Ελλάδα

Χανιά: Πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο – κολαστήριο είχε προειδοποιήσει την κόρη θύματος – «Ο χώρος ήταν προθάλαμος τάφου»

«Μου είπε ότι βασανίζονται ηλικιωμένοι, ότι δένονται στα κρεβάτια τους και στις καρέκλες τους» κατέθεσε η μάρτυρας στη δίκη

Συνεχίστηκε σήμερα, Τετάρτη (08.01.25) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη για την υπόθεση του γηροκομείου Χανίων, με την κατάθεση της Μαρίας Παπαδάκη, η οποία έχασε τον πατέρα της.

Η μάρτυρας στην κατάθεσή της για το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά, αναφέρθηκε σε όσα της μετέφερε πρώην εργαζόμενος της δομής, ο οποίος επικοινώνησε μαζί της.

Πρόκειται για πρόσωπο που έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη και όπως της μετέφερε, η κατάσταση στο γηροκομείο ήταν εφιαλτική.

«Μου περιέγραψε μια κατάσταση κολαστηρίου. Ο χώρος ήταν προθάλαμος τάφου, μου είπε ότι βασανίζονται ηλικιωμένοι, ότι δένονται στα κρεβάτια τους και στις καρέκλες τους και πολύ συχνά αυτές σε σταθερά σημεία, προκειμένου να μην μπορούν να κινούνται στο χώρο» περιέγραψε η μάρτυρας, ενώ πρόσθεσε πως έμαθε ότι στους ηλικιωμένους χορηγούνταν πολύ ισχυρά κατασταλτικά φάρμακα, ώστε να είναι σε μηδενική επαφή με το περιβάλλον.

Μεταξύ πολλών άλλων η μάρτυρας περιέγραψε ότι δεν τους επιτρεπόταν να πάνε στην τουαλέτα λόγω προσωπικού και τους υποχρεώνουν να κάνουν την ανάγκη πάνω τους, ενώ υποσιτίζονται γιατί οι μερίδες ήταν πολύ μικρές.

«Μοιράζουν μια μπανάνα στα τρία, κάποιοι παρακαλούσαν τους επισκέπτες για φαγητό» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

Οι αναφορές της μάρτυρος προκάλεσαν την αντίδραση της υπεράσπισης, η οποία τόνισε ότι τα όσα ανέφερε, θα πρέπει να ακουστούν από τον μάρτυρα κατηγορίας που ήταν αυτόπτης μάρτυρας για να του τεθούν και σχετικές ερωτήσεις. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε σχετική ένσταση που υπεβλήθη.

Η μάρτυρας εξήγησε, πάντως, πως θέλησε να διασταυρώσει τις πληροφορίες, μιλώντας και με άλλους πρώην εργαζόμενους στο γηροκομείο, ενώ περιέγραψε συγκινημένη πως πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην καταγγελία. 

«Για μένα ήταν ένα θέμα πολύ σημαντικό, γιατί αφορούσε τον πατέρα μου και όλους τους ηλικιωμένους. Έπρεπε να πάρω μια απόφαση: να το αφήσω γιατί ο άνθρωπος μου είχε φύγει ή να αποκατασταθεί η ψυχή του που ήταν και το σημαντικότερο μου μέλημα; Για μένα ήταν μονόδρομος. Δεν θα μπορούσα να ζω γνωρίζοντας ότι πεθαίνουν άνθρωποι με μαρτυρικό τρόπο κι ότι δεν έκανα τίποτα να τους σταματήσω. Γιατί είχα τις γνώσεις να το κάνω και όφειλα να το κάνω. Πήρα την απόφαση να καταγγείλω όλα αυτά προς διερεύνηση, υποβάλλοντας και ένορκες βεβαιώσεις» τόνισε η μάρτυρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους ταξιδιώτες των Χριστουγέννων - Εκτροπές, παρατημένα τρακτέρ και ουρές χιλιομέτρων
Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη αφενός γιατί τα τρακτέρ έχουν πλέον σταθμεύσει στα δεξιά των δρόμων και αφετέρου γιατί η έξοδος φαίνεται να κορυφώθηκε χθες
Ουρές χιλιομέτρων την Τρίτη
30
Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας – Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 14 με 17 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της κόρης της, Έλενας Ακρίτα
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και τον Οκτώβριο του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Σύλβα Ακρίτα με την κόρη της Έλενα Ακρίτα, σε παλαιότερη φωτογραφία τους ΑΠΕ-ΜΠΕ 10
Κάλαντα με τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς και τους οδηγούς να ελπίζουν να αποφύγουν τους χωματόδρομους - Η Οδύσσεια των εκδρομέων
Για την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων, η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου αισιοδοξεί ότι η βελτιωμένη εικόνα σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο που επικράτησε τις βραδινές ώρες, θα συνεχιστεί
Οδύσσεια των εκδρομέων των γιορτών
46