Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Τσιόδρας: Πάνω από 4.000 τα ενεργά κρούσματα στην Αττική – Μέσα στην εβδομάδα θα είναι 7.000 με 8.000 πανελλαδικά

Τσιόδρας
Φωτογραφία: Intime

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε στην Βουλή ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ανήσυχος για τις μεταλλάξεις ο καθηγητής. Τι είπε για τα παιδιά, για τον δείκτη θετικότητας και τα τεστ στην Ελλάδα. Πίνακες με επιδημιολογική εικόνα ανά περιοχή.

Ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, βρέθηκε την Τετάρτη, 03.02.2021, στη Βουλή για να καταθέσει τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πως «θα μιλήσω ως επιστήμονας, δίχως να έχω κανένα δικαίωμα πολιτικής αντιπαράθεσης».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη», ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράζοντας την άποψη πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε – τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες.

Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

«Έχει μεγάλη σημασία να μην δίνουμε λάθος μηνύματα», είπε για τα εμβόλια και σημείωσε: «Τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, με χθεσινή δημοσίευση, μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι».

«Με την επιδημία θα τελειώσουμε με αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και προσέθεσε: «Αυτά θα συσχετιστούν με τη βελτιστοποίηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο, κοινωνικά και οικονομικά, που θα διατηρεί χαμηλό και σταθερό ποσοστό λοίμωξης ώστε να υπάρξει ισορροπία, μεταξύ του αρνητικού αποτελέσματος για τη δημόσια υγεία, και φυσικά, μειωμένο κοινωνικό κόστος». 

Όπως είπε, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, μια καλή κατάσταση -όπως τόνισε- σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις:

«Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.

click4more: AstraZeneca: Εμβόλιο επόμενης γενιάς για να «σκοτώνει» και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού – Πότε θα είναι έτοιμο

Το ενδιαφέρον των υγειονομικών αρχών στη χώρα εστιάζεται στις πύλες εισόδου της χώρας. Όπως η επιτήρηση των συνόρων ήταν σημαντική το καλοκαίρι, έτσι είναι και τώρα για τη διασυνοριακή μεταφορά των μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού, «οι οποίες όμως βλέπουμε να έχουν διασπαρεί σε πολλές χώρες και δείχνει αυτό το νέο στέλεχος να επικρατεί του παλαιού, όταν του δίνονται οι συνθήκες για τη μετάδοσή του», ανέφερε ο Καθηγητής.

Τσιόδρας: 43 έτη η διάμεση ηλικία των ασθενών

Η περίπου στα 48 έτη διάμεση ηλικία των ασθενών με κορονοϊό, έχει πέσει τις τελευταίες εβδομάδες στα 43 έτη, επισήμανε ο καθηγητής, ο οποίος τόνισε ότι αυτό σημαίνει ότι κολλάνε οι μικρότερες ηλικίες.

«Η μέση ηλικία παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πως αυξάνει. Αυτό έχει σημασία διότι κάποιος που είναι πάνω από τα 75, έχει τουλάχιστον 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί και πάνω από 200 φορές πιθανότητα να πεθάνει. Είναι μία επιδημία που δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα μικρά παιδιά».

Τσιόδρας

Τα παιδιά για λόγους και βιολογικούς και για λόγους υποδοχέων του ιού στο αναπνευστικό τους σύστημα και για λόγους πιθανώς διασταυρούμενης ανοσίας δεν νοσούν τόσο σοβαρά, σημείωσε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας και συμπλήρωσε: «Μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο; Μπορούν, μπορούν να κολλήσουν σε συνθήκες που ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα, βεβαίως και μπορούν. Μπορούν να το μεταδώσουν στην οικογένειά τους ή να το κολλήσουν από την οικογένειά τους; Φυσικά. Παρόλα αυτά επηρεάζονται λιγότερο».

Τι είπε για τα τεστ ο Τσιόδρας

Είμαστε στις 30.000 τεστ κατά μέσο όρο ημερησίως, ενώ για τον συγκεκριμένο ιό χρειαζόμαστε όσο τον δυνατόν περισσότερα τεστ για να βρούμε τα κρούσματα, είπε. Παράλληλα παρουσίασε τα δεδομένα από τη χρήση των rapid tests και όπως είπε «μπορεί να μην είναι τόσο ακριβή όπως τα μοριακά, αλλά είναι πολύ εύχρηστα και επίσης ανιχνεύουν αυτούς που έχουν το πιο υψηλό ιικό φορτίο».

click4more: Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα και στην Αττική – Ποια είναι τα επικρατέστερα

Αναφορικά με τη θετικότητα είπε ότι είναι η οποία είναι 2,7% στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το 4% χτυπάει συναγερμός. Ανήσυχος εμφανίστηκε σχετικά με τις μεταλλάξεις ο καθηγητής, ο οποίος είπε ότι «νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» και εκτίμησε ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων. Παράλληλα, παρουσίασε την αύξηση σε όλες περιοχές της χώρας και χτύπησε το καμπανάκι ειδικά για την Αττική, αλλά και την Πάτρα.

Αύξηση κατά 78% των κρουσμάτων σε όλη την Αττική με 4.000 ενεργά κρούσματα

Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα ποσοστά αύξησης των κρουσμάτων σε όλες περιοχές της χώρας και χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για την Αττική, αλλά και την Πάτρα.

Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής έχουμε αύξηση 78% με πάνω από 4.000 ενεργά κρούσματα, όπως είπε και έδωσε αναλυτικά στοιχεία

Συγκεκριμένα, στον βόρειο τομέα Αττικής παρατηρείται αύξηση 81% την τελευταία εβδομάδα. Στον κεντρικό τομέα αύξηση 67% με 1.040 ενεργά κρούσματα. Στο δυτικό τομέα παρατηρείται αύξηση 123% με 550 ενεργά κρούσματα. Στον Πειραιά η αύξηση είναι 90% με περίπου 500 ενεργά κρούσματα. Η αύξηση στην Ανατολική Αττική είναι 62%.

«Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση. Ο ιός είναι εδώ. Η Αττική είναι περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Δεν έχει αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ αλλά ξέρουμε αυτό αργεί για λίγες ημέρες. Οι έρευνες στα λύματα δείχνουν ότι υπάρχει τεράστια αύξηση» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε μερικά από τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη
Φωτογραφίες: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις