Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

“Θαμμένος στην Αμφίπολη ο Νέαρχος ή άλλος στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου” – Οι νέες θεωρίες για τον ένοικο του τάφου

“Θαμμένος στην Αμφίπολη ο Νέαρχος ή άλλος στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου” – Οι νέες θεωρίες για τον ένοικο του τάφου

– Η θεωρία για τον “ένοικο” της Αμφίπολη από Βρετανό ιστορικό
– Ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ πιστεύει πως ένας από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι θαμμένος στον τάφο
– Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν σύμβουλος του Όλιβερ Στόουν στην ταινία “Αλέξανδρος ο Μέγας”
– Δεν έχουμε κανένα στοιχείο για την ταυτότητα του νεκρού, λέει η καθηγήτρια αρχαιολογίας, Χρ. Παλιαδέλη

Όσο το μυστικό της Αμφίπολης δεν αποκαλύπτεται τόσο οι εικασίες και οι θεωρίες ιστορικών θα πληθαίνουν. Άλλοι πιστεύουν πως είναι η Ρωξάνη, άλλοι πως εκεί τάφηκε η Ολυμπιάδα και άλλοι, όπως ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ρόμπιν Λέιν Φοξ, θεωρούν ότι ο μεγαλειώδης τάφος ανήκει είτε στον παιδικό φίλο και στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχο είτε σε κάποιον από τους άλλους στρατηγούς του Μακεδόνα στρατηλάτη.

Ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ, γνωστός ιστορικός, ήταν σύμβουλος του Όλιβερ Στόουν όταν ο γνωστός σκηνοθέτης γύρισε την ταινία «Αλέξανδρος» με πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φάρελ, Αντζελίνα Τζολί και Τζάρεντ Λέτο. Στο παρελθόν (1973) έχει γράψει και βιβλίο για τον Μέγα Αλέξανδρο, το οποίο ήταν μια μελέτη πάνω στην προσωπικότητα του Μακεδόνα στρατηλάτη και το οποίο πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Αυτή τη φορά, ο Βρετανός ιστορικός μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR για το “θαύμα της Αμφίπολης” και κλήθηκε να δώσει… απαντήσεις στο μέγα ερώτημα που απασχολεί ακόμη και τα διεθνή ΜΜΕ: ποιος είναι τελικά ο “ένοικος” του τάφου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αμφίπολη έχει ταφεί ένας στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως ενδεχομένως ο Νέαρχος, φίλος του από τα παιδικά τους χρόνια και ένας από τους πιο πιστούς στρατηγούς του.

Στις δηλώσεις του ο Λέιν Φοξ επικαλείται το έργο του Πλουτάρχου «Βίος Αλεξάνδρου» όπου γίνεται αναφορά σε έναν άλλο φίλο του στρατηλάτη, τον Δημάρατο τον Κορίνθιο. Κι εκείνος «τιμήθηκε με έναν τάφο παρόμοιο στο μέγεθος με αυτόν της Αμφίπολης».

«Οπότε, η εικασία μου είναι πως στην Αμφίπολη βρίσκεται ένας πολύ στενός συνεργάτης του Αλέξανδρου και υψηλόβαθμο αξιωματούχος του στρατού του, ο οποίος είτε επέστρεψε πίσω είτε επέστρεψε νεκρός και τάφηκε στην γενέτειρά του την Αμφίπολη», τόνισε.

«Δεν έχουμε κανένα στοιχείο για την ταυτότητα του νεκρού»

Ένα σημαντικό μνημείο από μόνο του είναι ο τάφος της Αμφίπολης και μπορεί να έχουν βρεθεί στοιχεία αλλά δεν είναι ανακοινώσιμα ίσως γιατί δεν είναι έτοιμα να τα αξιοποιήσουν οι αρχαιολόγοι, είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 η καθηγήτρια αρχαιολογίας Χρυσούλα Παλιαδέλη και βοηθός του αείμνηστου Μανόλη Ανδρόνικου.

«Και μόνο αυτό το μνημείο να υπήρχε και τίποτε άλλο στο εσωτερικό του είναι σημαντικό. Αν είχαμε μια επιγραφή για να καταλάβουμε ποιανού η ποιανών ήταν ο τάφος θα ήταν τεράστιο κέρδος για την επιστήμη και την αρχαιολογία», είπε μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο.

Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος τάφος ξεφεύγει από την μορφή των μακεδονικών τάφων όπως τους γνωρίζαμε και δεν είναι σαφή όσα μαθαίνουμε από τα δελτία τύπου τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Είπε ακόμα ότι «Αν έχουμε οστά αυτά θα είναι πολύ βοηθητικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νομίσματα από την Αμφίπολη βγάζουν οι Γερμανοί σε δημοπρασία!

“Ο τάφος της Αμφίπολης πιθανόν ανήκει στην Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου”

Αμφίπολη: “Ενάμιση μήνα κοσκινίζουν το χώμα και δεν έχουν βρει ένα καρφί;” – Η επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων εκτιμά ότι ο τάφος έχει συληθεί

Αμφίπολη: Πόσο κόστισαν οι ανασκαφές; Η Άννα Παναγιωταρέα απαντά – Περιστέρη: “Σε ένα μήνα τελειώνουμε!”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε