Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Υπουργείο Εξωτερικών: Δεν επιβεβαιώνεται ο θάνατος Έλληνα στην Καμπούλ

Καμπούλ Έλληνας

Ένα απίστευτο θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την τύχη ενός Έλληνα στην Καμπούλ. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει τη ζωή του στην τρομοκρατική επίθεση στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Άγνωστη παραμένει η τύχη ενός Έλληνα που βρισκόταν στο ξενοδοχείο Intercontinental τη στιγμή της επίθεσης των Ταλιμπάν, το βράδυ του Σαββάτου (20.01.2018). Το υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνει ούτε και διαψεύδει την πληροφορία πως είναι ανάμεσα στους 19 νεκρούς. Αντίθετα, είναι γνωστή η τύχη των δυο Ελλήνων πιλότων που ήταν επίσης στο ξενοδοχείο αλλά κατάφεραν να σωθούν σαν από θαύμα.

Νωρίτερα, το BBC είχε μεταδώσει, επικαλούμενο αφγανικές αρχές ασφαλείας, ότι ανάμεσα στους 19 επιβεβαιωμένους νεκρούς ήταν κι ένας Έλληνας. Ωστόσο ούτε το υπουργείο Εξωτερικών αλλά ούτε και το ελληνικό προξενείο στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν επιβεβαιώνουν την πληροφορία.

«Υπάρχει η πληροφορία αλλά δεν επιβεβαιώνεται» ήταν η απάντηση, στο newsit.gr, ύστερα από επικοινωνία με το ελληνικό προξενείο στο Πακιστάν.

Δεν επιβεβαιώνει ούτε το υπουργείο Εξωτερικών

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων από την επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ.

Αναφέρει πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αφγανικές αρχές στην Καμπούλ.

Διαβεβαιώνει πως οι δύο Έλληνες πιλότοι που ήταν στην αφγανική πρωτεύουσα είναι σώοι και αβλαβείς.

Φόβοι πως περισσότερους νεκρούς

Οι ένοπλοι που εισέβαλαν στο ξενοδοχείο φορούσαν στρατιωτικές στολές.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έναν Αφγανό αξιωματούχο που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται σε περισσότερους από 30, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι τραυματίες.

Ο Ουαχίντ Ματζρόχ, ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Δημόσιας Υγείας, δήλωσε ότι 19 σοροί έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 6 εξ αυτών έχουν αναγνωριστεί ως υπήκοοι ξένων χωρών.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Αφγανιστάν, που μίλησε υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο απολογισμός των νεκρών υπερβαίνει τους 30 και ενδέχεται να αυξηθεί.

“Φώναζαν: που είναι οι ξένοι;”

Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης αφηγήθηκε στο BBC τη στιγμή της εισβολής των ενόπλων στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Εκείνος σώθηκε επειδή είπε στους δράστες ότι ήταν Αφγανός. Γιατί στόχος τους ήταν να εκτελέσουν ξένους πολίτες. Και όταν εισέβαλαν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου φώναζαν: “Πού είναι οι ξένοι;“.

Ήταν περίπου 21:00 το βράδυ του Σαββάτου όταν οι ένοικοι του ξενοδοχείου είχαν κατέβει στο εστιατόριο του ξενοδοχείου για το βραδινό τους. Τη στιγμή της εισβολής, ο αυτόπτης μάρτυρας έτρωγε μαζί με τον γιό του. Τότε οι δράστες μπήκαν και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα.

Σκότωσαν μια γυναίκα, πιθανότατα ξένης και έστρεψαν τα όπλα στους στον άνδρα που μίλησε στο BBC υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Εκείνος, τότε, φώναξε “είμαι Αφγανός“. Ένας από τους δράστες του είπε ότι δεν σκοτώνουν Αφγανούς και απαίτησε να μάθει ποιοι στο εστιατόριο ήταν ξένοι. Και έφυγαν από το εστιατόριο για να βρουν ξένους πολίτες να σκοτώσουν!

Πήγαν στο εστιατόριο σαν πελάτες

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Χασέμπ, αποκάλυψε μια ακόμα σοκαριστική λεπτομέρεια: ότι δυο από τους μακελάρηδες του ζήτησαν να τουε σερβίρει φαγητό πριν αρχίσουν να εκτελούν!

Φορούσαν πολύ στυλάτα ρούχα. Ήρθαν και του ζήτησαν φαγητό. Τους σέρβιρα και αφού με ευχαρίστησαν, έκατσαν στις θέσεις τους. Τότε, έβγαλαν τα όπλα τους και άρχισαν να πυροβολούν κόσμο“, είπε στο Tolo News.

Η σοκαραριστική του περιγραφή συνεχίζει: “Υπήρχαν δεκάδες πτώματα γύρο μου“.

Έπεφταν από τα μπαλκόνια

Σοκαριστικές είναι και οι εικόνες που δείχνουν απελπισμένους ανθρώπους να επιστρατεύουν σεντόνια και να πέφτουν στο κενό ακόμη και από δωμάτια του 4ου ορόφου.

https://youtu.be/xO3PNsQGnNU

Η επίθεση ξεκίνησε χθες λίγο μετά τις 21:00 (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας).

«Τέσσερις δράστες βρίσκονται στο εσωτερικό του κτιρίου και πυροβολούν εναντίον των πελατών», είχε δηλώσει αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Αφγανιστάν (DNS).

Η επίθεση τερματίστηκε μετά από 12 ώρες στη διάρκεια των οποίων οι δράστες προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, ενώ κράτησαν και ομήρους.

Στη διάρκεια της νύχτας οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν με τη στήριξη του ΝΑΤΟ έθεσαν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους έναν έναν τους ορόφους.

«Η επίθεση τερματίστηκε, όλοι οι δράστες σκοτώθηκαν. 126 άνθρωποι διασώθηκαν, εκ των οποίων 41 αλλοδαποί», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Νατζίμπ Ντάνις.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ο τελευταίος από τους δράστες είχε καταφύγει «σε ένα μεγάλο δωμάτιο, κρατώντας ομήρους Αφγανούς και αλλοδαπούς», τους οποίους απειλούσε να σκοτώσει.

Συγκλονιστικά βίντεο έχουν καταγράψει τη στιγμή που άνθρωποι χρησιμοποιούν σεντόνια για να δραπετεύουσουν από τα δωμάτιά τους!

Ταλιμπάν: Το Intercontinental ήταν γεμάτο εισβολείς!

«Χθες το βράδυ το ξενοδοχείο Intercontinental (…) έγινε στόχος επίθεσης. Η επίθεση εξαπολύθηκε από πέντε μουτζαχεντίν μας», ανέφερε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε μέσω email.

Ο Μουτζαχίντ τόνισε ότι το ξενοδοχείο ήταν «γεμάτο εισβολείς Αμερικανούς και άλλων εθνικοτήτων», ενώ πρόσθεσε ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν «δεκάδες» εξ αυτών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ και BBC

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις