Ελλάδα

Καπνός από τις φωτιές που καίνε δάση του Καναδά έφτασε πάνω από την Ελλάδα

Στρωματώσεις καπνού από τις πυρκαγιές του Καναδά καταγράφηκαν σε ύψη 9 και 13 χιλιομέτρων πάνω από τη Θεσσαλονίκη

Πάνω από την Ελλάδα έφτασε ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές του Καναδά οι οποίες μαίνονται στην επαρχία Μανιτόμπα.

Στρώματα καπνού των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται στην επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά από τις αρχές Μαΐου, παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο – και πάνω από την Ελλάδα.

Στις 19 Μαΐου, στις 2:00 το πρωί, στρωματώσεις καπνού καταγράφηκαν σε ύψος 10 χιλιομέτρων πάνω από το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΑΓΓΑΙΑ) στο νησί των Αντικυθήρων. Λίγες ώρες αργότερα, στις 12:00, εντοπίστηκαν ξανά σε ύψη 9 και 13 χιλιομέτρων πάνω από τη Θεσσαλονίκη, από το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ.

«Οι πυρκαγιές στη Μανιτόμπα έχουν καταστρέψει τεράστιες δασικές εκτάσεις, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες καπνού. Σε αυτά τα ύψη, ο καπνός μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε λίγες ημέρες!

Αν και βρίσκεται πολύ ψηλά για να επηρεάσει άμεσα την υγεία μας, ο καπνός αλληλεπιδρά με την ηλιακή ακτινοβολία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το κλίμα του πλανήτη», αναφέρει ο κόμβος πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, AtmoHub.

Σχεδιάγραμμα για τον καπνό από τις πυρκαγιές στον Καναδά

Σε εικόνες που επισυνάπτονται αποτυπώνονται (εικόνα 1) οι στρωματώσεις καπνού (μέσα στα κόκκινα πλαίσια), όπως καταγράφηκαν από τους σταθμούς lidar του παρατηρητηρίου ΠΑΓΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Σχεδιάγραμμα για τον καπνό από τις πυρκαγιές στον Καναδά να φτάνει μέχρι την Ελλάδα

Ακόμη, στις εικόνες 2 και 3 παρουσιάζονται οι οπισθοτροχιές μεταφοράς (backtrajectories) του καπνού και η πιθανή πηγή προέλευσής του, όπως υπολογίστηκαν με το μοντέλο FLEXPART της ομάδας NOA – ReACT.

Σχεδιάγραμμα για τον καπνό από τις πυρκαγιές στον Καναδά να φτάνει μέχρι την Ελλάδα

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, επιβεβαιώνουν ότι ο καπνός προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, και συγκεκριμένα από την περιοχή των μεγάλων πυρκαγιών στον Καναδά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε 45χρονη οικιακή βοηθό που έκλεβε κοσμήματα και χρήματα από σπίτια που εργαζόταν
Η 45χρονη έψαχνε άτομα ΑΜΕΑ ή υπερήλικες που έψαχναν οικιακή βοηθό και στην συνέχεια επικοινωνούσε μαζί τους με ψεύτικα στοιχεία και με τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών
Κλοπές
Οι αγρότες ετοιμάζονται για «ρεβεγιόν» στα μπλόκα: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, σκληραίνει η στάση τους μετά τις γιορτές
Παρόλο που οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν χρόνο στα μπλόκα, θα διευκολύνουν την διέλευση των οχημάτων στα εθνικά δίκτυα για 3 μέρες, όμως αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους μετά τις γιορτές
Στο κέντρο της Λάρισας τα τρακτέρ απο το μπλόκο της Νίκαιας
149