Ελλάδα

“Όπερα και Μόδα” στην Εθνική Λυρική Σκηνή

«Damni i colori» (Δωσ’ μου τα χρώματα) είναι ο τίτλος της φετινής παραγωγής του κύκλου «Όπερα και Μόδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ολύμπια, στις 19 Μαΐου.

Πρόκειται για τον στίχο από την διάσημη άρια “Recondita armonia”, που ερμηνεύει ο ζωγράφος Μάριο Καβαραντόσι στην Τόσκα του Πουτσίνι.
Η νέα παραγωγή του κύκλου “Όπερα και Μόδα”, για πρώτη φορά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣ, «εστιάζει στο μακιγιάζ δια χειρός του «γκουρού» του χώρου Αχιλλέα Χαρίτου, δίνοντάς στο στοιχείο αυτό την θέση του ενδύματος…».

Παράλληλα, η φετινή παραγωγή σχεδιάστηκε προκειμένου να αποτελέσει φόρο τιμής στην ίδια την ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στους σπουδαίους ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με αυτήν στην διάρκεια της μακράς ιστορίας της. Κοστούμια από το βεστιάριο της ΕΛΣ «παντρεύονται» με ειδικές για την παράσταση κατασκευές, εμπνευσμένες από τις σύγχρονες τάσεις της μόδας, επιχειρώντας να δείξουν πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι θα μπορούσε να αποτελέσει και δημιουργία υψηλής ραπτικής. Μέσα από αυτό το πρίσμα η βραδιά αποτελεί παράλληλα κι ένα διαφορετικό αφιέρωμα στους κύριους σταθμούς της Μόδας του 20ου και 21ου αιώνα…

Η ιδέα και η γενική επιμέλεια είναι της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου, την σκηνοθεσία – χορογραφία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος, την μουσική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Γιάκας, ενώ την ενδυματολογική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιώργος Σεγρεδάκης. Συμμετέχουν οι μονωδοί Ινές Ζήκου (μεσόφωνος), Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Τσέλια Κοστέα (υψίφωνος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος) & Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος). Συμμετέχουν οι Α΄ χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ, καθώς και ο μουσικός της ΟΛΣ Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο).

Η ΕΛΣ επιλέγει για τη βραδιά την κεντρική σκηνή του θεάτρου Ολύμπια, πάνω στο σκηνικό του Αντώνη Δαγκλίδη για τον Βαφτιστικό του Θ. Σακελλαρίδη. Πρόκειται για μια επιλογή υψηλού συμβολισμού, καθώς η σεζόν 2015 – 2016 είναι η τελευταία πλήρης καλλιτεχνική περίοδος της ΕΛΣ στο ιστορικό θέατρο, το οποίο αποτελεί την έδρα του οργανισμού από το 1944, καθώς από το 2017 θα μεταστεγαστεί στις νέες εγκαταστάσεις της, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου.
«Με τον τρόπο αυτό κλείνει πανηγυρικά ο πρώτος κύκλος του project που εγκαινιάστηκε το 2013 στις σκάλες του Ολύμπια (στο πλαίσιο του κύκλου του «φιλοξενούμενου συνθέτη» Γιώργου Κουμεντάκη) κι αργότερα συνεχίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ωδείο Αθηνών. Στα τρία χρόνια της δυναμικής πορείας του ο κύκλος “Όπερα και Μόδα” φιλοξένησε εκτός από τους διαπρεπείς καλλιτέχνες της ΕΛΣ, μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές. Ανάμεσά τους οι Δημήτρης Ντάσιος, Βασίλης Ζούλιας, MI-RO, Ορσαλία Παρθένη και φυσικά η μεγάλη κυρία του χώρου, η Λουκία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τα ταμεία του θεάτρου Ολύμπια.
Ως συμβολική κίνηση σύνδεσης του σήμερα με το αύριο του πρότζεκτ «Οπερα και Μόδα» της ΕΛΣ, από τις 25 Μαΐου ως τις 5 Ιανουαρίου, στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «Dammi i colori… The making of» που θα καταγράψει καρέ-καρέ την προετοιμασία της φετινής παράστασης μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Βασίλη Μακρή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στρατός Ξηράς: «Νέα εποχή» για το Πυροβολικό με τα ισραηλινά PULS και εκσυγχρονισμό των RM-70
Το Πυροβολικό μεταλλάσσεται και στοχεύει σε ένα πλήρες «kill chain» – από τον εντοπισμό, στην ταυτοποίηση, στη διαταγή βολής, μέχρι την άμεση προσβολή στόχων υψηλής αξίας, σε βάθος και σε χρόνο που πιέζει τον αντίπαλο
Πυροβολικό
Αναβλήθηκε για τις 12 Ιανουαρίου η δίκη του γνωστού τράπερ Ivan Greko
«Οι Εισαγγελικές Αρχές δεν πρέπει να σπεύδουν να ασκούν ποινικές διώξεις υπό την πίεση δημοσιευμάτων, σε υποθέσεις που δεν είναι ώριμες προς εκδίκαση και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο συνήγορος του κατηγορουμένου
Ο τράπερ Ivan Greko 8
Συγκλονίζουν οι συγγενείς των ορειβατών που σκοτώθηκαν στα Βαρδούσια όρη - «Τον πήρε ο παππούς του, 5 πέθανε ο πατέρας μου και 10 ο γιος μου»
«Πέθανε ο πατέρας μου και τον έπαιρνα τηλέφωνο και ήταν κλειστό, ενημέρωσα κάτι φίλους του που είναι πάνω και άρχισε η έρευνα» λέει ο πατέρας του Γιώργου Δόμαλη
Οι ορειβάτες που χάθηκαν στα Βαρδούσια όρη
5
Νέα αποκάλυψη που «καίει» τον γιο και φερόμενο δολοφόνο της Ελένης Παπαδοπούλου - Το προφίλ του 60χρονου, τα χρέη και οι καβγάδες
Οι αρχές να εκτιμούν πως το έγκλημα έγινε σε τρεις φάσεις, ο 60χρονος πρώτα φέρεται να νάρκωσε την μητέρα του, ύστερα να της προκάλεσε ασφυξία και στη συνεχεία να έκαψε το σπίτι με την ίδια μέσα
Ο γιος του υπουργού συνελήφθη για τη δολοφονία της μητέρας του