Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Κακοκαιρία Daniel: «Πνίγονται» Παλαμάς, Βλοχός και άλλα χωριά της Καρδίτσας – Δραματικές εκκλήσεις εγκλωβισμένων κατοίκων

Κακοκαιρία Daniel: «Πνίγονται» Παλαμάς, Βλοχός και άλλα χωριά της Καρδίτσας – Δραματικές εκκλήσεις εγκλωβισμένων κατοίκων
Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Για ολική καταστροφή κάνουν λόγο οι κάτοικοι της Καρδίτσας, καθώς τα χωριά Παλαμάς, Βλοχός, Κουτσόχερο και Ριζοβούνι είναι μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί σφοδρά από την κακοκαιρία Daniel που «σφυροκοπά» τη χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Οι κάτοικοι έχουν ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών τους, αφού ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη, λόγω του τεράστιου όγκου νερού που έχει πέσει από τις νεροποντές που «έφερε» η κακοκαιρία Daniel στην Καρδίτσα, το Βόλο και την υπόλοιπη Θεσσαλία.

Οι εγκλωβισμένοι ζητούν ελικόπτερα, κλιμάκια της ΕΜΑΚ και κάθε δυνατό μέσο για να καταφέρουν να φύγουν από τις περιοχές που βρίσκονται έως ότου κοπάσει η κακοκαιρία και φύγουν τα νερά από τους δρόμους και τα σπίτια, τα οποία έχουν ανέβει και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει το 1 μέτρο!

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για αγνοούμενους και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να πηγαίνουν σε όσο πιο ψηλά σημεία μπορούν και όπως είπε «ήδη η πυροσβεστική και άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούν με σωσίβιες λέμβους».

Στον Παλαμά μεταβαίνουν και 5 λέμβοι του στρατού ξηράς με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων. Η επιχείρηση διάσωσης γίνεται με αυτά τα μέσα, καθώς ο κ. Αρτοποιός εξήγησε στην ΕΡΤ πως «δεν μπορούμε να επιχειρήσουμε με ελικόπτερα λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών».

Ήδη, στο κτίριο της κοινότητας Μεταμόρφωσης είναι δεκάδες κάτοικοι συγκεντρωμένοι όπως και στο κτίριο της κοινότητας του Παλαμά.

Μητέρα εγκλωβίστηκε σπίτι με τα δυο μικρά παιδιά της

Απανωτές είναι οι μαρτυρίες εγκλωβισμένων κατοίκων στην τηλεόραση του MEGA. Μια μητέρα είναι εγκλωβισμένη στο σπίτι της με τα δυο παιδιά της, ηλικιών 6 ετών και 6 μηνών, με τη συνάδελφό της κ. Δέσποινα να μεταφέρει την κραυγή αγωνίας τους.

«Ήταν έντρομη, έκλαιγε. Μου είπε πως είναι χωρίς ρεύμα, ζήτησε να στείλουν βάρκες για να τους απεγκλωβίσουν. Είναι αδύνατο να βγουν από το σπίτι, μπαίνουν νερά μέσα», δήλωσε η κ. Δέσποινα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αυλή της γυναίκας έχει πλημμυρίσει και τα νερά αρχίζουν και μπαίνουν εντός του σπιτιού από το τζάκι και την κουζίνα, με τη ζωή τους να βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Το σπίτι μου είναι σκεπασμένο, δεν φαίνεται»

Κάτοικος του Βλοχού Καρδίτσας μίλησε, επίσης, στο MEGA και ανέφερε ότι το χωριό «έχει γύρω στους 400 κατοίκους και δεν μπορούν να φύγουν» αλλά και ότι το σπίτι της είναι σκεπασμένο και δεν φαίνεται!

«Μένω στην Καρδίτσα και αυτή την στιγμή επικοινωνώ με την μαμά μου από το τηλέφωνο όσο μπορώ. Το ποτάμι έχει μπει μέσα στο χωριό, δεν φαίνονται ούτε τα κεραμίδια και οι κάτοικοι του χωριού είναι πάνω σε έναν λόφο. Δεν έχουμε αναφορές για αγνοουμένους», είπε αρχικά η κ. Γιώτα, κάτοικος του Βλοχού Καρδίτσας.

«Το χωριό έχει γύρω στους 400 κατοίκους και δεν μπορούν να φύγουν. Το σπίτι μου είναι σκεπασμένο, δεν φαίνεται. Μας είπαν ότι δεν μπορεί να έρθει κάποιος. Δεν έχουμε νερό. Οι άνθρωποι είναι στον λόφο χωρίς φαγητό χωρίς τίποτα. Τα χωριά είναι 20 λεπτά από την Καρδίτσα. Είναι δύσκολο να προσεγγίσει κάποιος από την Καρδίτσα οδικώς. Αυτή την στιγμή δεν βρέχει», συμπλήρωσε η κ. Γιώτα.

Από τη μεριά της, η κ. Ηρώ υπογράμμισε ότι «δεν είναι μια καλή μέρα για τον Άη Γιάννη. Έσπασε το ποτάμι υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι, μας έχουν στείλει μηνύματα και δεν ξέρουμε αν είναι καλά, γιατί δεν έχουμε πλέον τηλεφωνική επικοινωνία.

Έχει σπάσει η κρεμαστή γέφυρα, υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα στη θάλασσα και πολλά αναποδογυρισμένα. Τελευταία φορά μας έστειλαν άνθρωποι και μας είπαν “πνιγόμαστε”. Το 112 με 1,5 λεπτό αναμονή δεν απάντησε κανένας και αναγκάζομαι να πάρω τηλέφωνο στην τηλεόραση. Ευτυχώς που έχω ίντερνετ και μπορώ να ανεβάσω κάτι και να κοινοποιηθεί».

«Έχουμε μαζευτεί 14 άτομα σε οικοδομή, μια θάλασσα περνάει τις περιουσίες μας»

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ο κ. Τάσος αποκαλύπτει την αγωνία των κατοίκων του Παλαμά Καρδίτσας, καθώς γύρω στις 03:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης (7.9.2023) τα νερά ξεκίνησαν να μπαίνουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εγκλωβιστούν ταράτσες, αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Το νερό έφτασε 1 μέτρο και όλοι όσοι μένουν στη γειτονιά του κ. Τάσου, 14 άτομα όπως λέει ο ίδιος στο MEGA, μαζεύτηκαν σε μια οικοδομή. «Από τις 4 παρά 20 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία.

Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσανε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», είπε ο κ. Τάσος.

«Η γυναίκα με τον άνδρα βρίσκονται σε μία ευθεία στα 250 μέτρα και δεν έχω ούτε μηχάνημα ούτε με τα πόδια μπορώ να προσεγγίσω. Υπάρχουν οι τοπικές Αρχές εδώ αλλά για να πάρουμε τους ανθρώπους πρέπει να πάμε με βάρκα. Έχει αέρα και έχει ασθενή βροχή αυτή τη στιγμή. Από την Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε και μετά επιδεινώθηκε. Δεν έχουμε ρεύμα έχει κοπεί από τις 12 η ώρα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία απέραντη θάλασσα να περνάει στις περιουσίες μας. Αυτή τη στιγμή γκρεμίζονται πλινθόκτιστες κατασκευές», συνέχισε ο κάτοικος του Παλαμά.

Ο κ. Τάσος τόνισε επανειλημμένα ότι είναι άμεση η ανάγκη να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στα σπίτια τους και δεν μπορούν να μετακινηθούν. «Το θέμα είναι να έρθει η ΕΜΑΚ να προσεγγίσουμε, να βγάλουμε τον άνθρωπο. Είμαστε όπως μπαίνουμε από την Ιτέα στον Παλαμά Καρδίτσας στα πρώτα σπίτια. Θέλουμε βάρκα να πάρουμε τον άνθρωπο από εκεί. Το θέμα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Έχουμε 1,5 μέτρο νερό δεν μπορεί να έρθει κάποιος», τόνισε κλείνοντας.

«Θέλουμε να ζήσουμε»

Συγκλονιστικές είναι οι εκκλήσεις άλλων κατοίκων του Παλαμά Καρδίτσας στην τηλεόραση του MEGA, όπου προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλέσουν τον κόσμο και τις Αρχές να τους σώσει.

«Θέλουμε ΕΜΑΚ, δεν θα σωθούμε εμείς από εδώ. Είμαστε εγκλωβισμένοι στο σπίτι, έξω έχει 1,5 μέτρο νερό. Θέλουμε βάρκα δεν βγαίνουμε από εδώ, θα πνιγούμε. Είναι μονοκατοικία το σπίτι με 3 σκαλοπάτια, αλλά έχει μπει μέσα νερό μέχρι το γόνατο. Ξημερώσαμε από τις 4.15 χωρίς να έχουμε ειδοποιηθεί από πουθενά και από τίποτα,. Δεν βρέχει αλλά έχει σπάσει ένα ποτάμι στην είσοδο του χωριού προς Ιτέα και από εκεί έρχεται όλο αυτό το νερό», δήλωσε μια γυναίκα από την περιοχή.

«Εδώ που είμαι εγώ έχει πάρα πολλά σπίτια, εδώ και μία ώρα ανεβάζω στο Facebook έκκληση για βοήθεια. Είμαστε στον Παλαμά κοντά στις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου. Είμαστε 3 άτομα. Θέλουμε να ζήσουμε. Δεν έχουμε ρεύμα από το ξημέρωμα, δεν θα έχω μπαταρία στο κινητό σε λίγο», τόνισε η ίδια.

Δραματικές ώρες και στα Τρίκαλα – Εκκλήσεις για άντληση υδάτων

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν κάτοικοι στα Τρίκαλα, με την κ. Ευγενία να δηλώνει στο MEGA πως «είμαστε δεύτερη νύχτα άυπνοι, το νερό έχει φτάσει στα κουφώματα στο υπόγειο που έχουμε. Ανεβαίνει σιγά σιγά στον όροφο. Ο δρόμος είναι απροσπέλαστος, δεν περνάει κανένα όχημα.

Η Πολιτική Προστασία μας έφερε κάποια τσουβάλια με άμμο αλλά δεν μπορούν να συγκρατήσουμε τα νερά που έρχονται. Έχουν ξεχειλίσει τα ποτάμια. Εμείς είμαστε σε έναν δρόμο που και να σταματήσει η βροχή δεν θα μπορεί να πάει κάπου το νερό. Είμαστε υγιείς μέχρι στιγμής».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις