Ελλάδα

Συνήγορος του Πολίτη: Να δοθεί το ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας

Τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας και βαθμού αναπηρίας, προτείνει η Συνήγορος του Πολίτη στον υπουργό Εργασίας.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, η σχετική ρύθμιση, έστω και μετά την εξαγγελία εξαίρεσης των ατόμων με βαριά αναπηρία, παραμένει ιδιαίτερα επαχθής.
 
Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τις διατάξεις του άρθρου 15 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Δημόσιας Τάξης και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας» (ΦΕΚ 256/ Α /31.12.2012), διακόπτεται, για πρώτη φορά, η χορήγηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους αναπηρίας που δεν ξεπερνούν το 65ο έτος της ηλικίας τους.
 
Η Αρχή επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, στις 31/12/2013, σχεδιάζεται η συνέχιση της χορήγησης του ΕΚΑΣ σε άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω. Αυτή η εξαγγελθείσα εξαίρεση από τη διακοπή χορήγησης του επιδόματος των συνταξιούχων βαριάς αναπηρίας, αντιμετωπίζει ευνοϊκά το πρόβλημα της συγκεκριμένης ομάδας πολιτών. Ωστόσο, σημειώνει, δεν δίνει διέξοδο στους υπόλοιπους συνταξιούχους αναπηρίας, οι οποίοι αδυνατούν να εργαστούν και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα βιοποριστικά προβλήματα.
 
Όπως υποστηρίζει η Συνήγορος του Πολίτη, πρόκειται, άλλωστε, για χαμηλοσυνταξιούχους με, ήδη, ιδιαίτερα ισχνό, πραγματικό, τεκμαρτό, ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, συνεπεία του οποίου ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.
 
Επιπλέον, κατά την κ. Σπανού, η διακοπή του ΕΚΑΣ στους συγκεκριμένους συνταξιούχους θα έχει ως συνέπεια την εξαίρεσή τους από τη μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα, υποχρεώνοντάς τους σε σημαντικά μεγαλύτερη δαπάνη, την οποία, αντικειμενικά, αδυνατούν να καλύψουν.

Διαβάστε

Οι εξαιρέσεις από τις αυξήσεις ορίων ηλικίας για το ΕΚΑΣ

Επιστρέφει το ΕΚΑΣ στα άτομα με βαριά αναπηρία

Για ποιές κατηγορίες αποκαθίσταται το ΕΚΑΣ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη 55χρονος για διακίνηση ναρκωτικών στο «Ελ. Βενιζέλος» – Έκρυψε 2,8 κιλά κοκαΐνης σε σακούλες με αποξηραμένες γαρίδες
Ο 55χρονος αλλοδαπός, μέλος διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή κοκαΐνης και ηρωίνης στην ελληνική επικράτεια
Συνελήφθη 55χρονος για διακίνηση ναρκωτικών στο «Ελ. Βενιζέλος» – Έκρυψε 2,8 κιλά κοκαΐνης σε σακούλες με αποξηραμένες γαρίδες
Καθηγητές γυμνασίου της Αχαΐας ξέχασαν 2 μαθήτριες σε κατάστημα εστίασης και έφυγαν - Ταξίδευαν με λεωφορείο για Θεσσαλονίκη
Οι καθηγητές του σχολείου, αφού επιβιβάστηκαν μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές δεν έκαναν καταμέτρηση των παιδιών, όπως συνηθίζεται, με αποτέλεσμα να αφήσουν πίσω στο κατάστημα τα δύο κορίτσια
Σχολική τάξη 5