Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Καιρός: Η… μάχη των μετεωρολόγων για χιόνι και “Ζηνοβία”!

καιρός
Φωτογραφία από: Youtube

Ο καιρός έχει αγριέψει το τελευταίο εικοσιτετράωρο με την Πάρνηθα να ντύνεται στα “λευκά” πριν… καν μας επισκεφθεί η “Ζηνοβία”.
Καρά – καρέ πώς θα κινηθεί το νέο κύμα κακοκαιρίας με αναλυτικούς χάρτες και βίντεο.
Τι λένε οι μετεωρολόγοι Κολυδάς, Καλλιάνος και Αρναούτογλου για την πιθανότητα χιονόπτωσης μέχρι και στην Αττική.
Πού περιμένουμε τα πιο έντονα φαινόμενα και πότε οι καιρικές συνθήκες θα παρουσιάσουν ραγδαία επιδείνωση.

Καιρός για… χιονάκι μέχρι και στην Αττική! Αυτό είναι το συμπέρασμα από όσα λένε τις τελευταίες ώρες οι μετεωρολόγοι, παρόλο που οι πιθανότητες να ντυθεί στα λευκά και η Αθήνα, μοιάζουν -τουλάχιστον για την ώρα- σχετικά μικρές.

Το να επισκεφθεί, ωστόσο, ο χιονιάς τον νομό Αττικής μοιάζει βέβαιο, καθώς ήδη την Πέμπτη, 26.12.2019, στην Πάρνηθα το… έστρωσε, ενώ και για την Παρασκευή, 27.12.2019, οι τελευταίες προβλέψεις αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό να δούμε χιόνια ξανά στην Αττική.

Από το βράδυ της ίδιας μέρας, άλλωστε, περιμένουμε και… επισκέψεις βασιλικές! Κι αυτό διότι τότε περιμένουμε να ξεκινήσει να “χτυπά” την χώρα μας το νέο κύμα κακοκαιρίας, που ονομάστηκε “Ζηνοβία” από τους μετεωρολόγους.

Click4more: “Καμπανάκι” Καλλιάνου για το χιόνι και την εθνική οδό!

Το πώς θα είναι ο καιρός αρχής γενομένης από την Παρασκευή, 27.12.2019, μέχρι και την Πρωτοχρονιά, είναι φυσικά το απόλυτο θέμα συζήτησης, ειδικά στον… κλάδο των μετεωρολόγων.

Τρεις εξ αυτών, ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής της ΕΜΥ, ο Σάκης Αρναούτογλου και ο Γιάννης Καλλιάνος, ενημερώνουν με αναρτήσεις και κείμενά τους για το… τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ώρες και μέρες, μέχρι να υποδεχθούμε το 2020.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι λένε οι μετεωρολόγοι που προαναφέραμε.

Ο καιρός μέχρι την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά

Ο διευθυντής της ΕΜΥ αναφέρει στο προσωπικό του site πως από το Σάββατο ο καιρός ετοιμάζει ένα χειμωνιάτικο σκηνικό με χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο και με τη θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στα ανατολικά.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει εμφανής στη Βόρεια Ελλάδα όπου σχεδόν σε όλες τις περιοχές θα έχουμε μονοψήφιες μέγιστες θερμοκρασίες

“Για να καταλάβετε πως γίνεται αυτό και αλλάζει η κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, παρακολουθήστε την πορεία και κίνηση του αεροχείμμαρου, ο οποίος αλλαζει αρχικά την ροή στον Ατλαντικό και από το Σάββατο , αλλά κυρίως την Κυριακή και τη Δευτέρα, μεταφέρει μάζες πολικής προέλευσης λογω της ΒΑ ροής του προς την χώρα μας”, τονίζει.

Κολυδάς: “Αγριεύει ο καιρός σε δύο κύματα”

Κατατοπιστικό είναι και το βίντεο που παρουσιάζει με την πτώση της θερμοκρασίας που έρχεται σε δύο κύματα. “Το πρώτο κύμα ψύχους θα κρατήσει μέχρι και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ υπάρχει και ένα άλλο προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος. Φυσικά οι προβλέψεις για αυτό το δεύτερο κύμα είναι επισφαλείς”, λέει χαρακτηριστικά.

“Με αυτήν τη ροή της ατμόσφαιρας τα φαινόμενα στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι κατά κανόνα ασθενή και μικρής διάρκειας.

Τα φαινόμενα υετού (βροχής η χιονιού) θα επηρεάσουν την ανατολική και τη νότια Ελλάδα , κυρίως απο την Θεσσαλία και νοτιότερα και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, οι οποίες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπως επισημαίνει η ΕΜΥ στην πρόγνωση της Κυριακής.

Click4more: “Χιονιάς τριών ημερών και στην Αττική” λέει ο Καλλιάνος!

Οι βοριάδες το διήμερο Κυριακής Δευτέρας θα φτάσουν τοπικά τα 8 με 9 μπ στο Αιγαίο με εξασθένηση από το βράδυ της Δευτέρας.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο καιρός θα βελτιωθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας και θα εξασθενήσουν σημαντικά οι άνεμοι”, καταλήγει για το πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες.

Καιρός – Αρναούτογλου: Έρχεται… ψυχρή εισβολή!

Την ίδια ώρα, ο γνωστός μετεωρολόγος της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου, αναφέρει επιγραμματικά σε ανάρτησή του στο Facebook:

“Σε γενικές γραμμές η εξέλιξη του καιρού μέχρι το Σάββατο είναι όπως την περιέγραψα και στο δελτίο τη Δευτέρα:

– Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητη σε ολη σχεδον τη χώρα..(Ψυχρή εισβολή)
– Αρκετές οι βροχές στα νότια νησιωτικά τμήματα
– Χιονοπτώσεις, τοπικά ισχυρές σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά πιθανότητα για χιονοπτώσεις κατά τόπους και στα πεδινά υπάρχει και για τη Μακεδονία (όμως πιο αξιόλογες κυρίως στην ορεινή Χαλκιδική, πρόσκαιρα το Σάββατο αλλά και από το απόγευμα της Κυριακής) καθώς και στη Θράκη από το βράδυ κυρίως της Κυριακής.
– Οι θυελλώδεις βοριάδες Κυριακή – Δευτέρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν καθυστερήσεις και προβλήματα, ειδικότερα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες”.

Δείτε την ανάρτησή του

Εν τω μεταξύ το Σύστημα Ποσειδών παρουσιάζει χάρτες που δείχνουν ανά τρεις ώρες πώς θα κινηθεί το χιόνι στην χώρα μας…

Καιρός: Η πορεία της χιονόπτωσης στην χώρα μας ανά τρίωρο, το Σάββατο, 28.12.2019

καιρός καιρός

Καιρός: Η πορεία της χιονόπτωσης στην χώρα μας ανά τρίωρο, την Κυριακή, 29.12.2019

καιρός καιρός

Καιρός: Η πορεία της χιονόπτωσης στην χώρα μας ανά τρίωρο, την Δευτέρα, 30.12.2019

καιρός καιρός

Καιρός – Τι περιμένουμε την Παρασκευή, 27.12.2019 σε ολόκληρη τη χώρα

Βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Αιγαίο, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται αύριο Παρασκευή, ενώ μπορεί να χιονίσει παροδικά και στην Πάρνηθα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Click4more: “Καμπανάκι” Καλλιάνου για προβλήματα στην εθνική από το χιόνι! Πού θα χιονίσει στην Αττική

Πιο αναλυτικά, αύριο αναμένονται νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες, με βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Αιγαίο και στη Χαλκιδική, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες παγετός θα εκδηλωθεί στα ορεινά και ημιορεινά μέρη, καθώς επίσης σε πεδινές περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -2 έως 9 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 11 βαθμούς στην Ήπειρο και στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 15 στη Δυτική και στη Νότια Ελλάδα, από 5 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ιονίου, από 2 έως 11 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 6 έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα παράκτια τμήματα και έως 6 μποφόρ στα νησιωτικά τμήματα.

Ο καιρός την Παρασκευή, 27.12.2019, στην Αττική

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων ασθενών βροχών κυρίως στα βόρεια του νομού, καθώς και πιθανότητα ασθενών παροδικών χιονοπτώσεων στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Παρασκευή, 27.12.2019, στην Θεσσαλονίκη

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν και κατά τόπους παγετός σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 26.12.2019, στα ηπειρωτικά κυρίως τμήματα της Ελλάδας, τόσο της Βόρειας όσο και της Νότιας, χωρίς πάντως αυτές οι χαμηλές θερμοκρασίες να σχετίζονται με την επερχόμενη κακοκαιρία «Ζηνοβία».

Με πληροφορίες από: kolydas.gr / meteo.gr / poseidon.hcmr.gr.

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις