Ελλάδα

Ρόδος: Νέα εισαγγελική έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στους 7 κατηγορούμενους για το κύκλωμα πολεοδόμων

Το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θα είναι το αντικείμενο της νέας εισαγγελικής έρευνας για το κύκλωμα πολεοδόμων στη Ρόδο.

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, υπό τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, έχει ήδη διατάξει τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων στο κύκλωμα πολεοδόμων στη Ρόδο, περιλαμβανομένων τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένων τραπεζικών θυρίδων, ακινήτων και μετοχών εφόσον υπάρχουν.

Σημειώνεται με εντολή του Αρείου Πάγου μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» πειθαρχικού ελέγχου οι ανακριτικές αρχές της Ρόδου μετά την απόφαση να αφεθούν -μετά τις απολογίες τους- ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα Πολεοδομίας Ρόδου.

Παράλληλα, οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στους συγγενείς πρώτου βαθμού, με στόχο τον εντοπισμό πιθανών παράπλευρων διαδρομών χρήματος ή προσπάθειας συγκάλυψης περιουσιακών στοιχείων.

Η επιχείρηση των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. έφερε στο φως πρωτοφανείς ενδείξεις δικτύου διαφθοράς μέσα στην Πολεοδομία Ρόδου.

Εις βάρος των επτά, που τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, ασκήθηκαν 13 ποινικές διώξεις από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Οι διώξεις που ασκήθηκαν είναι οι ακόλουθες:

1. Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

2. Πλαστογραφία κατ᾽ εξακολούθηση όπου το συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ

3. Υπεξαγωγή εγγράφων από υπάλληλο κατ´ εξακολούθηση όπου το σκοπούμενο συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ

4. Δωροληψία υπαλλήλου κατ᾽επάγγελμα όπου η ενέργεια ή η παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαιτίου κατ´εξακολούθηση

5. Άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου κατ´επάγγελμα όπου η ενέργεια ή η παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαιτίου κατ᾽εξακολούθηση

6. Δωροδοκία υπαλλήλου όπου η ενέργεια ή η παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαιτίου κατ´εξακολούθηση

7. Εμπορία επιρροής – μεσάζοντες κατ᾽εξακολούθηση

8. Ψευδής βεβαίωση, νόθευση κατ᾽εξακολούθηση όπου το σκοπούμενο συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ

9. Αμεση συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση, νόθευση κατ᾽εξακολούθηση όπου το σκοπούμενο συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ

10. Παράβαση καθήκοντος κατ᾽ εξακολούθηση

11. Αμεση συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος κατ᾽ εξακολούθηση

12. Παράνομη οπλοκατοχή

13. Παράβαση υποχρέωσης δήλωσης μνημείου κατ᾽ εξακολούθηση

Ταυτόχρονα, η ανακάλυψη χρημάτων και τιμαλφών που κατασχέθηκαν έχουν μπει στο μικροσκόπιο καθώς πρέπει να δικαιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα των εμπλεκομένων.

Οι Αρχές πιθανολογούν σφόδρα ότι πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες.

Πώς ενεργοποιήθηκε η Αρχή κατά του Ξεπλύματος

Η Αρχή για το Ξέπλυμα κινήθηκε άμεσα, σύμφωνα με το άρθρο 48 του νόμου, και σε επείγουσα βάση προχώρησε σε δεσμευτικά μέτρα:
Κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων

Απαγόρευση μεταβίβασης/εκποίησης περιουσιακών στοιχείων

Διεύρυνση ελέγχου σε οικογενειακά πρόσωπα και πιθανούς συνδικαιούχους

Τα στοιχεία που συλλέγονται παρακάμπτουν κάθε απόρρητο (τραπεζικό, φορολογικό, χρηματιστηριακό, τηλεπικοινωνιακό) και αποτελούν τμήμα της ποινικής δικογραφίας.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος (Άρθρο 48 και άρθρο 36 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) είναι σαφής:

Ο Πρόεδρος της Αρχής μπορεί, σε επείγουσες περιπτώσεις και με βάσιμες υπόνοιες, να διατάξει δέσμευση λογαριασμών, τίτλων, θυρίδων και άλλων στοιχείων.

Η δέσμευση ισχύει για ορισμένο χρονικό διάστημα και ανανεώνεται μόνο με διάταξη ανακριτή ή δικαστικού συμβουλίου, αν η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

Τα πρόσωπα που θίγονται από τα μέτρα έχουν δικαίωμα προσφυγής, όπως προβλέπουν οι παράγραφοι 4, 5 και 6 του σχετικού άρθρου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Οι αγρότες ετοιμάζονται για «ρεβεγιόν» στα μπλόκα: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, σκληραίνει η στάση τους μετά τις γιορτές
Παρόλο που οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν χρόνο στα μπλόκα, θα διευκολύνουν την διέλευση των οχημάτων στα εθνικά δίκτυα για 3 μέρες, όμως αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους μετά τις γιορτές
Στο κέντρο της Λάρισας τα τρακτέρ απο το μπλόκο της Νίκαιας
23
Σοκάρει ο 5ος ορειβάτης που ακύρωσε την ανάβαση στα Βαρδούσια όρη: «Γλίτωσα αλλά πάει η μία ζωή που είχα»
«Ότι τι μου επιφυλάσσει η μοίρα παιχνίδια; Όχι δεν είναι μια δεύτερη ευκαιρία γιατί ήδη μου την πήρε την μία ευκαιρία παίρνοντας τους φίλους μου» λέει ο πέμπτος ορειβάτης
Τα θύματα στα Βαρδούσια όρη
Βασιλόπιτα «γίγας» 10 τόνων και 100 μέτρων στο Περιστέρι - «Αν όχι η μεγαλύτερη, σίγουρα η πιο γλυκιά στον κόσμο»
Πολίτες από το Περιστέρι και τις γύρω περιοχές καταφθάνουν στο σημείο, περιμένοντας να δοκιμάσουν το γλυκό που ετοίμασαν με μεράκι δεκάδες βιοτέχνες αρτοποιοί
Περιστέρι
Αποκαλύψεις για τη σύντροφο του 60χρονου γιου της Ελένης Παπαδοπούλου που κρίθηκε προφυλακιστέος - «Σκέψου να φύγεις από τη χώρα»
Το λάθος που «έκαψε» τον 60χρονο, το μήνυμα που του είχε στείλει η σύντροφός του μετά τον θάνατο της 87χρονης και η σοκαριστική συμπεριφορά του
Ελένη Παπαδοπούλου