Ελλάδα

Το «Εθνικό Πλοίο» για το Πολεμικό Ναυτικό και τα 20 εξοπλιστικά προγράμματα του ΕΛΚΑΚ για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία καλείται το 2025 να κάνει σημαντικά άλματα προόδου για τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις

Τα δύο πρώτα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία ανακοινώθηκαν από το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό και αποτελούν το πρώτο βήμα για όσα αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, συνολικά 20 προκηρύξεις για εξοπλιστικά προγράμματα και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων θα ανακοινωθούν εντός του 2025 ενώ σε διαδικασία τελικής αξιολόγησης βρίσκονται και δεκάδες ακόμη, με σημείο αναφοράς το «Εθνικό Πλοίο» για το Πολεμικό Ναυτικό.

Το ΕΛΚΑΚ έχει στα χέρια του αναλυτικές λίστες τις οποίες παρέλαβε από τα Επιτελεία και αφορούν τις επιχειρησιακές ανάγκες κατά προτεραιότητα.

Περιλαμβάνουν από τα πλέον απλά προγράμματα έως πιο σύνθετα και αναφέρονται όχι μόνο σε οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα αλλά σε οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητες τόσο στα πεδία επιχειρήσεων όσο και στην καθημερινή οργάνωση και διοικητική μέριμνα των Κλάδων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΛΚΑΚ, τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα θα έχουν προοδευτικό χαρακτήρα με στόχο να διερευνηθούν οι δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Πολεμικό ΝαυτικόΦωτογραφία OnAlert.gr / Κώστας Σαρικάς

Σταδιακά είτε οι εταιρείες που ήδη έχουν κύκλο εργασιών είτε τα start ups θα κληθούν να δώσουν δείγματα γραφής και θα φανούν οι δυνατότητες σχεδίασης και υλοποίησης, για τις οποίες η πρώτη εικόνα που διαθέτει το ΕΛΚΑΚ είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική.

Το «Εθνικό Πλοίο»

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, εντός του 2025 ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα πάνω στα οποία επιθυμεί να επενδύσει το ΕΛΚΑΚ αφορά τον σχεδιασμό του «Εθνικού Πλοίου».

Οι τεράστιες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, πόσο μάλλον για καινούργια πλοία, όπως προκύπτουν και από την σχετική λίστα του Ναυτικού Επιτελείου κινητοποίησαν ήδη το ΕΛΚΑΚ.

Φωτογραφία OnAlert.grΦωτογραφία OnAlert.gr / Κώστας Σαρικάς

Η προκήρυξη θα αφορά τον σχεδιασμό από μηδενική βάση έως και το τελικό στάδιο ενός πλοίου μεγέθους Κανονιοφόρου – Πυραυλακάτου με μήκος περίπου στα 70 μέτρα το οποίο να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες του Στόλου με δυνατότητα να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Θα είναι σχεδιασμένο έως και την τελευταία του λεπτομέρεια από ελληνικά χέρια και εξοπλισμένο με σύγχρονα οπλικά συστήματα και αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία θα αποκτηθούν σε συνεργασία με ξένες μεγάλες εταιρείες και θα βρίσκονται σε ομοιογένεια με τα συστήματα που χρησιμοποιούν ήδη οι υπόλοιπες μονάδες του Στόλου.

Το πρόγραμμα δεν θα αφορά ένα πλοίο – μακέτα αλλά έναν πλήρη σχεδιασμό έτοιμο προς υλοποίηση ο οποίος θα περιλαμβάνει κάθε δεδομένο, από το πρώτο κομμάτι λαμαρίνας έως την τελική διαμόρφωση του πλοίου.

Eκτίμηση του ΕΛΚΑΚ είναι ότι ο σχεδιασμός του πρώτου «Εθνικού Πλοίου» αυτού του μεγέθους αποτελεί σε πρώτη φάση εφικτό στόχο ώστε να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια ένα ακόμη πρόγραμμα το οποίο θα αφορά μεγαλύτερου εκτοπίσματος πλοίου όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.

Πολεμικό ΝαυτικόΦωτογραφία OnAlert.gr / Κώστας Σαρικάς

Θεωρείται αδύνατο τη δεδομένη χρονική στιγμή να προχωρήσει με αξιώσεις ένα project σχεδιασμού και υλοποίησης μεγαλύτερου πλοίου. Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει πάντως οι δύο πρώτες προκηρύξεις που αφορούν τα Μη Επανδρωμένα Πλωτά (Unmanned Surface Vehicles) και το δεύτερο το Σύστημα Μάχης για τις Κανονιοφόρους του Στόλου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η πρώτη φάση της διαδικασίας θα ολοκληρωθεί σε 42 ημέρες όταν και θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι με τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιρειών. Με προϋπολογισμό 12.000.000 ευρώ, το πρόγραμμα των USV στοχεύει στον σχεδιασμό και κατασκευή ενός πλωτού μέσου το οποίο θα μπορεί να αναλάβει αποστολές επιτήρησης αλλά και κρούσης όντας οπλισμένο.

Το Κέντρο Διαχείρισης Μάχης για τις Κανονιοφόρους με προϋπολογισμό 1.400.000 ευρώ αποτελεί το πρώτο βήμα προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ώστε να ακολουθήσουν προγράμματα για πιο σύνθετα συστήματα για μεγαλύτερες και ισχυρότερες Μονάδες Επιφανείας.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε 25χρονο στο Χαλάνδρι για παιδική πορνογραφία - Απειλούσε ανήλικες για να του δώσουν γυμνές φωτογραφίες και βίντεο
Απειλούσε τα θύματά του και απαιτούσε να του στείλουν και άλλες φωτογραφίες, απειλώντας τα ότι θα δημοσίευε τις φωτογραφίες τους ή θα τις προωθούσε σε άλλα άτομα
Τα ευρήματα στο σπίτι του 25χρονου 1
«Με νάρκωσε και με έκλεψε» λέει ο 42χρονος για την οικιακή βοηθό στη Γλυφάδα - «Δεν έχω καμία σχέση» απαντά η ίδια
«Όταν ξύπνησα πήγα στους γείτονές μου και ζήτησα βοήθεια, τους ζήτησα να καλέσουν την αστυνομία, ήμουν χάλια, δεν έχω πάρει ποτέ ναρκωτικά. Τότε κατάλαβα ότι μου λείπουν χρήματα και κινητά»
Η οικιακή βοηθός στη Γλυφάδα 4
Το μήνυμα της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου: Οι υπερδικαστές», η απονομή της δικαιοσύνης και οι αιχμές για την υπόθεση των Τεμπών
"Οι δικαστές πρέπει να απαντούν θεσμικά, ήτοι κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου, πιστοί στο Σύνταγμα και τους νόμους, οφείλουν να δικάζουν ψύχραιμα, με βάση τη δικογραφία που έχουν στα χέρια τους"
Άρειος Πάγος 4
Νέα πρόκληση από την Τουρκία - Εξέδωσε Navtex και ζητά την αποστρατικοποίηση 23 ελληνικών νησιών στο Αιγαίο
Τα 23 νησιά είναι: Θάσος, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελόριζο
Τουρκική φρεγάτα 75
Η ΕΛ.ΑΣ. επικοινώνησε με την οικογένεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο για τα απειλητικά μηνύματα που δέχτηκε η Μαράια
Η Μαράια γνωστοποίησε ότι δέχτηκε ένα απειλητικό μήνυμα από Τούρκο οπαδό το οποίο έγραφε: «Θα σκοτώσουμε όλη σου την οικογένεια. Θα φοβάσαι όπου κι αν πας».
Η Μαράια Αντετοκούνμπο κατά την άφιξη της Εθνικής 13