Ελλάδα

«Σοφοκλής»: Ο λύκος που ταξίδεψε από την Πάρνηθα μέχρι τον Παρνασσό

Ο «Σοφοκλής» είναι ένας νεαρός λύκος που έφτασε από την Πάρνηθα στον Παρνασσό. Το ταξίδι του άγριου ζώου καταγράφηκε μέσω του δορυφορικού κολάρου GPS που φοράει.

Ο συγκεκριμένος λύκος έχει μεγάλη ιστορία. Τον Φεβρουάριο του 2024 εγκλωβίστηκε στον περιφραγμένο χώρο της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αμυγδαλέζα Αχαρνών, στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Η άμεση επέμβαση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – ΟΦΥΠΕΚΑ, ήταν σωτήρια για το άγριο θηλαστικό, στο οποίο τοποθετήθηκε δορυφορικό κολάρο GPS για την καταγραφή των κινήσεών του.

Αρχικά ο λύκος «Σοφοκλής» επέστρεψε στη μητρική του αγέλη, κινούνταν στη ευρύτερη περιοχή γύρω από τον τύμβο του αρχαίου τραγικού ποιητή Σοφοκλή που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Πάρνηθα.

Ωστόσο, από τις αρχές Μαΐου, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook η Καλλιστώ, ο λύκος «Σοφοκλής» άρχισε να απομακρύνεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα γνωστά όρια της επικράτειας της αγέλης του.

Αφού προσπάθησε χωρίς να τα καταφέρει να διασχίσει την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης προς τα βορειοανατολικά, στράφηκε προς τα δυτικά, ξεκινώντας την αναζήτησή του για μία νέα κενή περιοχή εγκατάστασης ή ίσως εξεύρεσης άλλης αγέλης λύκων που θα τον δεχθεί.

Κάπως έτσι ο λύκος «Σοφοκλής» έφτασε στους πρόποδες του Παρνασσού και όπως επισημαίνει η Καλλιστώ «είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα επιδιώξει να υιοθετήσει τον ίδιο ”περιαστικό τρόπο ζωής” ή όχι και κυρίως πόσο μακριά μπορεί να φτάσει…».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Με ελικόπτερο η μεταφορά των 4 νεκρών από τα Βαρδούσια όρη - «Δεν είχε μεγάλη εμπειρία», λέει ο θείος ενός εκ των ορειβατών
Η επιχείρηση ανάσυρσής τους είναι δύσκολη και καθοριστική είναι η συνδρομή μιας έμπειρης ορειβατικής ομάδας που προπορεύεται και στην συνέχεια ακολουθούν τα σωστικά συνεργεία
Οι ορειβάτες που χάθηκαν στα Βαρδούσια όρη
Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλείνουν στις 12 το ρεύμα προς Αθήνα στο μπλόκο των Μαλγάρων - Κινητοποιήσεις σε Νίκαια και Χαλκίδα
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν  προγραμματίσει αποκλεισμό για τα τελωνεία των Ευζώνων και του Προμαχώνα κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της Πρωτοχρονιάς
Το μπλόκο των αγροτών στα Μάλγαρα
45
Σχεδόν αγκαλιασμένοι εντοπίστηκαν οι τέσσερις νεκροί ορειβάτες στα Βαρδούσια όρη - Ποια είναι τα πρόσωπα της τραγωδίας
Η παρέα των 4 αγνοούνταν από το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων, καθώς είχαν ξεκινήσει από το χωριό Αθανάσιος Διάκος με προορισμό την κορυφή Κόρακας, αλλά όλα δείχνουν ότι έπεσαν σε χιονοθύελλα
Οι τρεις ορειβάτες που έχασαν τη ζωή τους στα Βαρδούσια όρη
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
12