Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Καιρός: Φουριόζος “Ζορμπάς” μας κάνει… ΗΠΑ! Σάρωσε τη χώρα ο “Ξενοφών”

Καιρός: Φουριόζος “Ζορμπάς” μας κάνει… ΗΠΑ! Σάρωσε τη χώρα ο “Ξενοφών”
Φωτογραφίες από: Eurokinissi

– Ο Ξενοφών φεύγει, ο Ζορμπάς έρχεται, ο… κακός μας ο καιρός παραμένει!
– Μία φορά το χρόνο… και αν επικρατούν συνθήκες σαν αυτές που ζούμε και που θα ζήσουμε
– Πλοία πήγαν βόλτες, κάβοι έσπασαν και ολόκληρη η χώρα στον χορό των Μποφόρ
– Κλειστά σχολεία παντού – Δεμένα πλοία – Οδηγίες… επιβίωσης πριν τον κυκλώνα που έρχεται
– Βίντεο με συγκλονιστικές εικόνες από την επέλαση της κακοκαιρίας σε όλη την Ελλάδα

Ο “Ξενοφών” έκανε αυτό ακριβώς για το οποίο μας προετοίμαζαν από την αρχή της εβδομάδας οι μετεωρολόγοι. Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του! Τις επόμενες ώρες, ωστόσο, τον διαδέχεται -όπως όλα δείχνουν- ο κυκλώνας “Ζορμπάς” και κάπως έτσι ο καιρός μας είπε απότομα “καλό χειμώνα”.

Τα αποτελέσματα της πρωτοφανούς -για την εποχή- κακοκαιρίας, ήταν κάτι… παραπάνω από ορατά. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 580 κλήσεις (!) από το πρωί της Τετάρτης, 26.09.2018, έως και νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, 27.09.2018, από όλες σχεδόν τις περιοχές της Αττικής.

Αφορούν σε πτώσεις δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν.

Δέντρα ξεριζώθηκαν, τέντες έγιναν… κομματάκια, κάδοι σκουπιδιών πήγαιναν βόλτες και το όλο σκηνικό θύμιζε… Αποκάλυψη!

Οι εικόνες που έρχονται από κάθε σημείο της Ελλάδας είναι συγκλονιστικές..

Ένα πλοίο στην Ραφήνα έκανε… βόλτες…

Απίστευτο βίντεο τώρα από το λιμάνι της Ραφήνας με το Superunner να προσπαθει να κρατηθεί στην προβλήτα και να σκαμπαναβάζει με ανέμους που φτάνουν 9-10 μποφόρ, έχοντας δέσει όλους τους κάβους…Βίντεο: Tasos pap…

Gepostet von Forecast Weather Greece am Mittwoch, 26. September 2018

Ένα άλλο πήρε μεγάλη κλίση στο λιμάνι της Τήνου από τους θυελλώδεις ανέμους!

Τήνος SUPER FERRY 25-9-2018

Gepostet von ραφαηλ απεργης am Dienstag, 25. September 2018

Την ίδια στιγμή, οι -εντάσεως και άνω των 10 Μποφόρ- άνεμοι πήραν… και σήκωσαν τις Κυκλάδες, όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες του newsit.gr από Μύκονο και Νάξο.

Οι εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί από λιμάνια της Αττικής, αλλά και πολλές περιοχές της χώρας είναι ενδεικτικές. Θηριώδη πλοία “χορεύουν” στον ρυθμό των Μποφόρ, δημοσιογράφοι παλεύουν να σταθούν όρθιοι για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, τεράστια καραβόσχοινα “σπάνε” σαν μια λεπτή κλωστή.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες από την επέλαση της κακοκαιρίας σε ολόκληρη τη χώρα

Την ίδια ώρα, με νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων η ΕΜΥ προειδοποιεί για την κακοκαιρία που χτυπάει ήδη τη χώρα. Διαβάστε εδώ αναλυτικά πού και πότε θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες.

Κοινώς χρειάζεται τεράστια προσοχή από όλους, αφού η παραμικρή αμέλεια μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική, ή ακόμη χειρότερα και μοιραία. Σχετική ενημέρωση παρείχε και η Πολιτική Προστασία ώστε να μην υπάρξουν τυχόν ατυχήματα.

“Ξενοφών” και “Ζορμπάς” βάζουν… λουκέτα στα σχολεία

Από νωρίς έγινε γνωστό πως κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής λόγω του κύματος κακοκαιρίας που χτυπάει όλη την χώρα. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στα νότια προάστια, αλλά τελικά, όπως πρώτα σας ενημέρωσε το newsit.gr, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία, δηλαδή δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια καθώς και τα νηπιαγωγεία. Στην απόφαση συμπεριλαμβάνονται και τα ιδιωτικά σχολεία.

Ξενοφών Ζορμπάς καιρός
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Κλειστά, ωστόσο, θα παραμείνουν τα σχολεία και σε όλη την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, όπως επίσης και σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Εδώ να σημειωθεί πως ούτε οι δημοτικοί παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν αύριο στους Δήμους της Αθήνας και του Πειραιά, λόγω του κύματος έντονης κακοκαιρίας που θα πλήξει την Αττική.

Ο Ξενοφών φεύγει, ο Ζορμπάς έρχεται… ο κακός μας ο καιρός!

Μετά, λοιπόν, την σφοδρή -πρώτη για το φετινό φθινόπωρο- κακοκαιρία που ονομάστηκε από τους μετεωρολόγους “Ξενοφών”, έρχεται ο “Ζορμπάς”.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο, ειδικά για την χώρα μας, φαινόμενο. Ένας μεσογειακός κυκλώνας που αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα τις επόμενες ώρες.

Οι αναφορές από μετεωρολόγους λένε πως ο Ζορμπάς θα περάσει από την Κρήτη αργά το Σάββατο και τα δυτικά παράλια της Τουρκίας την Κυριακή, αφού θα πλησιάσει νωρίτερα στην Πελοπόννησο.

Τα… προεόρτια όμως έχουν ήδη φανεί και θα συνεχιστούν, με θυελλώδεις ανέμους και έντονα φαινόμενα που θα μας χαρίσει… απλόχερα ο καιρός.

Click4more: Η «θύελλα»… του Ξενοφών σάρωσε το Twitter!

Για ότι θα ζήσουμε μίλησε στον Ant1 ο διευθυντής Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου, Ν. Μιχαλόπουλος, ο οποίος τόνισε: “Τα φαινόμενα αυτά είναι σπάνια. Από την δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα έχουν μετρηθεί περίπου 110 τέτοια φαινόμενα στην Μεσόγειο. Η συχνότητα εμφάνισης είναι 1,6 φαινόμενα το χρόνο. Συνήθως συμβαίνουν τέτοιες εποχές“.

Όσο για το αν πρέπει να ανησυχούμε; Ο ίδιος απαντά: “Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα έχουν μια αβεβαιότητα. Ο κυκλώνας θα σχηματιστεί το βράδυ της Πέμπτης, οπότε θα μπει στα νερά μας το Σάββατο με δυνατές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Θα σαρώσει μεγάλο τμήμα της Ελλάδας και η διάρκειά του θα είναι μέχρι την Κυριακή το απόγευμα”.

Ο “Ξενοφών”, ο “Ζορμπάς” και το πώς θα είναι ο καιρός, ήταν θέματα στην ατζέντα και του μετεωρολόγου, Τάσου Αρνιακού, ο οποίος μίλησε επίσης στο δελτίο του Ant1.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι λένε οι κ.κ. Αρνιακός και Μιχαλόπουλος

Χέρι – χέρι “Ξενοφών” και “Ζορμπάς”

Ο “Ζορμπάς” θα μας επηρεάσει ήδη από την Παρασκευή (28.09.2018) -αλλά κυριότερα όπως προαναφέραμε από το Σάββατο- κυρίως τις δυτικές και νότιες περιοχές της χώρας, δηλαδή τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, τα Κύθηρα και την Κρήτη, με έντονες βροχές και αρκετές καταιγίδες.

Ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται ουσιαστικά από την Κυριακή (30.09.2018) και μετά και καθώς θα μπαίνει πια ο Οκτώβριος φαίνεται ότι θα είναι πολύ καλύτερος με περισσότερο ήλιο, λιγότερους ανέμους και άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι 25 – 26 βαθμούς Κελσίου, κοντά στα φυσιολογικά, επιτέλους, για την εποχή επίπεδα.

Ακούστε τι είπε ο Τάσος Αρνιακός στο newsit.gr

Καιρός: Αγριεμένος αναμένεται να είναι την Παρασκευή (28.09.2018)

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και βαθμιαία τις Κυκλάδες την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Άνεμοι στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα πελάγη 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Αναλυτική πρόγνωση για ολόκληρη τη χώρα

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κέλσιου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ μεμονωμένες καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 23 βαθμούς Κέλσιου. στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στέρεα, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο νότιο ιόνιο και την Πελοπόννησο οπού κατά τόπους θα είναι ισχυρές.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο νότιο ιόνιο 9 και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κέλσιου. στην ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Click4more: Α, ρε Ξενοφώντα! Σκισμένες τέντες στη Γλυφάδα, πεσμένα δέντρα στο Χαλάνδρι! [pics]

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στην ανατολική στέρεα και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα νοτιά 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στην Κρήτη και βαθμιαία στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως έως 22 βαθμούς Κέλσιου. στη νοτιά Κρήτη η μέγιστη 2 με Ξ βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. στα νοτιά νότιοι νοτιοανατολικοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις