Ελλάδα

Συγκίνηση στη Χίο: Πέθανε ο ιερολοχίτης ήρωας Γιώργος Καρασούλης

Ο Γιώργος Καρασούλης, ένας από τους τελευταίους εν ζωή ιερολοχίτες, έφυγε πλήρης ημερών στα 97 του χρόνια. Ήταν ο πρώτος που αποβιβάσθηκε στη Χίο κατά την απελευθέρωση του νησιού το 1944.

Σε εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του ο ιερολοχίτης Γιώργος Καρασούλης είχε περιγράψει τις ιστορικές στιγμές όταν η Χίος αποτίνασσε την μπότα των Γερμανών κατακτητών:

«…Όταν ήρθαμε να απελευθερώσουμε το νησί το 1944, ήμουν στο πλοίο που πλησίαζε στο λιμάνι. Μπαίνει μπροστά ο συνταγματάρχης διοικητής μας και τρέχω δίπλα του με τον τσαμπουκά του ιερολοχίτη. Κύριε διοικητά του λέω, λοχίας Καρασούλης του Ιερού Λόχου, θέλω να βγω πρώτος στο νησί γιατί είμαι Χιώτης. Πέρνα μου λέει λοχία. Και βγήκα πρώτος στο νησί και σκύβω και φιλάω το χώμα της Χίου…».

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, που έδωσε στην δημοσιότητα ο τοπικός στρατιωτικός σχηματισμός της Χίου, η 96 ΑΔΤΕ, ο ιερολοχίτης Γιώργος Καρασούλης από το Νεοχώρι της Χίου, γεννήθηκε το 1924 και κατατάχτηκε εθελοντής σε μονάδα πεζικού τον Μάιο του 1942. Στις 5 Αυγούστου 1943 κατατάχτηκε στον Ιερό Λόχο Μέσης Ανατολής, προήχθη σε δεκανέα στις 17 Ιανουαρίου 1944 και στις 5 Απριλίου 1944 προήχθη στον βαθμό του λοχία εξ ανδραγαθίας. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1944 έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις στους Φούρνους Ικαρίας και στη Μυτιλήνη, στις 17 Οκτωβρίου 1944 προήχθη στον βαθμό του επιλοχία εξ ανδραγαθίας. Στις 23 Μαρτίου 1945 αιχμαλωτίστηκε στη Χάλκη και παρέμεινε αιχμάλωτος για 45 ημέρες μέχρι το πέρας του πολέμου στις 8 Μαΐου 1945 και απολύθηκε στις 31 Αυγούστου 1945. Του έχει απονεμηθεί ο πολεμικός σταυρός Γ΄ τάξεως.

Ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, με ανακοίνωση του εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια «του συντοπίτη ιερολοχίτη και αντιστασιακού Γεωργίου Καρασούλη».

Όπως αναφέρει «ο εκλιπών αποτέλεσε ένα πρότυπο ανδρείας και γενναιότητας υπερασπιζόμενος την πατρίδα. Αλησμόνητο το έργο του και το παράδειγμά του».

Η εξόδιος ακολουθία του Γιώργου Καρασούλη θα τελεστεί αύριο Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 στις 4 το απόγευμα, στο ναό Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου Χίου.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Έμπειρος ορειβάτης από την Ηλεία μεταξύ των τεσσάρων νεκρών από τη χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια Όρη – Τελευταία στιγμή δεν πήγε μαζί τους και πέμπτος
Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις κράτησαν μακριά από το βουνό τον 5ο της παρέας και σώθηκε - Ήταν εκείνος που ειδοποίησε τις αρχές ότι οι φίλοι του αγνοούνται - Η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου
ΦΩΤΟ tempo24.news 8
Για εμπρησμό από αμέλεια κατηγορείται η μητέρα του 7χρονου που πέθανε από φωτιά στο σπίτι της οικογένειας στη Ροδόπη
Ο έξι ετών αδελφός του επτάχρονου και ο πατέρας νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - Η ξυλόσομπα που βρισκόταν στο δωμάτιο φέρεται να στάθηκε αιτία για τη μοιραία πυρκαγιά
Φωτιά σε σπίτι στη Ροδόπη
Ένα κρυμμένο μπιτόνι πρόδωσε τον γιο της Ελένης Παπαδοπούλου που συνελήφθη για τη δολοφονία της - «Σχέδιο σε 3 φάσεις» περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη
Σύμφωνα με την Αγγελική Νικολούλη που ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση μέσα από την εκπομπή της, «πέρα από τα χάπια, της προκάλεσε ασφυκτικό θάνατο και έβαλε φωτιά»
Ελένη Παπαδοπούλου: Ένα κρυμμένο μπιτόνι πρόδωσε τον γιο της που συνελήφθη για τη δολοφονία της – «Σχέδιο σε 3 φάσεις» περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη
«Ετοιμάσαμε την τελευταία της βαλίτσα, δεν γύρισε ποτέ» λέει ο σύντροφος της 42χρονης αεροσυνοδού του μοιραίου Falcon
Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές εξετάζουν κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να δουν αν υπήρξε εξωτερική παρέμβαση από τρίτους πριν από τη μοιραία πτήση
Μαρία Παππά