Ελλάδα

Περιμένετε λεφτά απ’ το Δημόσιο; Καλή… Πρωτοχρονιά και βλέπουμε

Στον «πάγο» έχουν μπει προμηθευτές και συνεργάτες του Δημοσίου που «αναμένουν στο ακουστικό τους μέχρι νεωτέρας» για να πάρουν τα χρήματα που τους χρωστά το Κράτος

Αν και η προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι να πληρωθούν τούτη την εβδομάδα μισθοί και συντάξεις 1,2 δισ. ευρώ αλλά και τα δώρα ως τις 16 Δεκεμβρίου, υπάρχουν σε εκκρεμότητα και σχεδόν 6 δισ. που χρωστά (και δεν πληρώνει) το δημόσιο σε ιδιώτες.

Όσο αργεί η 6η δόση που έπρεπε να εισπραχθεί κανονικά τον Σεπτέμβριο, το δημόσιο «σφίγγει το λουρί» βάζοντας εμπόδια ή αναστέλλοντας, εδώ και 3 μήνες σχεδόν κάθε πληρωμή. Τα χρέη αυτά συσσωρεύονται «κάτω από το χαλί» και αγγίζουν αισίως τα 6 δισ. (συν 500 εκατ. ευρώ και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), παρότι έχει μπει όρος στο Μνημόνιο και ρητά απαγορεύεται να μην καθυστερεί το δημόσιο να πληρώσει τα χρέη του προς τους πολίτες.

Μέχρι τις γιορτές πάντως δεν διαφαίνεται λύση. Για να καλυφθούν οι οφειλές θα πρέπει:
–          να έρθει η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ –ίσως στα μέσα Δεκέμβρη.
–          να εφαρμοστεί το PSI+ με «κούρεμα» χρέος της τάξεως του 50% για να εξοικονομήσει το δημόσιο 3,5-4 δισ.  ευρώ ετησίως, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα πήγαιναν σε τόκους.  Η εξοικονόμηση αυτή θα γίνει τμηματικά (300-500 εκατ. ευρώ  το μήνα) αλλά θα ξεκινήσει ουσιαστικά από τον Φεβρουάριο.
–          να «κλείσει» οριστικά το κεφάλαιο της συμφωνίας των ηγετών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της και να λάβει πρόσθετη βοήθεια 30 δισ. η χώρα.
Εάν και ..εφόσον το Κράτος αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη του, στην σειρά για να εξοφληθούν βρίσκονται οι προμηθευτές των νοσοκομείων, των υπουργείων και των ασφαλιστικών ταμείων. Φαρμακοποιοί, φαρμακοβιομήχανοι, ελληνικά πετρέλαια αλλά και ωρομίσθιοι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα είναι οι … κερδισμένοι της υπόθεσης. Στην περίπτωση που εκπληρωθούν και οι τρεις προϋποθέσεις δεν αποκλείεται να επιτραπεί τελικά και ο συμψηφισμός χρεών από φόρους, με τα χρέη που έχει το κράτος προς τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις (πχ από επιστροφές φόρων και επιδοτήσεις).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Παραμένουν κλειστά τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε όλη τη λίστα
Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ - Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα ανοίξουν στις 09:00 και στις 10:00 - Κλειστά θα παραμείνουν μερικά σχολεία και την Παρασκευή για την αποκατάσταση των ζημιών
Σχολείο
Στο έλεος της κακοκαιρίας η Ύδρα: Κεντρικός δρόμος έγινε χείμαρρος, θυελλώδεις άνεμοι και μανιασμένα κύματα
Οι πλημμυρισμένοι δρόμοι σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους και τα τεράστια κύματα συνέθεσαν ένα σκηνικό που δεν είχαν συναντήσει ξανά όσοι μένουν στο νησί
Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Ύδρα
Στο «κόκκινο» το Αιγαίο με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν και οι άνεμοι, καθώς στο ανατολικό Αιγαίο θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι έντασης 8 έως και 10 μποφόρ
Αυτοκίνητα σε πλημμυρισμένους δρόμους