Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τα τρακτέρ στους δρόμους και ο Τσίπρας στο… περίμενε – Δίωροι αποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες – Τρίτη αποφασίζουν πότε θα κατέβουν στο Μαξίμου

Τα τρακτέρ στους δρόμους και ο Τσίπρας στο… περίμενε – Δίωροι αποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες – Τρίτη αποφασίζουν πότε θα κατέβουν στο Μαξίμου

– Δίωρα μπλόκα 12:00 με 14:00 και 19:00 με 21:00 Κυριακή και Δευτέρα αποφάσισαν οι αγρότες
– Δεν κλείνουν επ’ αόριστον τους δρόμους αλλά βάζουν στο… περίμενε τον πρωθυπουργό
– Την Τρίτη θα αποφασίσουν πότε θα συναντήσουν τον Αλέξη Τσίπρα
– Φωτιές, μαύρες σημαίες, γάλατα, άλογα και… Σόιμπλε στα μπλόκα
– “Δεν θέλουμε να μας στραγγαλίσουν και να μας αφανίσουν” λένε νεαροί αγρότες στο newsit.gr

Μετά την κίνηση καλής θέλησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να τους καλέσει σε διάλογο, οι αγρότες που έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους στους δρόμους “απάντησαν” με το ίδιο… νόμισμα: δεν θα κλείσουν τους δρόμους επ’ αόριστον, δεν θα κόψουν την Ελλάδα σε αγροτεμάχια, αλλά δεν κάνουν και πίσω.

Σε μια προσπάθεια να στείλουν μήνυμα πως είναι αποφασισμένοι για όλα, οι αγρότες 30 συντονιστικών επιτροπών που συνεδρίασαν στα Τέμπη, αποφάσισαν να κλείνουν δυο φορές την ημέρα, την Κυριακή και τη Δευτέρα, τους δρόμους για δυο ώρες κάθε φορά και την Τρίτη να συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη για να αποφασίσουν πότε και ποιοι θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Οι αγρότες αποφάσισαν να κλείνουν οι δρόμοι κάθε μέρα έως και τη Δευτέρα από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 19:00 έως τις 21:00. Και αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος της κινητοποίησής τους, την Τρίτη θα βρεθούν στις 12:00 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη για να αποφασίσουν πότε θα γίνει το ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Μέχρι την Τρίτη όμως, τον έβαλαν στην… αναμονή!

«Η συνάντηση που θα γίνει την Τρίτη 26 του μηνός στη Θεσσαλονίκη θα είναι για τη διεύρυνση των μπλόκων και για συντονισμό. Δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μετά, ναι» είπε ο εκπρόσωπος των αγροτών μετά την τρίωρη σύσκεψη στα Τέμπη.

Η πρόσκληση από τον πρωθυπουργό είχε γίνει νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (23.01.2016) όταν ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο Μαξίμου την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή του Μάρκο Μπόλαρη. Και μετά τη συνάντηση, η ανακοίνωση του Μαξίμου έστειλε το μήνυμα: ο πρωθυπουργός ζητά από τους αγρότες να τον συναντήσουν προσωπικά. Ήταν άλλωστε αίτημά τους.

«Η κυβέρνηση έχοντας την ίδια αγωνία με τον αγροτικό κόσμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προστασία του εισοδήματος τους, επαναλαμβάνει ότι ήταν και παραμένει ανοικτή στο διάλογο. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση του να συναντηθεί ο ίδιος με εκπροσώπους, που θα εκφράζουν αντιπροσωπευτικά τα αιτήματα των αγροτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου.

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση που θέλησε να κάνει η κυβέρνηση με την κοινή συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό παρουσία των υπουργών Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και αναπληρωτή Οικονομίας Τρύφωνα Αλεξιάδη με… συντονίστρια την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, φαίνεται να μην είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε το Μαξίμου. Έτσι, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να ικανοποιήσει το αίτημα των αγροτών να συναντηθούν. Με μια προϋπόθεση, βέβαια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση: η συνάντηση να γίνει με «εκπροσώπους που θα εκφράζουν αντιπροσωπευτικά τα αιτήματα των αγροτών».

