Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός σε… έξαρση και προβληματισμός μετά τα νέα κρούσματα!

Κορονοϊός σε… έξαρση και προβληματισμός μετά τα νέα κρούσματα!

Σε σοβαρή κατάσταση οι τρεις από τους 31 ασθενείς που προσβλήθηκαν από κορονοϊό. Πιο σοβαρά απ’ όλους ο 67χρονος από την Αμαλιάδα. Πληροφορίες του newsit.gr για νέο κρούσμα, στη Θεσσαλονίκη. Τι προβληματίζει τους ειδικούς.

Ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, μόλις ξεκίνησε την ενημέρωση των δημοσιογράφων το μεσημέρι της Πέμπτης, φρόντισε να κάνει έκκληση να μην υπάρξει πανικός αλλά ψυχραιμία. Γιατί ήξερε τι επρόκειτο να πει: πως επιβεβαιώθηκαν 21 νέα κρούσματα, που ανέβασαν σε 31 τον αριθμό στην Ελλάδα. Και το βράδυ, το newsit.gr αποκάλυψε ότι υπάρχει και 32ο κρούσμα, μια γυναίκα στη Θεσσαλονίκη.

Click4more Αποκάλυψη newsit.gr – Νέο κρούσμα κορονοϊού! 32 συνολικά σε όλη την Ελλάδα

Κατά τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο κορονοϊός θα εξαπλωθεί ραγδαία τις επόμενες εβδομάδες και δεν απέκλεισε, φέτος, να νοσήσει το 5% με 10% του πληθυσμού!

Η Ελλάδα στη φάση 2

Σε νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) περιγράφονται όλα τα σενάρια και τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν. Η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ”1”, αλλά αν αυξηθούν τα κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου τότε η χώρα μας θα μπει στη φάση ”2”.

Όπως αναφέρει η έκθεση των ειδικών του Κέντρου, στην πρώτη φάση στόχος είναι να δημιουργούνται τείχη που θα μπλοκάρουν τη διάδοση του SARS-CoV-2 με την άμεση διάγνωση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των στενών επαφών, ώστε τουλάχιστον να καθυστερήσει η εξάπλωση της λοίμωξης.

Στη φάση ”2” επειδή θα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα οι ασθενείς οι ασθενείς θα είναι σε θαλάμους απομόνωσης ή ειδικούς χώρους όπου θα απομονώνεται μια ομάδα περιστατικών κορονοϊού.

Click4more: Κοροναϊός: Το παράπονο του αδελφού του 67χρονου στο Live News! video

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί προκειμένου ο ιός να μην εξαπλωθεί στο υγειονομικό προσωπικό. Θα υπάρχει ειδική προετοιμασία που προβλέπει την εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και προσωρινή μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών για την αντιμετώπιση των κενών που προκύπτουν. Επίσης αν υπάρχει εξάπλωση των κρουσμάτων να ανοίξουν και κλίνες σε δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και γενικότερη ενίσχυση των νοσηλευτικών μονάδων.

Διαφοροποιούνται τα μέτρα αν η Ελλάδα μπει στη φάση ”2”

Αν λοιπόν η Ελλάδα μπει στη φάση «2», κάτι το οποίο έχει συμβεί στην Ιταλία, τότε η αντιμετώπιση και η διαχείριση των κρουσμάτων αλλά και η λήψη μέτρων θα διαφοροποιηθούν σημαντικά.

Εφόσον συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στις ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Click4more: Κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων εξαιτίας του κορονοϊού ζητά ο ΙΣΑ

«Οι πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειάζεται πιο γρήγορα, πιο έγκαιρα να αναζητούν ιατρική βοήθεια, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη… Εάν είναι κάποιος πιο σοβαρά, φυσικά και θα έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα στη διαλογή, στο νοσοκομείο, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο έγκαιρα και να υποστηριχθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κορονοϊός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, συμπλήρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις