Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Κορονοϊός: Οι 3 προϋποθέσεις για να τελειώσει η πανδημία

Κορονοϊός: Οι 3 προϋποθέσεις για να τελειώσει η πανδημία

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, τη μετάλλαξη Όμικρον και τους εμβολιασμούς μίλησαν σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ανοσία μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι είναι μεγαλύτερη από την φυσική ανοσία, ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Παράλληλα σημείωσε πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της βαριάς νόσησης και νοσηλείας.

Παράλληλα ο κ.Δημόπουλος υπογράμμισε τις τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία.

Πρώτο είναι να αναπτυχθεί η ανοσία σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεύτερη να καλύψει η ανοσιακή απόκριση που αναπτύσσουμε την μετάλλαξη Δέλτα και τρίτο να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη όπως της Αφρικής.

Ακόμη ανέφερε πως υπάρχουν δεδομένα πως η νόσηση με τη μετάλλαξη Όμικρον καλύπτει και την πιθανότητα να νοσήσουμε και από τη μετάλλαξη Δέλτα. Παράλληλα υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι μια αθώα γρίπη.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε από την πλευρά του πως αν συνεχίσουν να τηρούμε τα μέτρα και συνεχιστεί ο εμβολιασμός, τότες θα μπορούσαν τα κρούσματα να πέσουν και κάτω από τα 3.000

Επίσης σημείωσε πως η μεγάλη διασπορά με επιμόλυνση του κορονοϊού έχει δώσει ένα μεγάλο ποσοστό φυσικής ανοσίας στη μετάλλαξη Όμικρον.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις