Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Σουδάν: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των επαναπατρισθέντων Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν

Σουδάν: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των επαναπατρισθέντων Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν

Στην Ελλάδα «πάτησαν» οι πρώτοι Έλληνες οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, και έφτασαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Το C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με 13 Έλληνες και 4 συζύγους Ελλήνων που ήταν στο Σουδάν.

Ο τραυματίας που ήταν στο αεροσκάφος μεταφέρθηκε στο 401, και από τους υπόλοιπους κάποιοι έφυγαν για συγγενικά σπίτια και κάποιοι πήγαν στο υπ. Εξωτερικών.

Οι μαρτυρίες τους συγκλονίζουν και περιγράφουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν.

«Δεχτήκαμε πυρά, θέμα τύχης το ότι φύγαμε»

Ο ομογενής Χρήστος Δέδες ευχαρίστησε την Πολεμική Αεροπορία, λέγοντας πως βίωσαν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, λέγοντας και πως κανείς δε σκοπεύει να επιστρέψει άμεσα.

Όπως είπε, όλα ξεκίνησαν ξαφνικά στις 11 το πρωί του Σαββάτου 15 Απριλίου. Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν πολύ ισχυρά όπλα. Σημείωσε επίσης πως κάποιοι βρίσκονταν μέσα σε ξενοδοχείο, που και αυτό δέχτηκε πυρά και πως γενικά έπεφταν πολλές αδέσποτες σφαίρες.

Είπε χαρακτηριστικά πως το ότι κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα ήταν και θέμα τύχης.

«Βγήκαμε πάρα πολύ δύσκολα»

Ο Φαντύ, πατέρας 4 παιδιών, δήλωσε πως πολύ δύσκολα κατάφεραν να βγουν από τη χώρα. Όπως είπε, ήταν τυχερός που ήταν κοντά η Γαλλική πρεσβεία. 

«Ευχαριστώ τις ελληνικές δυνάμεις, τον στρατό, την γαλλική πρεσβεία που μας έβγαλαν από το Χαρτούμ. Κινδυνευσαμε πολύ, βγήκαμε με το αυτοκίνητο, ήταν πολύ δύσκολα. Έχω 3 παιδιά, βγήκαμε πάρα πολύ δύσκολα, ευτυχώς η γαλλική πρεσβεία ηταν κοντά στο σπίτι μας. Η ελληνική κοινότητα εκεί μας είπε να πάμε στην γαλλική πρεσβεία. 4 μέρες κράτησε ο απεγκλωβισμος μας. Από την δεύτερη μέρα του πολέμου καταλάβαμε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γιατί έπεσε ενας πύραυλος κοντά στο σπίτι μας».

Υπενθυμίζεται πως οι Έλληνες παρελήφθησαν από το Τζιμπουτί το ταξίδι επιστροφής είχε ενδιάμεσο σταθμό το Ασουάν στη Νότια Αίγυπτο, (5 ώρες είναι το ταξίδι έως την Αίγυπτο) και τελικός προορισμός ήταν η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, (4 ώρες Αίγυπτος-Ελλάδα).

Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 7

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο C-27 απογειώθηκε από την Ελευσίνα με προορισμό το αεροδρόμιο του Ασουάν. 

Κι αυτό γιατί 7 επιπλέον άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. 

Η τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1650719720876695555

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις