Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για περιουσία ως 150.000 ευρώ – Το σχέδιο της κυβέρνησης για νέο φόρο στα ακίνητα

– Σχέδιο για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία
– Φωτιά θα είναι ο νέος φόρος στα ακίνητα για όσους έχουν περιουσία άνω των 300.000 ευρώ
– Τα σενάρια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2018 και το αλαλούμ με τις αντικειμενικές αξίες

Ο ΕΝΦΙΑ “καίει” ολόκληρη την Ελλάδα και οι νέες αντικειμενικές αξίες φαίνεται ότι θα ανοίξουν και νέο μέτωπο, καθώς φέρνουν αυξήσεις ως και 40% στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες. Έτσι η κυβέρνηση φαίνεται ότι ρίχνει ξανά στο τραπέζι το χαρτί της κατάργησης και της αντικατάστασής του με έναν νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία. Ο φετινός φόρος στα ακίνητα, ωστόσο, φαίνεται ότι θα είναι όπως τον γνωρίζουμε και με ελάχιστες διαφορές για τους περισσότερους.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει, σύμφωνα με την εφημερίδα “Εστία” για ακίνητα μέχρι 150.000 ευρώ (σωρευτική αξία) ο συντελεστής να είναι μηδενικός. Για τα ακίνητα από 150.000 ως 300.000 ευρώ ο συντελεστής του φόρου να είναι χαμηλός, όμως ο συντελεστής θα εκτινάσσεται για τα ακίνητα με σωρευτική αξία άνω των 300.000 ευρώ. Μάλιστα η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον συντελεστή “δημευτικό” για να καταδείξει το μέγεθος των ποσών που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με συνολική αξία άνω των 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο νέος φόρος θα έχει και νέο όνομα, θα πάψει να λέγεται ΕΝΦΙΑ και θα ονομάζεται “φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας”, ενώ ο στόχος του θα είναι αντίστοιχος του χαρατσιού που επιβλήθηκε με τα μνημόνια, στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή.

Έτσι η κυβέρνηση για να μπορέσει να μηδενίσει τον φόρο για ένα τεράστιο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων θα πρέπει να βρει τα ποσά που αντιστοιχούν σήμερα σε αυτούς και φαίνεται ότι ο… κλήρος πέφτει σε εκείνους που έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

Τι θα γίνει φέτος με τον ΕΝΦΙΑ;

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αφήσει εκτός φόρου ακίνητης περιουσίας τους “μικροιδιοκτήτες” δεν είναι δυνατό να γίνει πράξη το 2018. Αυτό που θα επιχειρηθεί φέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να μην έχει μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρυσι ή ακόμη και καθόλου.

Αυτό καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων φέρνουν μεγάλες αυξήσεις στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες και οι αντιδράσεις θα είναι τεράστιες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε περιοχές με τιμή ζώνης από 500 ως 750 ή 800 ευρώ το τετραγωνικό οι αυξήσεις ξεκινούν από 15% και φτάνουν ακόμη και το 40%. Έτσι θα επιχειρηθεί να αλλάξουν μεν οι αντικειμενικές αξίες, αλλά ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί φέτος με τις περυσινές ή να υπάρξει μια προσπάθεια συγκράτησης των μεγάλων αυξήσεων.

Σε αυτή την περίπτωση θα επιχειρηθεί σε περιοχές με σημερινή τιμή στα 500 με 550 ευρώ η αύξηση να μην ξεπεράσει τα 750 ευρώ και ο συντελεστής του ΕΝΦΙΑ να μείνει στα 2,8 ευρώ ανά τετραγωνικό και αντίστοιχα σε περιοχές με σημερινή τιμή στα 750 ευρώ που μπορεί να φτάσουν στα 900 και στα 1.000 ευρώ ο συντελεστής να παραμείνει στα 2,9 ευρώ το τετραγωνικό ώστε να μετριαστούν οι αυξήσεις και οι αντιδράσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: «Βράζουν» Αττική, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα! Πού βρέθηκαν τα 715 νέα κρούσματα

Κορονοϊός: «Βράζουν» Αττική, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα! Πού βρέθηκαν τα 715 νέα κρούσματα

260 από τα 715 νέα κρούσματα που "γέννησε" ο κορονοϊός τις τελευταίες 24 ώρες, εντοπίστηκαν στην Αττική. 84 στην Θεσσαλονίκη, 52 στα Γιάννενα και 41 στην Λάρισα. Αναλυτικά οι επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Ακόμη 7 νεκροί σήμερα, 581 από την αρχή της πανδημίας και 95 διασωληνωμένοι.
“Live News”: Τι λέει ο Μητροπολίτης Λαγκαδά για τον συνωστισμό στις εκκλησίες και τις μάσκες

“Live News”: Τι λέει ο Μητροπολίτης Λαγκαδά για τον συνωστισμό στις εκκλησίες και τις μάσκες

Στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA μίλησε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, με αφορμή τον συνωστισμό που σημειώθηκε σήμερα (26.10.2020) το πρωί έξω ... Διαβάστε περισσότερα
Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στις 29 Οκτωβρίου νέα πληρωμή

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στις 29 Οκτωβρίου νέα πληρωμή

Στις 29 Οκτωβρίου πραγματοποιείται νέα πληρωμή για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας σε 158.364 δικαιούχους. Οι επίσημες ανακοινώσεις Ειδικότερα, σύμφωνα ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Επί ενάμιση μήνα καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Υμηττού έκανε μάθημα χωρίς μάσκα στην τάξη

Κορονοϊός: Επί ενάμιση μήνα καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Υμηττού έκανε μάθημα χωρίς μάσκα στην τάξη

Εκτός σχολείου τέθηκε η καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Υμηττού που αρνιόταν να βάλει μάσκα εκτός μαθήματος. Μετά τη σύλληψή της την Παρασκευή, της επιβλήθηκε ποινή στέρησης ... Διαβάστε περισσότερα
Ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος από τους παγκόσμιας ακτινοβολίας σολίστες του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος από τους παγκόσμιας ακτινοβολίας σολίστες του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ήταν ξεχωριστό. Οι περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία λειτούργησαν ως πρόκληση για την οργανωτική επιτροπή, που παρουσίασε ένα εγχείρημα ... Διαβάστε περισσότερα