Ελλάδα

Σεισμός στην Εύβοια: Γιατί έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική – «Κουνήθηκε» μέχρι και η Τήνος

«Έχουμε την εντύπωση ότι είναι ένα μικρός και τυπικός σεισμός, που αν δεν είχε γίνει κοντά στο λεκανοπέδιο δεν θα είχαμε δώσει ιδιαίτερη σημασία» σημειώνει ο Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο newsit.gr

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια, καθώς όπως είπε η σεισμική δραστηριότητα είναι φυσιολογική, ενώ εξήγησε για ποιο λόγο ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική αλλά και σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας. 

Ο Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο newsit.gr, σημείωσε πως ο σεισμός στην Εύβοια: «Ήταν κοντά στην Αθήνα από Βόρεια Προάστια μέχρι τον Πειραιά, η απόσταση ήταν από 25 χιλιόμετρα μέχρι τα 50. Το λεκανοπέδιο ήταν πολύ κοντά στο επίκεντρο και για αυτό έγινε αισθητός». 

«Για να έχετε μια εικόνα οι επιταχύνσεις που που δέχτηκε η Αττική ήταν 1,5 με 2 βαθμούς της κλίμακας G, πολύ μικρότερη από αυτή που έχουν σχεδιαστεί τα κτήρια και γι’ αυτό δεν είχαμε φθορές» συμπλήρωσε.

«Ο άνθρωπος έχει μεγαλύτερη ευαισθησία και για αυτό έγινε αντιληπτό χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι. Είναι πολύ φυσιολογικό να έχουμε μετασεισμούς και γι’ αυτό ανακοινώσαμε ότι θα γίνουν και άλλοι σεισμοί. Ένας σεισμός 5,2 R μπορεί να φέρει και άλλον σεισμό 4 με 4,5 ρίχτερ. Πόσω μάλλον που δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο βασικός σεισμός γιατί είναι μια περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα» σημείωσε.

Στη συνέχεια μίλησε για τους μετασεισμούς που έχουν σημειωθεί στην περιοχή λέγοντας πως: «Έχουν καταγραφεί πάρα πολύ μετασεισμοί είναι σίγουρα 20 ανιχνεύσιμοι, αλλά μπορεί να είναι εκατοντάδες αλλά να μην έχουν ανιχνευτεί. Αυτοί που έχουν γίνουν αντιληπτοί είναι 5 με 6».

 

Επεσήμανε πως: «Είναι απίθανο να μην είναι ο κύριος σεισμός, δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί για τίποτα και πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως σβήνει η ακολουθία τις επόμενες ημέρες. Έχουμε την εντύπωση ότι είναι ένας μικρός και τυπικός σεισμός, που αν δεν είχε γίνει κοντά στο λεκανοπέδιο δεν θα είχαμε δώσει ιδιαίτερη σημασία. Σκεφτείτε ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε μήνα στην Ελλάδα».

 

Τέλος, σημείωσε πως ο σεισμός έγινε αντιληπτός στην Τήνο, Σέριφο, στα Μέθανα, στην Σκύρο στην Βόρεια Αργολίδα με επιτάχυνση πέρα από τα 10G και αυτό είναι σημαντικό, ωστόσο έσπευσε να σημειώσει πως δεν ήταν σεισμός που επέφερε σημαντικά προβλήματα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό με την ΕΡΤ, όπου ο σεισμός στην Εύβοια «έπιασε» τους δημοσιογράφους την ώρα που ξεκινούσε η εκπομπή, ενώ ο φακός κατέγραψε και τη δημοσιογράφο Νίκη Λυπεράκη που βρισκόταν στο στούντιο του Mega για την εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ξεσπά ο αδερφός ενός εκ των κατηγορουμένων για τον βιασμό 17χρονης στα Χανιά - «Είναι ψέματα, ήταν με τη θέλησή της,»
«Το ξενοδοχείο κλείστηκε στο όνομα της κοπέλας που βιάσανε, υποτίθεται, μάλλον ήθελε να βγάλει χρήματα και έχει και ψυχολογικά προβλήματα» λέει ο αδερφός ενός εκ των κατηγορουμένων για την 17χρονη
woman raised her hand for dissuade, campaign stop violence against women. Asian woman raised her hand for dissuade with copy space, black and white color
Δεκαεπτά ράμματα στο μάτι έκανε ο 16χρονος που ξυλοκοπήθηκε στα Ιωάννινα - «Τον χτύπησαν με μίσος, έχει υποστεί βλάβη»
«Ως οικογένεια θα κινηθούμε νομικά, για να τιμωρηθούν, οι γιατροί μας είπαν ότι πιθανότατα του επιτέθηκαν με κάτι σαν κατσαβίδι ή σιδερογροθιά» λένε οι γονείς του 16χρονου στο newsit.gr
16χρονος στα Ιωάννινα