Ελλάδα

Σκάβουν σε στρατόπεδα των Κατεχομένων για λείψανα αγνοούμενων

Από τις στρατιωτικές ζώνες β΄ και γ΄ βαθμού στα κατεχόμενα έχει ξεκινήσει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους να θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα εκσκαφών σε στρατιωτικές περιοχές, για ανεύρεση λειψάνων ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από το 1974.

Το μέλος της ΔΕΑ, Κριστόφ Ζιρόντ, ο οποίος συναντήθηκε με τους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου και Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, είπε πως ήδη άρχισαν τις ανασκαφές σε στρατιωτικές περιοχές και συνεχίζουν το διάλογο με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, ο κ. Ζιρόντ γνωστοποίησε πως η ΔΕΑ έχει ζητήσει τη βοήθεια πυροτεχνουργών των ΗΕ προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε στις εκταφές στο Συγχαρί (αναστάληκαν) λόγω του εντοπισμού οβίδας πυροβολικού του 1974. «Ζητήσαμε από τις τουρκικές δυνάμεις οι ειδικοί να μεταβούν στην περιοχή. Ήδη απάντησαν ΄ναι΄ και αναμένουμε επίσημα το πράσινο φως», τόνισε.

Οι δυο ευρωβουλευτές υπέδειξαν στον κ. Ζιρόντ την ανησυχία για την ταχύτητα των εργασιών της ΔΕΑ. Ο κ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε την ελπίδα ότι και «με την πίεση της ΕΕ, τη δική μας πάνω από όλα, η Τουρκία θα δίδει την ελεύθερη πρόσβαση και σε στρατιωτικές ζώνες».

Η πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ για το θέμα των αγνοουμένων (έχουν συναντηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους) κορυφώνεται με την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης (9 Νοεμβρίου) για τους αγνοούμενους στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έχουν προσκληθεί να μιλήσουν Ε/Κ και Τ/Κ, καθώς και ευρωβουλευτές. Στις 11 Οκτωβρίου, ομάδα ευρωβουλευτών της Αριστεράς θα επισκεφθεί την Κύπρο και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΑ.

Εξάλλου, η ομάδα της Αριστεράς κατέθεσε τροποποίηση, ζητώντας τα 25 εκατ. ευρώ που θα δοθούν φέτος στην τ/κ κοινότητα να αυξηθούν στα 28, με στόχο τα τρία εκατ. να δοθούν στη ΔΕΑ.   

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ανοίγει ξανά η υπόθεση θανάτου δύο αδερφών από φωτιά στη Ναύπακτο το 2024 - Οι ομοιότητες με την υπόθεση του Κολωνακίου
Είχε θεωρηθεί ότι ο 84χρονος είχε βάλει φωτιά, απελπισμένος με την κατάσταση υγείας της αδερφής του - Οι τοξικολογικές έδειξαν ότι είχε πάρει ηρεμιστικά χωρίς συνταγογράφηση - Εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας
Περιπολικό
Αγρότες σε ρήξη «έσπασαν» το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια – Νέα κινητοποίηση με τρακτέρ στην Τρίγλια Χαλκιδικής
Αγρότες που διαφώνησαν, πήραν τα τρακτέρ τους και μεταφέρθηκαν στο μπλόκο της Τρίγλιας, καταγγέλλοντας παρασκηνιακές διεργασίες με την κυβέρνηση του μπλόκου των Πράσινων Φαναριών
Αποχώρηση τρακτέρ από αγρότες της Χαλκιδικής, που συμμετέχουν στο μπλόκο στα "Πράσινα Φανάρια", κοντά στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης 36
Τι είναι τα αθόρυβα πυροτεχνήματα και πως συμβάλουν στην προστασία των ζώων
Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης με αντικείμενο τα αθόρυβα πυροτεχνήματα και την υιοθέτησή τους κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων
Πυροτεχνήματα