Ελλάδα

Συγχωροχάρτι για όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό ή δεν έκαναν δήλωση

Στα μαλακά θα πέσουν τόσο εκείνοι που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό αλλά και όσοι έκρυψαν εισοδήματα, είτε χωρίς να κάνουν δηλώσεις, είτε με κρυφές καταθέσεις

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα δοθούν κίνητρα σε όσους θέλουν να επαναπατρίσουν χρήματα που έχουν στο εξωτερικό, αλλά ακόμη και για εκείνους που θέλουν να φανερώσουν κρυφά μέχρι σήμερα χρήματα, χωρίς μάλιστα την παραμικρή υποχρέωση να επαναπατρίσουν τα ποσά αυτά.

Μάλιστα για όσους κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος και φανερώσουν με τον τρόπο αυτά αδήλωτα χρήματα σχεδιάζεται να μην υπάρξουν πρόστιμα και προσαυξήσεις και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας.

Κλειδί σε κάθε περίπτωση θα είναι τόσο η αμνηστία σε όσους μπουν στη ρύθμιση, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν τις ποινικές διώξεις που προβλέπει ο νόμος, αλλά και η χαμηλή φορολόγηση. Ως προς το δεύτερο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπει ένας φόρος κοντά στο 15%.

Ο στόχος είναι διπλός και σχετικά απλός στη φιλοσοφία του. Από τη μια μεριά σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις μια ματιά στους αριθμούς, αρκεί για να πείσει.

Το 2010 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ήταν 233 δισ. ευρώ και σήμερα δεν ξεπερνούν τα 164 δισ. ευρώ. Με τον επαναπατρισμό των χρημάτων η κυβέρνηση πρώτα απ’ όλα θέλει να ενισχύσει την ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά στα αδήλωτα εισοδήματα το κράτος γνωρίζοντας την αδυναμία του να εντοπίσει τους φοροφυγάδες του καλεί να δηλώσουν τα χρήματα με στόχο να εισπραχθούν έστω τα μίνιμουμ φορολογικά έσοδα, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις για την τόνωση του κρατικού προϋπολογισμού.

Η… γενικευμένη αμνηστία ωστόσο είναι άδικη για όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους, το… ηθικό του πράγματος όμως με τα δεδομένα της οικονομικής κατάστασης όμως μάλλον μπαίνει στο περιθώριο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Δεν δώσαμε άδεια για πάρτι» λέει η Πρυτανεία – 313 προσαγωγές μετά τα σοβαρά επεισόδια έξω από το ΑΠΘ
Μέχρι τις 8:30 το πρωί, κλούβες των ΜΑΤ μετέφεραν τους προσαχθέντες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης
Σοβαρά επεισόδια έξω από το ΑΠΘ
23
Βιολάντα: Το ψυχικό αποτύπωμα που άφησε η τραγωδία και η δύσκολη πορεία της επόμενης μέρας
«Αυτό που πονά περισσότερο είναι η αίσθηση ότι ο κόσμος συνεχίζει ενώ η δική τους ζωή έχει παγώσει. Εκεί εμφανίζεται η μοναξιά του πένθους» εξηγεί η ψυχολόγος Γεωργία Γκοβίνα
Έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα
Στο Παίδων «Αγία Σοφία» μεταφέρονται 6 παιδιά μεταναστών από το πολύνεκρο ναυάγιο στη Χίο – Με πολλαπλά κατάγματα τα πέντε
Το απόγευμα του Σαββάτου (07.02.2026) αναμένεται να απολογηθεί ο Μαροκινός που έχει αναγνωριστεί ως ο φερόμενος διακινητής του σκάφους που μετέφερε τους μετανάστες
Χίος 9