Και όλα αυτά ενώ 15.000 τρακτέρ έχουν…. ακροβολιστεί απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Στα Τέμπη, οι αγρότες είχαν τη στήριξη και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχυσαν στο οδόστρωμα εκατοντάδες λίτρα γάλατος, έβαλαν φωτιές σε σανό, έφτασαν ακόμη και με… άλογα αλλά και κουδούνες, ενώ κάποιοι φορούσαν κάπες και είχαν τις παραδοσιακές γκλίτσες.

 

Κάστρο Βοιωτίας, Μικροθήβες, Νίκαια, Κόρινθος και Μάλγαρα είναι μόνο μερικά από τα σημεία όπου έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ των αγροτών και οι δρόμοι κλείνουν συμβολικά για λίγες ώρες.

Το newsit.gr βρέθηκε στο μπλόκο των Μικροθηβών και μίλησε με νέους αγρότες, οι οποίοι δεν κρύβουν την αγωνία αλλά και την απογοήτευση τους για την επόμενη ημέρα. “Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι τα προγράμματα που δεν ολοκληρώνονται. Με 15.000 ευρώ για αρχή και στη συνέχεια άλλα 5.000 σε τρία, τέσσερα ή και πέντε χρόνια, κανένας αγρότης δεν μπορεί να αντέξει. Πριν από 5-6 χρόνια γνωρίζαμε κάτι άλλο από τους δικούς μας και ξαφνικά όλα αλλάζουν”, είπαν στο newsit.gr δύο νέοι αγρότες, 23 και 27 ετών αντίστοιχα, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

“Δεν ζητάμε να αποφύγουμε κάτι, αντίθετα, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, αλλά πρέπει να μας καταλάβουν. Δεν θέλουμε να μας στραγγαλίσουν και να μας αφανίσουν. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, δεν τα θέλουμε όλα δικά μας, αλλά πρέπει να μας καταλάβουν”, λένε.

Στην Κόρινθο, για αρκετή ώρα οι αγρότες της Κορινθίας έκλεισαν και τα δυο ρεύματα της Εθνικής στα διόδια του Ισθμού. Τα τρακτέρ παραμένουν βέβαια παρατεταγμένα στην άκρη του δρόμου. Για ώρες έκλεισε και η γέφυρα του Ευήνου στην εθνική Οδό Ρίου – Αντιρρίου.

Με τις ευλογίες της Εκκλησίας συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Βοιωτία καθώς Μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδείας, Γεώργιος βρέθηκε στο μπλόκο του Κάστρου συνομίλησε με τους αγρότες και έστειλε το δικό του μήνυμα στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και στην κυβέρνηση. Οι δε αγρότες έστειλαν μήνυμα στον… Σόιμπλε!

Στο μπλόκο της Νίκαιας τα τρακτέρ εξακολουθούν να καταφτάνουν, τόσο από τα Φάρσαλα όσο και από την Καρδίτσα, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν πλέον τις 2.500 και με τους διοργανωτές να έχουν βάλει «στοίχημα» να μαζέψουν όλα τα τρακτέρ του κάμπου στη Νίκαια.

Όλα αυτά την ώρα που η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με αναρτήσεις της στα social media καλεί τους αγρότες να μην κλείσουν τους δρόμους παρά το δίκιο τους, όπως τονίζει, για το Ασφαλιστικό. «Οι αγρότες έχουν δίκιο και έχουν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θέλουν να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια, αλλά με το ασφαλιστικό της κυβέρνησης δεν μπορούν. Οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση τούς εξοντώνουν. Καταδικάζουν την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό. Νέοι άνθρωποι, με καινοτόμες ιδέες που ξαναδίνουν ζωή στην ύπαιθρο καταστρέφονται. Μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις βγαίνουν εκτός παραγωγής. Όμως οι δρόμοι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Το έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εξαγωγείς, η ελληνική οικονομία. Πρέπει να σκεφτούμε την κρισιμότητα των στιγμών, πρέπει να σκεφτούμε όλοι, πάνω από όλα την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση με διάλογο να βρει λύση. Λύση δεν είναι η συγγνώμη», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Η Κυβέρνηση εξαφανίζει κυριολεκτικά τους νέους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τους καταδικάζει σε ανεργία…

Posted by ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ on Saturday, 23 January 2016

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε