Ελλάδα

Οδηγίες ΚΕΕΛΠΝΟ: Πως να προστατευτείτε από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση φωτιάς

Με τις φωτιές να μπαίνουν η μια μετά την άλλη τις τελευταίες μέρες και ενώ η Αττική «πνίγεται» από τον καπνό της πυρκαγιάς στη Εύβοια, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε για να προστατευτούμε σε περίπτωση εισπνοής καπνού.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΟ στις οδηγίες του, κατά τη διάρκειας μιας φωτιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού.

[read4more]

Η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς:

Στην περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:

– Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.
– Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
– Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).
– Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.

Οδηγίες προστασίας

– Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει
καπνός.
– Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
– Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα
διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
– Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζει ο 25χρονος θείος του 3χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο με γουρούνα στην Αχαΐα - «Μακάρι να ήμουν εγώ»
«Το παιδί, μου ζητούσε να βγούμε να παίξουμε με την ‘γουρούνα’, και του είπα να πάμε με τα πόδια, του είχα αδυναμία και δεν του χάλασα χατίρι» λέει ο 25χρονος θείος του 3χρονου
Μάντρα
Αρνούνται τις κατηγορίες αρχηγός και υπαρχηγός του κυκλώματος «μαϊμού» – «Ο Σπύρος Μαρτίκας ήταν έτοιμος να καταπιεί δύο κουτιά χάπια» λέει η Βρισηίδα Ανδριώτου
Οι απολογίες των μελών του κυκλώματος - Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση με τις απάτες σε σουίτες καζίνο, η απόπειρα αυτοκτονίας του Σπύρου Μαρτίκα και όσα είπε η Βρισηίδα Ανδριώτου
Αρνούνται τις κατηγορίες αρχηγός και υπαρχηγός του κυκλώματος «μαϊμού» – «Ο Σπύρος Μαρτίκας ήταν έτοιμος να καταπιεί δύο κουτιά χάπια» λέει η Βρισηίδα Ανδριώτου
Σπάει τη σιωπή του ο κουμπάρος του 68χρονου θύματος της διπλής δολοφονίας στη Φοινικούντα - «Είναι ντροπή όλα αυτά που κάνουν για την περιουσία»
Ο κουμπάρος ήξερε πως η σχέση του 68χρονου με τον ανιψιό του είχε δοκιμαστεί αλλά είπε πως δεν του έκανε έκπληξη που τον άφησε κληρονόμο
Ο 68χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε θανάσιμα μέσα στο camping του
Novartis: Ο Ανδρέας Λοβέρδος «καταρρίπτει» τους πρώην μάρτυρες – Μιλά για ψέματα και πολιτική στοχοποίηση
Ο πρώην υπουργός Υγείας κατηγορεί τους δύο πρώην προστατευόμενους μάρτυρες ότι «κατασκεύασαν κατηγορίες για προσωπικό όφελος», καταγγέλλοντας πολιτική εργαλειοποίηση του σκανδάλου Novartis
Novartis