Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

“Βάφτιζαν” Έλληνα όποιον ήθελαν

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Σε πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ακόμη και αντίθετα από…

τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών, προχωρούσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο Γ.Παπανδρέου, εκδίδονταν υπουργικές αποφάσεις πολιτογραφήσεων αν και οι υποψήφιοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου.

 

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε 3 τέτοιες αποφάσεις.

Η πρώτη: “Έχει μεγαλώσει στα Τίρανα όπου συνεχίζουν να διαμένουν οι συγγενείς του, κανένας από τους οποίους δεν έχει ζητήσει την ελληνική ιθαγένεια” ανέφερε το πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής, επισημαίνοντας πως “ο ενδιαφερόμενος δεν διευκρίνισε αν το τόπος κύριας διαμονής του είναι στην Ελλάδα ή στην Αλβανία”. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως “δεν απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν”, ενώ η Επιτροπή καταλήγει πως “δεν έχει προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα και δεν έχει αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα”. Έτσι η επιτροπή διαφωνεί με τη χορήγηση ιθαγένειας. Ωστόσο, με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών έγινε δεκτό το αίτημα πολιτογράφησης.

Η δεύτερη: “Ομιλεί μέτρια την ελληνική γλώσσα και δεν απάντησε σε καμία από τις ερωτήσεις γεωγραφίας και ελληνικής ιστορίας” ήταν μία εκ των διαπιστώσεων της Επιτροπής για υποψήφιο από την Αίγυπτο, ενώ στην ίδια εισήγηση σημειώνεται: “Δεν ανέφερε τον αριθμό των αιρετών αντιπροσώπων του εκλογικού σώματος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν ξέρει το πολίτευμα της χώρας”. Και σε αυτή την περίπτωση η εισήγηση της Επιτροπής ήταν αρνητική, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε άλλη άποψη και με υπουργική απόφαση δόθηκε η ιθαγένεια.

Η τρίτη: η Επιτροπή έκρινε μετά τη συνέντευξη πως ο Ιορδανός που ζητούσε ιθαγένεια “έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα” καθώς απάντησε με επάρκεια σε όλα τα ερωτήματα.

Πρόβλημα όμως διαπιστώθηκε με τον πραγματικό χρόνο διαμονής στη χώρα και κατά πόσο πληροί το προβλεπόμενο διάστημα. Και ο αλλοδαπός αυτός πολιτογραφήθηκε με υπουργική απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ 

Κόντρες για την ιθαγένεια στη Βουλή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε