Δευτέρα, 17 Ιουν.
32oC Αθήνα

Μητροπολίτης Γεράσιμος: Ο ιεράρχης με τα αντιεμβολιστικά κηρύγματα και την άρνηση να διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης

Μητροπολίτης Γεράσιμος: Ο ιεράρχης με τα αντιεμβολιστικά κηρύγματα και την άρνηση να διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης
ΦΩΤΟ ΑΠΕ ΜΠΕ

Μητροπολίτης Γεράσιμος, ένας ιεράρχης που διχάζει! Ο λόγος για τον «άγιο» Πέτρας και Χερρονήσου Λασιθίου που αρνήθηκε να δώσει την άδεια να διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης Νικολέτας, επειδή η νεαρή κοπέλα φέρεται να αυτοκτόνησε!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Λασιθίου, Γεράσιμος, έρχεται σε αντίθεση με την τοπική κοινωνία, η οποία παραμένει συγκλονισμένη από τον θάνατο της 17χρονης που βρέθηκε νεκρή κάτω από τη γέφυρα της Σταλίδας, λίγο μετά το σχολικό μάθημα και τις εξετάσεις που έδινε.

Μία απώλεια που έγινε ακόμα πιο οδυνηρή για τους οικείους της, αλλά και την κοινωνία του Μοχού, όταν πληροφορήθηκαν πως ο τοπικός ιεράρχης αρνήθηκε να διαβαστεί το Ευαγγέλιο στο τελευταίο αντίο στη νεαρή κοπέλα.

Πριν καν, δηλαδή, αποφανθούν οι αρμόδιες αρχές επίσημα για το αν ήταν αυτοκτονία ή όχι, ο Μητροπολίτης Γεράσιμος στέρησε από την οικογένεια της Νικολέτας να κηδέψει το παιδί της όπως θα έπρεπε.

Αλλά, ο τοπικός Μητροπολίτης έχει δώσει «λαβές» και στη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως σημειώνει το Cretalive.gr, πολλοί είναι εκείνοι που δεν ξεχνούν τα αντιεμβολιαστικά του κηρύγματα και τη μάχη που έδωσε για να μην παρευρίσκονται πιστοί με μάσκες στις εκκλησίες.

Μα και το ακραίο περιστατικό που προκάλεσε την αντίδραση της κοινωνίας του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, όταν κόντρα στις παραδόσεις αιώνων, με το «έτσι θέλω», απαγόρευσε τη λειτουργία στο μικρό εκκλησάκι της περιοχής απ’ όπου πήρε το όνομα της η πρωτεύουσα του νομού.

Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Γεράσιμος

Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος Μαρματάκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 17 Σεπτεμβρίου 1969.

Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών στη γενέτειρά του, εισήχθη στην Ανώτερα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία παρακολούθησε μαθήματα στό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στόν τομέα Ιστορίας – Λατρείας.

Μοναχός εκάρη στην Ιερά Μονή της Παναγίας Αγκαράθου από τον τότε Καθηγούμενο Καλλίνικο Θωμακάκη. Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο στις 11 Φεβρουαρίου 1995 και Πρεσβύτερος την 27 Ιανουαρίου 2001. Την ίδια ημέρα ελαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Στις 13 Οκτωβρίου 2001 έλαβε το οφίκιο της πνευματικής πατρότητος υπό του Επισκόπου Κνωσσού Μακαρίου.

Το 1998 κατόπιν αποφάσεως του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής ορίσθηκε οικονόμος του ερειπωμένου Μετοχιού Κυρίας Ελεούσας Χερσονήσου, το οποίο ανακαίνισε εκ βάθρων.

Εκπροσώπησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης σε διάφορες αποστολές και εκδηλώσεις.

Το 2013 με Συνοδική απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, διορίσθηκε Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Μοναχικού βίου της Εκκλησίας Κρήτης.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2015 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως το τέλος Αυγούστου 2017 κλήθηκε υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ διετέλεσε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου είναι μία από τις οκτώ Μητροπόλεις, οι οποίες μαζί με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης συναποτελούν την Εκκλησία της Κρήτης, ημιαυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία υπαγόμενη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Μητρόπολη έχει έδρα της τη Νεάπολη Λασιθίου και περιλαμβάνει οικισμούς των δήμων Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου, καθώς και ορισμένους οικισμούς του Δήμου Χερσονήσου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις