Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τα ενθαρρυντικά στοιχεία και οι σκέψεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Κορονοϊός: Τα ενθαρρυντικά στοιχεία και οι σκέψεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Η αποσυμπίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται, με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. 

Κι αυτό, διότι -σύμφωνα με την ενημέρωση της Κυριακής (06.06.2021)- οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι πλέον 398 (62.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη και τo 85.7% έχει
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Είναι η πρώτη φορά, που ο αριθμός των διασωληνωμένων έπεσε κάτω από τους 400, μετά τις 28 Φεβρουαρίου, όταν οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ της χώρας ήταν 391.  

Να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει των ΜΕΘ 2.505 ασθενείς.

Οι εμβολιασμοί και τα… προνόμια

Την ίδια ώρα, οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καθώς -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 6 εκατομμύρια.

3.904.284 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση εμβολίου, εκ των οποίων 2.305.626 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δυο δόσεις ή με το μονοδοσικό εμβόλιο της johnson & johnson.

Οι προσπάθειες, όμως, για τον εμβολιασμό ακόμη περισσότερων πολιτών και κυρίως των πιο ευπαθών ομάδων συνεχίζονται, καθώς ο στόχος για ένα ικανό τείχος ανοσίας δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και ο φόβος να έχουμε νέο κύμα τον Σεπτέμβριο παραμένει.

Click4more: Δημόπουλος: Να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών – Πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες

Η κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr- εξετάζει τρόπους, ώστε να πείσει όλο και περισσότερο κόσμο να πάει να εμβολιαστεί, αλλά και τρόπους να «επιβραβεύσει» αυτούς που εμβολιάστηκαν πλήρως και να τους δείξει πως η κίνησή τους αυτή έχει ανταπόκριση αναφορικά με την επιστροφή τους στην κανονικότητα.

Με δεδομένο πως θα έχουν ανοίξει όλες οι πλατφόρμες για όλους τους πολίτες και με όλα τα εμβόλια, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε κάποια προνόμια, χωρίς πάντως να υπάρχει ακόμη κάποιος συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας.

Τα προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους αναμένεται να είναι η μη υποχρέωση σε self test, αλλά και η απομάκρυνση της μάσκας. Αυτό θα γίνει αρχικά σε εξωτερικούς χώρους και από το Φθινόπωρο αν όλα πάνε καλά και σε εσωτερικούς.

Αυτές οι κινήσεις θα είναι μια επιβράβευση στον κόσμο που έχει σπεύσει να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού και να χτίσει τείχος ανοσίας κατά του φονικού ιού, αλλά και ένα κίνητρο σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη ή είναι αρνητές.

Πέτσας: Πρέπει να δοθούν κίνητρα

Για το θέμα αναφέρθηκε στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας που τόνισε πως «χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας».

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας αφού υπάρχουν πλέον διαθέσιμα εμβόλια θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε όσους έχουμε εμβολιαστεί όπως μεγαλύτερης κίνησης ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες.

Click4more: Κορονοϊός: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός; Τι λένε Γώγος, Βασιλακόπουλος και Καπραβέλος

Νωρίτερα για τη σημασία των εμβολίων για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός καθώς και για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού μίλησαν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Μάλιστα ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για το πώς μπορούν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο πρότεινε να γίνουν δύο πράγματα: Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κλπ για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις