Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Υπουργείο Πολιτισμού για Γλυπτά Παρθενώνα: Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί την λέξη κυνισμός

Μάρμαρα Παρθενώνα

Φωτιές άναψε η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Observer για την πρόταση περί αποστολής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021.

Στην αντεπίθεση περνά το Υπουργείο Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μετά τις αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

“Με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον Observer, η τέως υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά υπαγόρευσε στον ΣΥΡΙΖΑ μακροσκελή ανακοίνωση. Αν βέβαια έμπαινε στον κόπο να διαβάσει τη συνέντευξη, θα έβλεπε όχι μόνο την ορθή διατύπωση του παγίου αιτήματος από τον Πρωθυπουργό για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αλλά και σαφώς διατυπωμένη τη θέση του ότι «το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια χαμένη μάχη»”, επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού.

“Ο Πρωθυπουργός δήλωσε στον Observer ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποποιείται το πάγιο αίτημά της για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και επ’ ουδενί τρόπω αναγνωρίζει καμία κυριότητα στην βρετανική πλευρά, θεωρώντας ότι μία ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασής του θα αποτελούσε σημαντική χειρονομία καλής θελήσεως, εμπεριέχουσα την ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της απαίτησης” συνεχίζει το υπουργείο, που επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας κάποιες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν επί των ημερών του, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“O ΣΥΡΙΖΑ και η τέως υπουργός αγνοούν την ουσιαστική σημασία της λέξης κυνισμός.

  • Κυνισμός σημαίνει να μεταβιβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους στο Υπερταμείο, συμπεριλαμβανομένης της Κνωσού.
  • Κυνισμός σημαίνει να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα «φυλακισμένα» στις αποθήκες των μουσείων, αντί να ταξιδεύουν ως περιοδικές εκθέσεις, στο πλαίσιο πάντα των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου, διδάσκοντας την διαχρονική συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο Πολιτισμό.
  • Κυνισμός σημαίνει να εγκαταλείπονται στην τύχη τους μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι επί πέντε έτη, λόγω ιδεοληψιών και αδιαφορίας.
  • Κυνισμός σημαίνει ότι στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας, δεν έγινε καμία απολύτως προετοιμασία επί πέντε έτη για την διοργάνωση ανάλογων εμβληματικών εκθέσεων από το ΥΠΠΟΑ για το εξωτερικό”.

Οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Τόσο ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, όσο και η τέως υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, με δηλώσεις τους ισχυρίζονται πως η αναφορά του πρωθυπουργού περί “δανεισμού” των γλυπτών του Παρθενώνα, ουσιαστικά αποτελεί “παραδοχή” της βρετανικής “ιδιοκτησίας” τους. Κι αυτό επειδή αυτός ήταν ένας όρος που στο παρελθόν είχε θέσει το Βρετανικό Μουσείο, προκειμένου να “δανείσει” τα γλυπτά του Παρθενώνα.

«Εάν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την προϋπόθεση που θέτει το μουσείο, τότε η πράξη του συνιστά ενέργεια αχαρακτήριστη», αναφέρει ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η κ. Ζορμπά τονίζει ότι η αναγνώριση της κυριότητά τους από τη χώρα μας, «ακυρώνει την οριστική επιστροφή τους».

Μάλιστα, με νέα δήλωσή της, κάνει λόγο για «αλλαγή της εθνικής στρατηγικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», τονίζοντας ότι «στη σπουδή των θεαματικών κινήσεων φαίνεται πως τείνει να θυσιαστεί η μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών και η επανένωση του μνημείου».

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις