Ελλάδα

SOS από το ΚΕΕΛΠΝΟ: Απαγορεύστε τη διάθεση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή!

Να απαγορευτεί η διάθεση των αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή ζητά από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ! Όλη η επιστολή του προέδρου του Κέντρου, Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ.

Η επιστολή του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διάθεση των αντιβιοτικών χωρίς συνταγή εστάλη στον υπουργό Υγείας με αφορμή τη 18η Νοεμβρίου που έχει οριστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ τονίζει την ανάγκη ανάληψης δράσης για την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.

Στην επιστολή, που δημοσιεύει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνει έκκληση στον υπουργό Υγείας να δώσει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων στη χώρα μας.

Όπως υπογραμμίζει, «η ορθή συνταγογράφηση και η σωστή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην κοινότητα και τα νοσοκομεία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας… ».

Η ανοικτή επιστολή προς τον Ανδρέα Ξανθό

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

καθώς η 18η Νοεμβρίου έχει ορισθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών, επιλέγω αυτήν την ημέρα για να σας απευθύνω την επιστολή αυτή, προκειμένου να δώσετε λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων στη χώρα μας:

Επιθυμώ να σας απευθύνω, κύριε υπουργέ, έκκληση για να αναλάβετε άμεσα δράση για την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, είτε με την επιβολή της καθολικής και ανεξαίρετης εφαρμογής του ισχύοντος νόμου (Ν. Δ. 96/1973), που ορίζει ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνον με ιατρική συνταγή, είτε με νέα νομοθετική πρωτοβουλία σας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ορθή συνταγογράφηση και η σωστή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην κοινότητα και τα νοσοκομεία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας, που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και απασχολεί κατά προτεραιότητα τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Πέρυσι, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών, μία Επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων και εκπροσώπων ασθενών επισκεφθήκαμε, υπό την αιγίδα σας, την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την ευαισθησία του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας μας για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που φέρνει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στη μικροβιακή αντοχή στην Ευρώπη.

Πράγματι, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC, 5/11/2018), τουλάχιστον χίλιοι εξακόσιοι (1.600) θάνατοι στην Ελλάδα ετησίως αποδίδονται σε λοιμώξεις, που προκαλούνται από πέντε (5), ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, βακτήρια. Σύμφωνα, δε, με πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (OOΣΑ, Νοέμβριος 2018), ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας θα υπερβεί τις εξήντα εννέα χιλιάδες (69.000) έως το 2050, εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού του προβλήματος.

Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε τη συμβολή των Δωρητών Οργανισμών στη σημαντική συλλογική προσπάθεια, που καταβάλλεται παγκοσμίως για την καταπολέμηση της μάστιγας της μικροβιακής αντοχής. Η ελληνική πολιτεία όμως μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την κοινή προσπάθεια με τον περιορισμό σε εθνικό επίπεδο της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.

Θα επιθυμούσα επίσης, κύριε υπουργέ, να σας παρακαλέσω να αναλάβετε επιπλέον πρωτοβουλίες προς τους συναδέλφους σας, υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ανάλογη απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή κτηνιάτρου τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Προσβλέποντας στην υψηλή συναίσθηση ευθύνης, από την οποία γνωρίζω ότι διαπνέεσθε,

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΕΛΠΝΟ
Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ,
αν. Καθηγητής Χειρουργικής
Πανεπιστημίου Αθηνών».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Υπάρχουν παιδιά που δεν ξέρουν ότι χάθηκε η μητέρα τους» – Μαρτυρίες ψυχολόγων για τις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης στη Βιολάντα
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι συγγενείς δεν έχουν βιώσει ακόμη τον μεγάλο πόνο καθώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον χαμό των ανθρώπων τους - Σε άρνηση οι περισσότεροι από αυτούς
Το κατεστραμμένο εργοστάσιο της Βιολάντα
Επιστρέφουν από τη Ρουμανία οι 2 τραυματίες σήμερα – Επαναπατρίζονται και οι 7 σοροί - Πορεία με μηχανές από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ
Φίλαθλοι του ΠΑΟΚ αναμένεται να συνοδεύσουν τις σορούς έως τη Τούμπα – Η κατάσταση υγείας του πολυτραυματία και τα αίτια που προκάλεσαν το σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα
Τραγωδία στη Ρουμανία
Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα με χιόνια στα ορεινά – Ισχυροί άνεμοι έως 8 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 15 με 17 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου
Βροχή
Κακοκαιρία Kristin: Βροχές, χαλάζι και ισχυροί άνεμοι σε όλη τη χώρα – Πότε «θα χτυπήσουν» την Αττική τα φαινόμενα
Τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται σε Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελοπόννησο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες
Καιρός