Ελλάδα

Μετά την εικοσαετία θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΙΚΑ για την επιστροφή παροχών που δόθηκαν παράνομα

Με την παρέλευση εικοσαετίας και όχι δεκαετίας θα παραγράφονται στο εξής οι αξιώσεις του ΙΚΑ από "αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές".

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Ιδρύματος που εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν. 4093/2012, οι αξιώσεις του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσον αφορά την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών παραγράφονται μετά την εικοσαετία από την τελευταία καταβολή, ενώ κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.

Η εικοσαετής παραγραφή ισχύει για πράξεις καταλογισμού, οι οποίες εκδίδονται από 12 Νοεμβρίου 2012 και μετά και αφορούν σε αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές. Αντίθετα εξακολουθεί να ισχύει η δεκαετής παραγραφή για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
  
Επομένως, σύμφωνα με την εγκύκλιο, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δικαιούται να αναζητήσει παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από 1.1.1993 και μετά, εφόσον εκδοθεί η σχετική πράξη καταλογισμού εντός του 2012, και με πράξεις καταλογισμού που θα εκδοθούν εντός του 2013 το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα δικαιούται να αναζητήσει παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από 1.1.1994 και μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Πεθερά καταγγέλλει τη νύφη της ότι τη χάκαρε – «Διέρρευσε συνομιλίες μου με άλλους άνδρες για να με εκθέσει»
«Την ρώτησα γιατί το κάνει αυτό και μου απάντησε ότι ήθελε να βλέπει αν η μητέρα μου γράφει άσχημα λόγια για την ίδια. Θεωρώ ότι έχει μένος προς τη μητέρα μου»
istock 2