Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός – Χρούσος: Τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων απλά θεραπεύουν – Επαρκή τα μέτρα στα σχολεία

Κορονοϊός – Χρούσος: Τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων απλά θεραπεύουν – Επαρκή τα μέτρα στα σχολεία

Στα μονοκλωνικά αντισώματα, το νέο όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (23/9) στο Πρώτο Πρόγραμμα. Εκτίμησε μάλιστα ότι το ηλικιακό όριο εμβολιασμού στα παιδιά θα κατέβει στα 5 έτη. 

Το επόμενο διάστημα, τα μονοκλωνικά αντισώματα – μετά από σχετική αδειοδότηση του EMA – θα μπουν και αυτά στην «μάχη» κατά του κορονοϊού. «Αντιστοιχούν στον αντιτετανικό ορό που χρησιμοποιούσαμε» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ. Και εξήγησε: «Είναι αντισώματα έτοιμα, τα οποία παρασκευάζουμε στο εργαστήριο και τα δίνουμε στον ασθενή εναντίον του ιού». 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η παρασκευή των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πολύ ακριβή και απαιτείται χρόνος για την παραγωγή τους, ενώ σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι τα φάρμακα αυτά θεραπεύουν αλλά δεν προφυλάσσουν. 

Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι μαθητές

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε και στις περιοχές που «κοκκινίζουν», σημειώνοντας πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα προστασίας από κορονοϊό από τους μαθητές στα σχολεία. Οι μάσκες και η τήρηση των αποστάσεων, όπως ανέφερε ο κ. Χρούσος, συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς του ιού, τονίζοντας πως οι μαθητές είναι ανεμβολίαστοι και κινδυνεύουν για αυτό τον λόγο.

«Το ευτύχημα είναι ότι δεν αρρωσταίνουν σοβαρά τα πιο πολλά, αλλά όσο περισσότερα νοσήσουν, κάποια θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι επαρκή εάν τηρούνται», θεωρεί ο καθηγητής και συστήνει στις ηλικίες που έχει εγκριθεί ο εμβολιασμός, οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους χωρίς αμφιβολία.

Στα 5 έτη το ηλικιακό όριο εμβολιασμού

Σε σχέση με την χρήση self test, στο πλαίσιο της έγκαιρης απομάκρυνσης των κρουσμάτων από τις σχολικές αίθουσες, ο κ. Χρούσος, επισημαίνει ότι το 70% των self test είναι σωστά. «Δεν πιάνουμε το σύνολο των περιπτώσεων, αλλά από επιδημιολογικής πλευράς είναι αρκετό. Μόνο το μοριακό τεστ είναι 100% αξιόπιστο», αναφέρει.

«Πάντως το ηλικιακό όριο εμβολιασμού στα παιδιά θα κατέβει στα 5 έτη, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό πόσο σύντομα θα γίνει αυτό και στην χώρα μας», είπε καταλήγοντας ο κ. Χρούσος.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις