Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρωτομαγιά: Τανκς, τύμπανα και η… μάχη του γαρουφάλλου ανάμεσα σε Κουτσούμπα – Βαρουφάκη – Εικόνες από τις πορείες [pics]

Κάθε χρόνο και λιγότεροι στις πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά. Πορείες που ήταν απόλυτα ειρηνικές, με συνθήματα, λουλούδια και διαδηλωτές κάθε ηλικίας. Ακόμη και μπόμπιρες στα καρότσια τους.

Οι εικόνες πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους. Τα παιδιά που με σημαίες στα χέρια συμμετείχαν στην πορεία για την Πρωτομαγιά. Ο Γιάνης Βαρουφάκης με το μοβ πουκάμισο και τη Δανάη Στράτου στο πλευρό του, το… τανκ με τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Τύμπανα, ταμπούρλα. Απ’ όλα είχε ο εορτασμός της φετινής πρωτομαγιάς.

Click4more: Συγκεντρώσεις, πορείες και… επαναστατική γυμναστική – Όλα όσα έγιναν

Ακόμη και την ιδιότυπη “μάχη” του γαρουφάλλου ανάμεσα στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Αν θα έπρεπε να βρούμε νικητή, αυτός θα ήταν ο κ. Κουτσούμπας.

Δείτε τις φωτογραφίες και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Γιάνης Βαρουφάκης Πρωτομαγιά

Τανκς, ταμπούρλα και… πρεσβεία

Για ακόμα μια χρονιά, οι συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά ήταν… πολλές. Η κύρια συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στο Σύνταγμα, ακριβώς απέναντι από τη Βουλή. Παρών, φυσικά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και όχι μόνο. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ήταν περίπου 7.000. Σίγουρα, η εκτίμηση των διοργανωτών θα είναι μεγαλύτερη.

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα είχε… απ’ όλα: μπόμπιρες στα καρότσια τους, νεαρόκοσμο που φώναξε συνθήματα, ανθρώπους με γαρύφαλλα στα χέρια, πλακάτ κατά του πολέμου. Ακόμη και σημαίες της Παλαιστίνης (σ.σ. την κρατούσε νεαρός με καπέλο… καλάσνικοφ) και σημαίες της Καταλονίας.

Πρωτομαγιά συγκεντρώσεις Σύνταγμα

Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ξεκίνησε και στην κορυφή της είχε ένα όχημα που στην καρότσα του “φιλοξενούσε” ένα άρμα μάχης. Το τανκ, σαφής συμβολισμός κατά των πολέμων, είχε πάνω του τις σημαίες της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και το… «οδηγούσε» ο ΣΕΒ. Άλλο σαφές μήνυμα.

Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης για την Εργατική Πρωτομαγιά ήταν: «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών». Στην πορεία κυριάρχησαν συνθήματα όπως: «Κόκκινη Πρωτομαγιά – πρωτοπόρα εργατιά», «Ζήτω, ο Μάης των εργατών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» και «Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή».

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και… Βαρουφάκης

Λιγοστός ήταν ο κόσμος στη συγκέντρωση που οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΥΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, με σύνθημα «Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Ελευθερία, Ειρήνη, Εργασιακά Δικαιώματα».

Κι εγώ η συγκέντρωση, αν και δεν είχε πολύ κόσμο, είχε… εικόνες. Πιτσιρίκια με σημαίες, άνθρωποι που ήθελαν να φωνάξουν αλλά δεν άντεξαν τον… καυτό μαγιάτικο ήλιο και φυσικά… τύμπανα.

Επίσης, διάφορα Πρωτοβάθμια Σωματεία, οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο. Έκαναν τη δική τους ξεχωριστή πορεία.

Η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα

Το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς είναι η ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα, της εργατικής λαϊκής πάλης και της οργάνωσης παντού, ενιαία, για την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων, για την ανάκτηση όλων των οικονομικών απωλειών που είχε ο εργαζόμενος λαός στα χρόνια της κρίσης, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με κατάργηση της φοροληστείας, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις του θανάτου, για να σταματήσει η αιμορραγία των εργαζομένων, του λαού μας από τις συνεχείς πολεμικές πιστώσεις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και βεβαίως για την αποδέσμευση τελικά απ’ όλες τις λυκοσυμμαχίες.

Το ΚΚΕ, το εργατικό ταξικό κίνημα θα βρίσκεται πάντα, κάθε μέρα στην πρωτοπορία αυτών των αγώνων. Καλή Πρωτομαγιά! Καλή δύναμη σε όλες και όλους!

Είπαν για την Πρωτομαγιά

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι μια ημέρα μνήμης, διεκδικήσεων και ημέρα που πρέπει να ξαναθυμόμαστε αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα τόσα χρόνια και είναι επίκαιρα δυστυχώς κάθε χρόνο όλο και περισσότερο».

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «ενδυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στον μνημονιακό χειμώνα που ζούμε 8 χρόνια, διεκδικώντας την έξοδο από αυτόν, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγική ανασυγκρότηση».

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Μπράτης, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «τιμάμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που δυστυχώς τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων καταπατούνται και αμφισβητούνται από όλες τις κυβερνήσεις».

Στην πλατεία Κλαυθμώνος οι κεντρικοί ομιλητές έστειλαν μήνυμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Φωτογραφίες: Eurokinissi, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις