Ελλάδα

Το ΣτΕ «μπλοκάρει» γνωμοδότηση του δήμου Αθηναίων για ζητήματα δόμησης – «Δεν έχουν αρμοδιότητα οι δήμοι»

Με γνωμοδότησή του που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, το ΣτΕ έβαλε «φρένο» στην προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων να παρακάμψει, ουσιαστικά, τον νέο οικοδομικό κανονισμό

Ακυρώθηκε από το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων να μην εφαρμόσει οριζόντια τις διατάξεις που περιλαμβάνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ).

Με γνωμοδότησή του που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη (16.10.2025), το ΣτΕ έβαλε «φρένο» στην προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων να παρακάμψει, ουσιαστικά, τον ΝΟΚ.

Βάσει της γνωμοδότησης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, διατάχθηκαν τα στελέχη της υπηρεσίας δόμησης να μην εκδίδουν βεβαιώσεις όρων δόμησης ή προεγκρίσεις δόμησης με ύψη ανώτερα των προβλεπομένων στο β.δ. της 30.8/9.9.1955 ή των ειδικών νεότερων Π.Δ/των και, εν γένει, να απέχουν από την έκδοση οικοδομικών αδειών που εγκρίνουν την ανέγερση κτιρίων καθ’ υπέρβαση του επιτρεπόμενου κατά τα ανωτέρω ύψους.

Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι από καμία νομοθετική διάταξη δεν έχει παραχωρηθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξουσιοδότηση για ρυθμίσεις ζητημάτων που σχετίζονται με τους όρους έκδοσης πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών και τους όρους και περιορισμούς δόμησης στις περιοχές αρμοδιότητάς τους, αναφέρει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προσθέτοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο εξάλλου απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε αυτοκίνητο μέσα σε μάντρα στην Πάτρα - Άγνωστος πέταξε φωτοβολίδα και εξαφανίστηκε
Στο σημείο έσπευσαν και επιχείρησαν 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα, ωστόσο από την φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το πολυτελές όχημα, ενώ σοβαρές υλικές ζημιές υπέστη ένα ακόμα ΙΧ
Πάτρα
Συγκλονίζει ο πατέρας του 18χρονου που σκοτώθηκε μετά από πτώση από μπαλκόνι στον Πύργο - «Η απουσία του άφησε κενό που δεν γεμίζει ποτέ»
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το χαμόγελό του, τη δύναμή του, το πάθος του για τον αθλητισμό και τη ζωή. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το παιδί που μας έκανε περήφανους κάθε μέρα» γράφει ο πατέρας του
Πύργος: Συγκλονίζει ο πατέρας του 18χρονου που σκοτώθηκε  μετά από πτώση από μπαλκόνι – «Η απουσία του άφησε κενό που δεν γεμίζει ποτέ»
Κίνηση στους δρόμους: «Στο κόκκινο» Κηφισός, Αττική οδός, Λεωφόρος Αθηνών και Κηφισίας
Στην Κηφισίας «κόκκινα» είναι και τα δύο ρεύματα, ενώ η κίνηση συνεχίζεται ως και το κέντρο της Αθήνας σε Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αρδηττού, Βασιλίσσης Σοφίας, Σταδίου, Ακαδημίας αλλά και Συγγρού
κίνηση