Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κακοκαιρία Daniel – Χριστίνα Ρήγου: Η μισή ετήσια βροχόπτωση έχει πέσει σε δυο 24ωρα – Και είμαστε ακόμα στην αρχή

Κακοκαιρία Daniel – Χριστίνα Ρήγου: Η μισή ετήσια βροχόπτωση έχει πέσει σε δυο 24ωρα – Και είμαστε ακόμα στην αρχή
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κακοκαιρία Daniel έδειξε για τα καλά τα δόντια της την Τρίτη καθώς προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες και βιβλικές καταστροφές σε Μαγνησία, Σποράδες και Εύβοια.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε συγκεκριμένες περιοχές της Μαγνησίας έπεσε τόση βροχή όση πέφτει σε μισό έτος. Όπως λέει χαρακτηριστικά στο newsit.gr η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου «η μισή ετήσια βροχόπτωση έχει πέσει σε δύο 24ωρα. Και είμαστε ακόμα στην αρχή της κακοκαιρίας Daniel».

Όπως εξηγεί η γνωστή μετεωρολόγος, «ο καιρός θα παραμείνει άστατος σε όλη τη χώρα καθώς περνάμε στην τρίτη φάση της κακοκαιρίας. Από το βράδυ της Τρίτης μέχρι και την Τετάρτη φαίνεται να παραμένουν τα έντονα φαινόμενα στις περιοχές που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της Τρίτης».

Πιο συγκεκριμένα «περιμένουμε από αργά το βράδυ έντονα φαινόμενα στα κεντρικά και νότια δηλαδή από την Θεσσαλία και νοτιότερα. Σποράδες Εύβοια, κεντρική και ανατολική Στερεά κυρίως Βοιωτία, με εξαίρεση την Αττική, ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τμήμα των δυτικών Κυκλάδων».

Την Τετάρτη σύμφωνα με την κ. Ρήγου «δυστυχώς θα συνεχίσει η σφοδρότητα του φαινομένου στις συγκεκριμένες περιοχές που πλήττονται από τα ξημερώματα της Τρίτης, αλλά και στην Κρήτη. Θα έχουμε έντονες χαλαζοπτώσεις και ενίσχυση των ανέμων κατά την διάρκεια της καταιγίδας στις περιοχές των νομών Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας».

Δείτε Live την πορεία της κακοκαιρίας

Τα κακά νέα για τις ήδη πληγείσες περιοχές είναι ότι θα συνεχιστεί η κακοκαιρία και έως την Πέμπτη. «Το μόνο που θα αλλάξει την Πέμπτη (7.09.2023) που είναι η τελευταία φάση της κακοκαιρίας είναι ότι ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλες τις περιοχές πλην της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της Εύβοιας».

Αξιοσημείωτο δε είναι ότι «η μέγιστη βροχόπτωση από το πρωί της περασμένης Δευτέρας μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (5.09.2023) στην Ζαγορά Πηλίου είναι 900 χιλιοστά βροχής. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουν πέσει 1700mm. Δηλαδή η μισή ετήσια βροχόπτωση έχει πέσει σε δύο 24ωρα. Και ακόμα είμαστε στην αρχή της κακοκαιρίας. Ο κίνδυνος εκτεταμένων πλημμυρών και τις επόμενες μέρες είναι μεγάλος. Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί πέρα από τον μεγάλο όγκο νερού που υπάρχει στις πεδινές περιοχές όπως πχ ο Βόλος θα προστεθεί και το νερό που έχει πέσει στα βουνά με τα φερτά υλικά». 

facebook/pyrkagianews

Δεν θα έχει ακραία φαινόμενα η Αττική

Όσον αφορά στην Αττική η Χριστίνα Ρήγου είναι καθησυχαστικη καθώς όπως αναφέρει «περιμένουμε βροχές την Τετάρτη και θα επικρατήσει περίπου το φθινοπωρινό σκηνικό που είχαμε και σήμερα Τρίτη. Δηλαδή συννεφιά με κάποιες διάσπαρτες βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Όχι κάτι ακραίο, συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Βέβαια θα έχουμε καταιγίδες στον Αργοσαρωνικό, την ανατολική Αττική.

Θερμοκρασιακά θα έχουμε ελάχιστη του 20 βαθμούς Κελσίου και θα φτάσει μέγιστες τιμές τους 27, 28 βαθμούς Κελσίου. Από αύριο Τετάρτη ανεβαίνει η θερμοκρασία. Το Σαββατοκύριακο θα είναι καλός ο καιρός με κάποιες νεφώσεις, αλλά θα παραμείνει ο αέρας 7-8 μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο».

Ωστόσο την ίδια ώρα τονίζει ότι «στις περιοχές που πλήττονται έχουμε 6-7 μποφόρ αλλά κατά τη διάρκεια της καταιγίδας έχουμε έντονους σχηματισμούς και ενισχύονται οι άνεμοι που οι ριπές ξεπερνάνε τα 8 μποφόρ».

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις