Ελλάδα

Κώστας Παπαζάχος για τους σεισμούς στις Κυκλάδες: «Είναι φαινόμενο διαρκείας – Καμία ανησυχία για ηφαιστειακή δραστηριότητα»

«Υπάρχει σύνδεση ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στις ακραίες εκφάνσεις έχει μέσα της και σεισμούς, αλλά όχι το ανάποδο», ξεκαθάρισε ο καθηγητής

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ στις Κυκλάδες», ξεκαθάρισε το πρωί της Τετάρτης (05.02.2025) ο Κώστας Παπαζάχος.

Για την εξέλιξη της «πλούσιας» σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις Κυκλάδες, μίλησε ο καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, στην εκπομπή «Συνδέσεις».

«Αυτή τη στιγμή η ακολουθία κατευθύνεται καθαρά πάνω στο ρήγμα της Ανύδρου, δηλαδή σε ένα ρήγμα το οποίο περνάει πάνω από το νησί Άνυδρος και το οποίο έχει ένα μήκος της τάξης των 15 χιλιομέτρων. Φαίνεται ότι έχουν σπάσει αρκετά κομμάτια αυτού του ρήγματος, έχει μείνει όμως μια περιοχή, η οποία δεν έχει σπάσει ακόμα, άρα δεν μπορούμε με βάση τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας και τις αβεβαιότητες, να αποκλείσουμε την πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ. Άρα ένα σενάριο ισχυρού σεισμού, το οποίο είναι το δυσμενέστερο σενάριο, παραμένει σε ισχύ για τη Σαντορίνη», είπε αρχικά.

Για την σπανιότητα του φαινομένου, ο Κώστας Παπαζάχος ξεκαθάρισε πως δεν έχει δει ξανά κάτι παρόμοιο στην επαγγελματική πορεία του.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει ξανά κάτι τέτοιο τα τελευταία χρόνια. Είναι μια πολύ περίεργη, έντονη ακολουθία από τις σχετικά σπάνιες στον ελληνικό χώρο».

Για τον αν ένας ενδεχόμενος σεισμός 6 Ρίχτερ, θα μπορούσε να πυροδοτήσει το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο καθηγητής εξήγησε πως μπορεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα να προκαλεί σεισμούς αλλά δεν συμβαίνει το αντίθετο.

«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο ειδικά για τα ελληνικά ηφαίστεια. Να θυμίσουμε ότι στην περιοχή έχουν γίνει τεράστιοι σεισμοί. Έχει γίνει ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ο μεγαλύτερος επιφανειακός σεισμός σε όλη την Ευρώπη τον 20ο αιώνα, ο οποίος πρέπει να κράτησε σύμφωνα με τα μοντέλα γύρω στα 20 με 30 δευτερόλεπτα χωρίς καμία επίπτωση, με πολύ μεγάλες κινήσεις, πολύ μεγάλο αριθμό υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και τσουνάμι χωρίς καμία επίδραση. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεγάλων σεισμών που έχουν γίνει και να προκαλέσουν ηφαιστειακή δραστηριότητα. Υπάρχει σύνδεση ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στις ακραίες εκφάνσεις έχει μέσα της και σεισμούς, αλλά όχι το ανάποδο».

Για το πότε θα εξασθενήσει η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ο Κώστας Παπαζάχος ανέφερε πως το φαινόμενο θα διαρκέσει εβδομάδες και στην περίπτωση που γίνει μία μεγαλύτερη δόνηση, τότε μπορεί να εξασθενήσει και μετά από μήνες.

«Εξαιρετικά απίθανο να η κατάσταση αλλάξει σημαντικά τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, ιδίως αν γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός, θα πάμε σε πολλές εβδομάδες και μήνες. Οι ακολουθίες αυτές δυστυχώς έχουν τη δική τους ζωή και ζουν σημαντικό χρονικό διάστημα. Είναι ένα φαινόμενο διαρκείας. Άρα η Σαντορίνη θα ψάξει και θα βρει ρυθμούς να ζήσει και να λειτουργήσει παράλληλα με αυτήν τη σεισμική δραστηριότητα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
COSMOTE Fiber Τo Τhe Room: Οπτική ίνα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού για κορυφαία εμπειρία internet παντού
Για 1η φορά στην Ελλάδα, αποκλειστικά από την COSMOTE TELEKOM, αξεπέραστη εμπειρία συνδεσιμότητας με κάλυψη WiFi και Internet σε κάθε γωνιά του σπιτιού με σταθερά υψηλές Gigabit ταχύτητες - Εύκολη και δωρεάν εγκατάσταση εξοπλισμού από εξειδικευμένους τεχνικούς, με διακριτικές παρεμβάσεις στον χώρο χάρη στη διάφανη οπτική ίνα
COSMOTE Fiber Τo Τhe Room: Οπτική ίνα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού για κορυφαία εμπειρία internet παντού
Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνεχίζει το «ράπισμα» στους κατηγορούμενους η εισαγγελέας – «Κοινό modus operandi, κίνητρό τους το φυλετικό μίσος»
«Κόλαφος» υπήρξε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής και τη δεύτερη ημέρα αγόρευσής της, επί της ενοχής των 42 κατηγορουμένων....
Ο Γιάννης Λαγός 8
Η διαδρομή του σκάφους με τους τόνους κοκαΐνης του «Έλληνα Εσκομπάρ» και οι συλλήψεις σε Κατερίνη, Θήβα και Αθήνα
Όλα ξεκίνησαν πριν μερικές εβδομάδες όταν οι πληροφορίες του ελληνικού FBI, μιλούσαν για μεταφορά τόνων κοκαΐνης με το συγκεκριμένο σκάφος με αποτέλεσμα το σκάφος να «λοκαριστεί» και να τεθεί υπό παρακολούθηση
Ο «Έλληνας Εσκομπάρ» μετά από παλαιότερη σύλληψή του 5
Φοινικούντα: Ο γρίφος των 11 δευτερολέπτων, το συμβόλαιο θανάτου και οι άγνωστες κινήσεις των ηθικών αυτουργών – Απολογούνται ανιψιός και επιχειρηματίας
Στην υπόθεση εμπλέκεται και ακόμα ένα άτομο ο οποίος φέρει το ρόλο του συνεργού και ο οποίος καταζητείται από τις αστυνομικές αρχές
O 33χρονος ανιψιός του ιδιοκτήτη κάμπινγκ και ο 32χρονος επιχειρηματίας οδηγούνται στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Συνάντηση με νέους τσιγγάνους ενεργούς πολίτες της Αγίας Βαρβάρας – Στόχος η ενίσχυση της κοινωνικής συμβίωσης
Με νέους τσιγγάνους ενεργούς πολίτες στην Αγία Βαρβάρα συναντήθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. συνοδευόμενος...
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Συνάντηση με νέους τσιγγάνους ενεργούς πολίτες της Αγίας Βαρβάρας – Στόχος η ενίσχυση της κοινωνικής συμβίωσης