Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Εκνευρίστηκε ο Χαρδαλιάς για την κουβέντα περί νέων μέτρων και όσους «υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια»

κορονοϊός lockdown

Νίκος Χαρδαλιάς και Γκίκας Μαγιορκίνης ενημέρωσαν ζωντανά για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός στην χώρα μας. Τα 460 νέα κρούσματα, ο συναγερμός στην Σκύδρα και τα μέτρα που παρατείνονται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Όλα τα μέτρα που ισχύουν στην Κύθνο. Δείτε βίντεο με την ενημέρωση.

Κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν νέα μέτρα σήμερα, Παρασκευή 02.10.2020, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης που κάνουν οι αρμόδιες Αρχές για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός στην Ελλάδα.

Click4more: Συναγερμός σε 4 δήμους της Πέλλας για τα 114 κρούσματα κορονοϊού στην κονσερβοποιία – Κάνει εξαγωγές σε 85 χώρες!

Άλλωστε, από την μία τα κρούσματα που είναι σταθερά αυξημένα το τελευταίο διάστημα (σ.σ. μόνο σήμερα καταγράφηκαν 460 νέες μολύνσεις) κι από την άλλη το γεγονός πως τα τελευταία μέτρα (σ.σ. συναθροίσεις έως 9 άτομα, 20 άτομα σε γάμους, κηδείες, βαφτίσεις κλπ, αναστολή λειτουργίας “κλειστών” σινεμά και χώρων θεάτρου) που ανακοινώθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου ισχύουν μέχρι την προσεχή Κυριακή, 04.10.2020, έμοιαζε πιθανό σήμερα να βλέπαμε επέκταση των μέτρων.

Όπερ και εγένετο, αφού παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα. Η τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει σταθεροποίηση στο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, με έντονη όμως μεταβλητότητα, μείωση του αριθμού θανάτων, αλλά αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Δείτε όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Μέχρι στιγμής, να υπενθυμίσουμε πως έχει ήδη ανακοινωθεί και παράταση συγκεκριμένων μέτρων για την Αττική ως τις 31 Οκτωβρίου.

Ξανά “πρωταθλήτρια” στα κρούσματα η Αττική

Τον λόγο αρχικά πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε πως στην Αττική εντοπίστηκαν 207 κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη πέντε.

Ανοδικές τάσεις στο ρυθμό αύξησης της επιδημίας του κορονοϊού παρατηρούνται την τελευταία εβδομάδα, όπως ανέφερε επίσης ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ωστόσο επισήμανε ότι το σενάριο της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, φαίνεται να έχει ανασταλεί προς το παρόν στην Ελλάδα, αλλά όπως εξήγησε διεθνώς αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα όσο οι άνθρωποι επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους κάτι που θα συμβεί και στη χώρα μας από τα τέλη του Οκτώβρη.

Όπως είπε ο καθηγητής, στην Ελλάδα αυξάνεται την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη. Συγκεκριμένα είπε ότι προηγούμενη εβδομάδα ήταν κάτω από 70 και τώρα είναι πάνω από 80.

Click4more: Κορονοϊός: Ιδού ο “χάρτης” των 460 νέων κρουσμάτων!

Αναφερόμενος στην Αττική είπε ότι εξακολουθεί να παραμένει μία επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή όσον αφορά τον κορονοϊό, καθώς και από τα σημερινά κρούσματα, τα 207 καταγράφονται εκεί.

Όπως επισήμανε, υπάρχει δυναμική της πανδημίας δυσανάλογη στο λεκανοπέδιο της Αττικής, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς εκεί καταγράφονται πλέον τα μισά από τα συνολικά κρούσματα.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στην υπέρ μετάδοση κυρίως από ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού και εξήγησε ότι αυτή η πορεία μπορεί να αλλάξει μόνο αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα διατηρώντας παράλληλα τις αποστάσεις.

“Η μάσκα κι η κοινωνική απόσταση παραμένουν η ραχοκοκκαλιά της προστασίας μας”, τόνισε για ακόμη μια φορά ο κ. Μαγιορκίνης.

Δείτε όλα όσα είπε ο καθηγητής

Ο Χαρδαλιάς και η παράταση των μέτρων

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επανέλαβε την σημασία της τήρησης των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Στην συνέχεια ανακοίνωσε την παράταση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στις πύλες εισόδου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου

“Ακούω συνεχώς το ερώτημα αν θα πάρουμε νέα μέτρα, αλλά το σημαντικό είναι να τηρήσουμε τα ήδη επιβληθέντα. Η τήρηση των μέτρων δεν είναι καταναγκασμός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να προφυλασσόμαστε. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει κι έρχεται χειμώνας που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα”, τόνισε και επανέλαβε το… καμπανάκι για τις ευπαθείς ομάδες.

Εκνευρίστηκε ο Χαρδαλιάς με την κουβέντα για τα νέα μέτρα

“Θα επανέλθω”, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς: “Είναι ένα θέμα που μας ρωτάτε συνέχεια. Σήμερα είχαμε 460 κρούσματα και τα 150 αφορούν σε συρροές. Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων παραμένει επίπεδη. Αυτό σημαίνει πως είμαστε σε φάση που πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που ήδη υπάρχουν. Δεν υπάρχει έξαρση που πρέπει να μας τρομάξει. Δουλεύουμε στο κομμάτι που λέγεται Αττική.

Για παράδειγμα πριν 15 μέρες υπήρχε μεγάλο ποσοστό στον δήμο Αθηναίων και ξεκινήσαμε συγκεκριμένες πρακτικές. Το ποσοστό αυτό κρατιέται σταθερό και υποχωρεί, κάποιοι δήμοι πιέζονται, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος κρουσμάτων στην Αττική είναι σταθερός.

Εμείς θα επιμείνουμε σ’ αυτό και καλούμε τους συμπολίτες μας που έδειξαν απίστευτη υπομονή και αυταπάρνηση. Και σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή να κάνουν αυτό που ξέρουν.

Αν συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει δεν χρειάζεται κανένα lockdown

Προφανώς αν κερδίσουν κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα των μέτρων, την σοβαρότητα του ιού, αρνούνται να δουν τι γίνεται παγκοσμίως και προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, τότε προφανώς θα πάμε στο επόμενο μέτρο.

Αλλά είμαστε μακριά από λογικές lockdown. Αυτή τη στιγμή πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που έχουμε

Διότι πίσω από κάθε lockdown υπάρχουν οικογένειες. Υπάρχουν άνθρωποι. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τον οικογενειακό προγραμματισμό του καθενός. Υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης. Ας παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι, νηφάλιοι, πρακτικοί. Ας παραμείνουμε όλοι σε μία στρατηγική την οποία από την πρώτη στιγμή έχουμε προσπαθήσει να εφαρμόσουμε. Κι αυτή είναι μία: Να εφαρμόσουμε τα μέτρα. Μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής. Έτσι και το κάνουμε όλοι, θα μπορέσουμε στις επόμενες μέρες να κερδίσουμε αυτή τη μάχη στον μεγάλο πόλεμο με τον ιό”.

Στην συνέχεια υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν στην Κύθνο:

Απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση εκτός των λαϊκών αγορών, οι οποίες θα λειτουργούν με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Απαγορεύεται η συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Στην εστίαση επιτρέπονται έως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού (σ.σ. τότε το όριο είναι τα 6 άτομα).

Τέλος, υποχρεωτική και επιβεβλημένη είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις