Ελλάδα

Μείωση ΦΠΑ: Τα προϊόντα που αλλάζουν τιμές από σήμερα

Αγώνας δρόμου όλο το Σαββατοκύριακο για τις επιχειρήσεις για να αλλάξουν τιμές. Πάνω από 5.000 προϊόντα αλλάζουν τιμή λόγω μείωσης του ΦΠΑ. Τι θα ισχύσει για βασικά αγαθά όπως το ψωμί, το λάδι, τα λαχανικά. Τι πρέπει να ξέρετε για να κλείσετε δωμάτιο σε ξενοδοχείο.

Μαζί με τη 13η σύνταξη και τις 120 δόσεις σε ταμεία και εφορία, στη ζωή μας από σήμερα (20.05.2019) μπαίνει και ο μειωμένος ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και σε εστιατόρια και καφετέριες θα είναι διαφορετικές λόγω της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13%, ενώ φθηνότεροι θα είναι και οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου λόγω της μετάταξης του ΦΠΑ από το 13% στο 6%.

[read4more]

Από σήμερα, λοιπόν, ισχύσει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ:
Από το 24% στο 13% σε βασικά είδη διατροφής σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων,
Από το 24% στο 13% στην εστίαση, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων, και
Από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Για τα είδη διατροφής, ο συνολικός αριθμός των κατηγοριών που επηρεάζονται από την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ είναι 56 κατηγορίες και οι σημαντικότερες αφορούν σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Ποια προϊόντα αλλάζουν τιμή λόγω μειωμένου ΦΠΑ

*Αλιεύματα παραδοσιακά (π.χ. αλίπαστα, ταραμά, ρέγγες, σολομό, καπνιστά σκέτα είτε σε λάδι, πέστροφα, βακαλάο υγράλατο είτε ξηράλατο)
*Αλμυρά κράκερς
*Αρτοσκευάσματα (αφορά σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: ψωμί τοστ, πίτες για σουβλάκι, φρυγανιές, παξιμάδια και κριτσίνια. Ισχύει επίσης για όλα τα προϊόντα που τοποθετούνται στη ζεστή γωνιά των χώρων πώλησης των σούπερ μάρκετ, φρέσκα και κατεψυγμένα ψωμιά, κρουασάν, κουλούρια Θεσσαλονίκης κ.ά.
*Βελτιωτικά γεύσης (αλάτι, ξύδι, λεμόνι, ζωμοί ψυγείου)
*Γλυκά (αφορά σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μπισκότα, σοκολατοειδή, κουλουράκια, γλυκά κουταλιού, πραλίνες, φυστικοβούτυρο, χαλβάδες, ταχίνι, λουκούμια, παστέλια)
*Γλυκά snacks (κρουασάν, τσουρέκια, κέικ)
*Γλυκαντικά
*Δημητριακά (εκτός νιφάδων βρώμης)
*Επιδόρπια – κρέμες / γλυκίσματα ψυγείου (κρέμες, ρυζόγαλο, ζελέ, μουσταλευριά, γλυκά κ.ά.)
*Έτοιμα φαγητά τυποποιημένα
*Ζαχαροπλαστική
*Ζύμες νωπές και κατεψυγμένες
*Κατεψυγμένες πατάτες
*Καφέδες- αφεψήματα
*Κρέμες γάλακτος ψυγείου
*Λαχανικά- κηπευτικά
*Μαγειρικά λίπη
*Μαγειρικά σκευάσματα (σούπες, ζωμοί, πουρές κ.ά.)
*Μαργαρίνες
*Μαρμελάδες
*Μπαχαρικά
*Ξηροί καρποί- αποξηραμένα φρούτα
*Ορεκτικά (ελιές, τουρσιά, έτοιμες σάλτσες ψυγείου, έτοιμες σαλάτες)
*Παγωτά
*Ροφήματα
*Σπορέλαια
*Συνοδευτικά φαγητών (μαγιονέζες, κέτσαπ, dressings, σάλτσες)
*Τοματοπροϊόντα
*Τσίχλες- καραμέλες- ζαχαρώδη
*Χυμοί φρούτων ψυγείου και ραφιού
*Ψάρι- παρασκευάσματα τυποποιημένα
*Snacks πατάτας, καλαμποκιού.

kafes

Σύμφωνα επίσης, με σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται και στις παραδόσεις γλυκών, γευμάτων και γενικά έτοιμου προς άμεση κατανάλωση φαγητού σε «πακέτο» από εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, fast food, πιτσαρίες, καφετέριες και επιχειρήσεις, όπως καντίνες, κυλικεία, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, επιχειρήσεις πώλησης αρτοποιημάτων, σάντουιτς, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς.

Στα ξενοδοχεία, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή και άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής της οποίας ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, η διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ θα γίνεται ως εξής:

1. Διαμονή με πρωινό: η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, με το σκεπτικό ότι η κατανάλωση χυμών, καφέδων και ροφημάτων στο πρωινό, αποτελεί παροχή παρεπόμενη και αμελητέα σε σχέση με την κύρια παροχή πρωινού γεύματος και διαμονής που αντιπροσωπεύει η ενιαία τιμή.
2. Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): 10%της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.
3. Διαμονή με πλήρη διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα): 15%της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.
4. Διαμονή με το σύστημα allinclusive: 25%της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο – Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ
ΚΑΙΡΟς
Νέο βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά πριν καταρρεύσει ο 20χρονος που δολοφονήθηκε στην Καλαμαριά - Δίωξη και στον δεύτερο φίλο του θύματος
Ακόμη ένα άτομο αναζητείται από τις αρχές, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για σύσταση συμμορίας, είναι ο δεύτερος φίλος του 20χρονου που φαίνεται στα βίντεο να τρέχει μετά την φονική επίθεση
Καλαμαριά
20
Δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μετωπικά στη Λαμία - Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες
Τα δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μετωπικά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της οδηγού του ενός οχήματος και των δύο επιβατών του άλλου, στο σημείο έσπευσε διασωστικό πλήρωμα της πυροσβεστικής και δύο ασθενοφόρα
Λαμία