Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Λαγουβάρδος στο newsit.gr για την Πάρνηθα: 7 μποφόρ, ριπές 85 χιλιόμετρα την ώρα και υψηλές θερμοκρασίες

Λαγουβάρδος στο newsit.gr για την Πάρνηθα: 7 μποφόρ, ριπές 85 χιλιόμετρα την ώρα και υψηλές θερμοκρασίες

Ένα επικίνδυνο κοκτέιλ με υψηλές θερμοκρασίες, δυνατούς ανέμους και ισχυρές ριπές θα είναι αυτό που θα επικρατήσει έως και αύριο στην Πάρνηθα όπου μαίνονται οι φωτιές καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

«Δυστυχώς και σήμερα και αύριο (Πέμπτη 24.08.2023) θα είναι δύσκολη η κατάσταση γιατί έχουμε συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών μελτεμιών 6-7 μποφόρ» είπε μιλώντας στο newsit.gr ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος.

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών εστιάζει στο γεγονός ότι έχουν παρατηρηθεί εκτός από τους δυνατούς ανέμους και ισχυρές ριπές σε Φυλή, Πάρνηθα, Πεντέλη ενώ υπογραμμίζει ότι «περιοχές όπως ο Έβρος σήμερα (Τετάρτη 23.08.2023)– και λιγότερο αύριο Πέμπτη-, η ανατολική Στερεά, η Αττική, η Εύβοια, η Βοιωτία και περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου θα είναι στον μέγιστο κίνδυνο για δασικές πυρκαγιές και αύριο».

«Έχουμε 6-7 μποφόρ με ριπές που αναλόγως την περίπτωση της τοπογραφίας μπορεί να φτάσουν σε πολλά χιλιόμετρα. Π.χ. σήμερα βλέπουμε από το πρωί να έχουμε στους ορεινούς όγκους στους σταθμούς μας και τις εγκαταστάσεις που έχουμε όπως στην Πεντέλη, ότι έχουμε μέσο άνεμο 6-7 μποφόρ αλλά οι ριπές φτάνουν τα 85 χλμ/ώρα. Αυτές είναι δύσκολες καταστάσεις και δυσκολεύουν την κατάσβεση της φωτιάς που είναι ήδη σε εξέλιξη. Φοβόμαστε βέβαια ότι ίσως υπάρξουν και νέες πυρκαγιές γιατί οι συνθήκες και σήμερα και αύριο σε αυτές τις περιοχές θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες».

Ο μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας για φωτιές, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο θα παραμείνει έως και το τέλος Αυγούστου.

«Μέχρι και το Σάββατο θα έχουμε ισχυρά μελτέμια -λίγο πιο εξασθενημένα- αλλά θα παραμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες μέχρι σχεδόν το τέλος του μήνα. Ωστόσο το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει για λίγο το Σαββατοκύριακο, αλλά η δύσκολη κατάσταση θα εξακολουθήσει να ισχύει για Έβρο και Αττική. Περιμένουμε κάποια αστάθεια το Σάββατο γιατί θα έχουμε βροχές και καταιγίδες στον ηπειρωτικό κορμό και κυρίως στην δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα. Δηλαδή στην Πελοπόννησο, τμήματα της Στερεάς Ελλάδας στην Ήπειρο και δυτική Μακεδονία. Δυστυχώς όμως δεν αναμένονται βροχές στον Έβρο, ούτε στην Αττική. Θα πέσει λίγο η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο, παραμένει όμως όλες τις ημέρες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα».

Όπως επίσης αναφέρει στο newsit.gr ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών: «ο Έβρος παραμένει στο ανώτατο στάδιο επικινδυνότητας σήμερα και πέφτει από αύριο, με εξαίρεση όμως πολύ λίγες περιοχές. Η Αττική, η Εύβοια, η Βοιωτία και τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου θα έχουν μέγιστη επικινδυνότητα και την Πέμπτη όπως φαίνεται από τους πυρομετεωρολογικούς δείκτες που υπολογίζουμε στο Αστεροσκοπείο. Οι δείκτες αυτοί λαμβάνουν υπόψιν την πρόγνωση της θερμοκρασίας, της σχετικής υγρασίας και του ανέμου όπως και επίσης το τι έχει προηγηθεί, δηλαδή αν έχει βρέξει ή όχι. Οπότε ο πυρομετεωρολογικός δείκτης μπορεί να υπολογιστεί με πολύ μεγάλη χωρική ανάλυση για όλη την Ελλάδα και βλέπουμε σήμερα ότι περιοχές με μέγιστη επικινδυνότητα είναι αρκετά εκτεταμένες, αλλά λίγο λιγότερο από ότι χθες Τρίτη (22.08.2023) που ήταν η χειρότερη μέρα».

Ο κ. Λαγουβάρδος καταλήγει λέγοντας: «Και σήμερα Τετάρτη (23.08.2023) παραμένουν στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας οι περιοχές του Έβρου, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της ανατολικής Πελοποννήσου και της Αττικής. Επικίνδυνες θα εξακολουθούν να είναι οι συνθήκες για την Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο και αύριο Πέμπτη».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις