Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Καραντίνα αντέχουμε, δεν θέλουμε εκλογές αλλά… μπάνιο στη θάλασσα – Αποκαλυπτική δημοσκόπηση

Καραντίνα αντέχουμε, δεν θέλουμε εκλογές αλλά… μπάνιο στη θάλασσα – Αποκαλυπτική δημοσκόπηση

Μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, το πως αντιδρούν οι πολίτες στην καραντίνα, ποιος είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχής, από που προέρχεται ο κορονοϊός και ποια είναι η βαθμολογία της κυβέρνησης. Αυτά και πολλά άλλα αποκαλύπτει μια δημοσκόπηση για τις μέρες του κορονοϊού.

Τη δημοσκόπηση έκανε η εταιρία Κάπα Research. Έγινε σε δείγμα 1.060 ατόμων, από τις 15 έως τις 17 Απριλίου. Οι πολίτες απάντησαν σε ερωτήματα για την καραντίνα, για την επόμενη μέρα του κορονοϊού, για την επιστροφή στην καθημερινότητα, για το πως αξιολογούν την κυβέρνηση και για το τι θα ψήφιζαν αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές.

Click4more 4 Μαΐου αλλάζει η ζωή μας – Τι ανοίγει και πότε – Καταργείται το 13033

Τις οποίες (εκλογές) δεν θέλουν. Σε ποσοστό 80%, οι πολίτες δεν θέλουν κάλπες. Το 50% θεωρεί ότι οι εκλογές θα πλήξουν την οικονομία και το 30% δεν θέλει εκλογές γιατί «γιατί η κυβέρνηση έχει ισχυρή αυτοδυναμία και πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία». Αντίθετα, «ναι» στις κάλπες λέει το 16% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση.

Αν πάντως γίνονταν την Κυριακή εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε σε ποσοστό 41,2%. Η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί με 23%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 5% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 4,2%, Ελληνική Λύση με 3,2%, ΜέΡΑ25 με 2,8%, Χρυσή Αυγή με 2% και “Άλλο κόμμα” 2,6%. Οι αναποφάσιστοι είναι σχεδόν 11%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 60% θετικές ή μάλλον θετικές ψήφους, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον ακολουθεί με 34%.

Το 76% πάντως κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά την αντίδραση της κυβέρνησης και το 22% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά. Το 60% θεωρεί πως η πορεία της χώρας είναι προς τη σωστή ή μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 36%.

Η ζωή στην καραντίνα

Οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δηλώνει σε ποσοστό 68% ότι ανησυχούν πολύ (25%) ή αρκετά (43%) ότι θα νοσήσουν από τον κορονοϊό, ενώ το 32% απαντά λίγο (24%) ή καθόλου (8%). Κανείς απ’ όσους ρωτήθηκαν δεν ήταν θετικός στον κορονοϊό. Το 5% πιστεύει πως προσβλήθηκε αλλά δεν επιβεβαιώθηκε αυτό στο τεστ, το 91% δεν πιστεύει πως έχει κολλήσει.

Για το 75% των πολιτών, τα μέτρα περιορισμού είναι αναγκαία ή μάλλον αναγκαία, ενώ το 23% τα θεωρεί μάλλον ή σίγουρα υπερβολικά. Το 44% πάντως δηλώνει αισιόδοξο ότι μέσα στον Μάιο θα… τελειώνουμε με τον κορονοϊό.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες πάντως βγάζουν μια… αντοχή στην καραντίνα. Στο ερώτημα για το πόσο ακόμη αντέχουν την καραντίνα, το 21% θεωρεί πως έχει φτάσει στα όριά του, το 46% πως μπορεί να συνεχίσει αλλά όχι για μεγάλο διάστημα και το 31% πως έχει ακόμα αρκετές αντοχές.

Για το 75% των ερωτηθέντων η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, με το 19% να έχει την αντίθετη άποψη.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Εντύπωση προκαλούν οι απαντήσεις στο ερώτημα αν οι γονείς θα έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο, όταν τελειώσει η καραντίνα. Αν τα σχολεία ανοίξουν μέσα στον Μάιο, το 62% απαντά ναι ή μάλλον ναι στο ερώτημα αν θα έστελνε το παιδί του. Όχι ή μάλλον όχι απαντά το 24%.

Παράλληλα, το 58% εμπιστεύεται τους συμπολίτες του για την τήρηση των κανόνων αποτροπής μετάδοσης του κορονοϊού.

Το 59% δηλώνει ότι θα επιστρέψει στην καθημερινότητα μόνο όταν το επιτρέψουν οι αρχές και νιώσει ασφαλής, ενώ αντίθετη άποψη, για διάφορους λόγους, εκφράζει το 39%.

Έτοιμοι να επιστρέψουν στην καθημερινότητα είναι το 55%. Αντίθετα, το 44% εμφανίζεται διστακτικό. Το 25% θα επιστρέψει στην καθημερινότητά του όταν βρεθεί το φάρμακο ή θεραπεία, το 12% ότι κυκλοφορήσει εμβόλιο, ενώ ένα ποσοστό 7% απαντά πως «ίσως δεν επιστρέψω ποτέ ξανά στην προ-κορωνοϊού καθημερινότητά μου».

Εκείνο που θέλουν οι περισσότεροι όταν τελειώσει η καραντίνα και νιώσουν ασφαλείς να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους είναι να πάνε για μπάνιο (82%), να πάνε να ψωνίσουν σε μαγαζί της περιοχής τους (85%), να πάνε διακοπές (77%), να πάνε για καφέ ή φαγητό (80%). Κι εδώ πάντως υπάρχουν κι εκείνοι που ακόμη κι αν η κυβέρνηση άρει τα περιοριστικά μέτρα είναι διστακτικοί στο να πάνε σε νυχτερινό κέντρο (54%), να ταξιδέψουν με αεροπλάνο (48%), να μπουν σε μέσα μαζικής μεταφοράς (46%), να πάνε στο γήπεδο ή στο γυμναστήριο (46%).

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, οι απόψεις διχάζονται. Το 48% θεωρεί τα μέτρα για τη στήριξη εργαζόμενων επαρκή ή μάλλον επαρκή και το 40% ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή.

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση της Κάπα Research

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις