«Έρχεστε αυθαίρετα και λέτε ότι υπάρχουν 300 επιπλέον θάνατοι στην περιοχή που αποδίδονται στον Daniel» είπε η υφυπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη απαντώντας στην αντιπολίτευση
Σφοδρή πολιτική σύγκρουση στη Βουλή πυροδότησαν τα στοιχεία επιστημονικής έρευνας για τους θανάτους στη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία «Daniel» το φθινόπωρο του 2023.
Η έρευνα καταγράφει 335 πλεονάζοντες θανάτους στη Θεσσαλία, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά 2015 – 2019, μετά τη φονική πλημμύρα «Daniel» τον Σεπτέμβριο του 2023.
«Τα 17 θύματα των πλημμυρών που είχαν τραγικό θάνατο εξαιτίας των πλημμυρών, την ημέρα των πλημμυρών, δεν ήταν τα μόνα θύματα που είχαμε στη Θεσσαλία. Δυστυχώς, ο αριθμός των θυμάτων σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία στοιχειοθετείται κιόλας και βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, ανήλθε σε 335», επισήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη απευθυνόμενη στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
«Παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα μιας έρευνας κατά το δοκούν και λέμε ότι η κυβέρνηση -γιατί αυτό υπαινίσσεστε- κρύβει 300 θανάτους στη Θεσσαλία αυτό κυρία Λιακούλη δεν επιτρέπεται. Δεν επιτρέπεται γιατί ο ΕΟΔΥ έχει επεξεργαστεί κάθε έρευνα σχετική που αφορά στη Θεσσαλία», απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υπερασπιζόμενη την κυβερνητική διαχείριση της κρίσης, στην οποία ήταν παρούσα.
Η έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή πυροδοτήθηκε από την αποκαλυπτική μελέτη του ΚΕΠΥ (Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία), η οποία καταγράφει έως και 20 φορές περισσότερους θανάτους από όσους έχουν επισήμως ανακοινωθεί, μετά τις πλημμύρες που έπληξαν σφοδρά τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.
Μελέτη ΚΕΠΥ: 335 επιπλέον νεκροί
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές Journal of Public Health, φέρει τις υπογραφές των Καθηγητών του Αριστοτέλειου και Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ηλία Κονδύλη, Ευδοξίας Βαλαβάνη, Βασίλη Μπέλλου και Αλέξη Μπένου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στατιστικά θνησιμότητας από τις 5 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2023, εντοπίζοντας 335 πλεονάζοντες θανάτους σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία των ετών 2015 – 2019.
Οι θάνατοι αυτοί αποδίδονται κυρίως σε καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, με το 84% των περιπτώσεων να καταγράφονται μετά την πρώτη εβδομάδα της πλημμύρας.
Συγκεκριμένα, η μελέτη παρουσιάζει συγκριτικά στοιχεία από τους νομούς όλης της Ελλάδας, τα οποία αποδεικνύουν πως:
Στη Μαγνησία η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 39% την πρώτη εβδομάδα της καταστροφής, με 78 επιπλέον θανάτους στο τρίμηνο.
Στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα οι πλεονάζοντες θάνατοι έφτασαν τους 155, με ποσοστό αύξησης 40% την πρώτη εβδομάδα.
Στη Φθιώτιδα η θνησιμότητα εκτοξεύτηκε κατά 57%, με 102 επιπλέον θανάτους συνολικά.
Από τους 335 επιπλέον θανάτους, μόλις οι 17 καταγράφηκαν επισήμως από τις αρχές ως θύματα της πλημμύρας, αναφέρουν οι ερευνητές.
Παράλληλα, η έκθεση του ΚΕΠΥ χαρακτηρίζει τους επίσημους αριθμούς ως «την κορυφή του παγόβουνου», ενώ προσθέτει πως στις πληγείσες περιοχές καταγράφηκαν, επίσης, εξάρσεις λεπτοσπείρωσης, σαλμονέλωσης, κολοβακτηριδίου και ιού του Δυτικού Νείλου, ενδείξεις κατάρρευσης της υγειονομικής θωράκισης.
Αγαπηδάκη: Αυθαίρετο ότι υπάρχουν πάνω από 300 επιπλέον θάνατοι στην περιοχή
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη απέρριψε τους ισχυρισμούς της κ. Λιακούλη, ως «αυθαίρετους» υποστηρίζοντας πώς η εν λόγω μελέτη δεν τεκμηριώνει αιτιώδη σχέση μεταξύ της πλημμύρας και των καταγεγραμμένων θανά
Επισήμανε δε πως, η υπόθεση σε μια ερευνητική εργασία είναι μια ερμηνευτική απόπειρα, σε σχέση με την απόδειξη αιτιώδους σχέσης.
«Μου θέτετε ένα ερώτημα το οποίο δεν βάζει καν η έρευνα. Η έρευνα δεν λέει ότι εξέτασε αιτίες θανάτων, ότι σχετίζονται με τη θεομηνία, ούτε κατέγραψε παραλείψεις, ούτε ασχολήθηκε καν με το ποιες ήταν αυτές. Εσείς έρχεστε λοιπόν αυθαίρετα και λέτε ότι υπάρχουν 300 επιπλέον θάνατοι στην περιοχή που αποδίδονται στον Daniel», κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.
Πηγή: iatropedia.gr