Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

ΣτΕ: Ναι στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμάτων του Ελαιώνα

ΣτΕ
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Θετική η εισήγηση του ΣτΕ για την προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Ελαιώνα. Οι λεπτομέρειες της απόφασης.

Το ΣτΕ ενέκρινε την προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα, σε έκταση 18 στρεμμάτων, στον οποίο θα γίνεται η διαχείριση 140 τόνων αποβλήτων ημερησίως.

Οι προσφυγές στο ΣτΕ και η (προσωρινή) άδεια

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει δύο μεγάλες ανώνυμες εταιρείες. Αυτές είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν εντός των ιδιόκτητων εκτάσεών τους στην επίμαχη περιοχή. Ζητούσαν να μην υλοποιηθεί το έργο.

Η άδεια προσωρινής λειτουργίας του επίμαχου ΣΜΑ ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κλειστή εγκατάσταση και να λειτουργήσει μόνιμα ΣΜΑ. Θα εγκατασταθεί σε χώρο εκτάσεως 18 στρεμμάτων που περικλείεται από τις οδούς: Κηφισσού, Αγίας Άννης, Πέτρου Ράλλη και Ορφέως.

Ο όγκος των συμπιεσμένων απορριμμάτων που θα οδηγούνται από το ΣΜΑ στο ΧΥΤΑ της Φυλής θα είναι 215 κυβικά μέτρα την ημέρα. Ο κινητός ΣΜΑ θα αποτελείται από:

– 2 μεταλλικές ταινίες μεταφοράς απορριμμάτων κλειστού τύπου.

– 4 ημιρυμουλκούμενα απορριμματοκιβώτια.

– 2 οχήματα.

ΣτΕ

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψαν με την υπ΄ αριθμ. 2220/2017 απόφασή τους, ως αβάσιμη την αίτηση ακύρωσης των δύο επίμαχων εταιρειών που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Το συγκεκριμένο τμήμα είχε πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν εγκριθεί λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2020. Επίσης υπογραμμίζουν ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα: «Πρέπει να ολοκληρθούν και να λειτουργήσουν και τα δύο έργα, ήτοι τόσο ο προσωρινός, κινητός ΣΜΑ όσο και ο μόνιμος, σταθερός ΣΜΑ».

Κατά συνέπεια, τονίζει το ΣτΕ: «Αποκλείεται η συνέχιση λειτουργίας του κινητού ΣΜΑ μετά την 9.9.2020, διότι τότε θα καταλυόταν η προσωρινότητα του σχεδιαζόμενου έργου, το οποίο από τη φύση του, λόγω του κινητού χαρακτήρα των εγκαταστάσεών του, δεν μπορεί να λειτουργήσει επί μακρόν».

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις