Ελλάδα

Κορονοϊός: Self test μόνο στο σπίτι και όχι στα φαρμακεία – Θα πωλούν πλέον και rapid test

Τα φαρμακεία θα πωλούν πλέον rapid test και θα διαθέτουν δωρεάν self test όμως οι φαρμακοποιοί δεν θα διενεργούν κανένα από τα τεστ αυτά.

Αυτό αναφέρει η διάταξη που περιελήφθη στο νομοσχέδιο με τα κατεπείγοντα μέτρα για την πανδημία, στην τελική της μορφή. Με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, διαγράφηκε φράση από τη διάταξη, που όριζε ότι, με απόφαση του υπουργού Υγείας, “δύναται να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς”.

Ο κ. Κοντοζαμάνης κατέθεσε και νομοτεχνικές βελτιώσεις που αφορούν στην έγκριση που πρέπει να έχουν λάβει τα self test για να διατίθενται στην ελληνική αγορά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι τα self test μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού και συνιστούν συμπληρωματική δράση στη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας με το testing και έρχεται να συμπληρώσει τα ταχέα και τα μοριακά τεστ ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

«Η Ελλάδα πρωτοπορεί και θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα τα χρησιμοποιήσουμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και εξήγησε: «Τα φαρμακεία θα διαθέτουν δωρεάν τα self test στους πολίτες και θα πωλούν χωριστά τα rapid test».

«Οι προδιαγραφές των αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να χαρακτηριστούν τα τεστ αυτά ως αυτοδιαγνωστικά και να επιτραπεί η κυκλοφορία τους», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης για τις προδιαγραφές των self test και προσέθεσε πως η κυβέρνηση, προκειμένου να τα φέρει σύντομα στην ελληνική αγορά, έθεσε ως προϋπόθεση να έχουν λάβει άδεια σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος- μέλος, κυρίως στη Γερμανία που έχει λίστα κυκλοφορίας τέτοιων προϊόντων.

Εξήγησε επίσης ότι με τη νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο προστέθηκε ο ΕΟΦ ως αρμόδια αρχή που θα χορηγεί την άδεια κυκλοφορίας ως self test. Ο κ. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε δε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η σύμβαση για τον διαγωνισμό αυτό εγκρίθηκε σήμερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπονόμευση

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που εξαπολύει σφοδρή κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση συμπεριφέρεται σαν να μην θέλει να τελειώσει η πανδημία, καλλιεργεί κλίμα τοξικότητας και εχθροπάθειας, υπονομεύει τον ένα και μόνο στόχο που έχουμε αυτή τη στιγμή, να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα από την πανδημία. Υπονομεύει την εθνική προσπάθεια. Με δυσκολία προσπαθείτε να μην δείξετε τη στενοχώρια σας, επειδή τα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Με ψεύδη και λαϊκισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την εθνική προσπάθεια, επέμεινε ο κ. Κοντοζαμάνης και προσέθεσε ότι σήμερα που δεν του βγήκε “η αστειότητα”, περί Siemens στην προμήθεια των self test, έρχεται για να καταγγείλει ότι δεν έχουν σήμανση CE.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στις ΜΕΘ που έχουν μπει στη μάχη για τον κορονοϊό, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ιδίως για τις αναμονές για ΜΕΘ, ο κ. Κοντοζαμάνης επέμεινε ότι η κυβέρνηση τις διαχειρίζεται με επιτυχία και προσέθεσε ότι μέχρι κάποιος να μπει στη ΜΕΘ του παρέχεται η απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τραγωδία με οπαδούς του ΠΑΟΚ: Εξιτήριο για τον 28χρονο τραυματία – Ξεκινούν τα τεστ για την νευρολογική κατάσταση του πολυτραυματία
Τα μάτια όλης της Ελλάδας είναι στραμμένα στην κατάσταση υγείας των 3 παλικαριών που τραυματίστηκαν στη φονική σύγκρουση του μαύρου...
Τραυματίας
Τα τρία κομβικά σημεία που οδηγήσαν στην τραγωδία της Βιολάντα: Οι «εξαφανισμένες» δεξαμενές προπανίου, οι «αόρατοι» σωλήνες και η μελέτη που έμεινε στα συρτάρια
Οι κανονισμοί ασφαλείας προβλέπουν είτε ο αγωγός να είναι «κρεμαστός», όπως λέγεται στη γλώσσα τους, δηλαδή πάνω από την επιφάνεια της γης βαμμένος σε κίτρινο χρώμα που υποδηλώνει ότι μεταφέρει υγραέριο
Το κατεστραμμένο εργοστάσιο της Βιολάντα 9
Νέα στοιχεία για την φονική έκρηξη στη Βιολάντα: Ερευνώνται οι εργασίες ασφαλτόστρωσης που έγιναν το καλοκαίρι
Η διέλευση βαρέων οχημάτων το καλοκαίρι, πάνω από το έδαφος όπου βρίσκονταν οι σωληνώσεις, ενδεχομένως να προκάλεσε φθορά ή θραύση, με αποτέλεσμα τη φονική διαρροή
Το κατεστραμμένο εργοστάσιο της Βιολάντα
Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού: Η χρήσιμη εφαρμογή ΑΙ που παραμένει αναξιοποίητη – «Οι γιατροί δεν την χρησιμοποιούν γιατί δεν τη ξέρουν»
Ένας γιατρός περιγράφει την εμπειρία του για τον Ψηφιακό Βοηθό Γιατρού - Τι είναι, πως χρησιμοποιείται και πώς μπορεί να βοηθήσει ασθενή και γιατρό ως προς τη διάγνωση
Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού: Η χρήσιμη εφαρμογή ΑΙ που παραμένει αναξιοποίητη – «Οι γιατροί δεν την χρησιμοποιούν γιατί δεν τη ξέρουν»