Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Καιρός: Η πιο κρύα εβδομάδα του χειμώνα! Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια! Που χρειάζονται αλυσίδες!

Εικόνες από τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης / Φωτό Eurokinissi
Εικόνες από τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης / Φωτό Eurokinissi

– Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια σήμερα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα – Παγετός αύριο το πρωί
– Χιόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Χιόνια το απόγευμα και στα βόρεια προάστια της Αττικής ίσως και στο κέντρο της Αθήνας
– Σε ετοιμότητα δύο θερμαινόμενοι χώροι στον Πειραιά, που θα λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο
– Ενημέρωση της αστυνομίας για ηλεκτροδοτήσεις, κατολισθήσεις και διακοπές κυκλοφορίας
– Δείτε την κάθοδο του χιονιά με ειδικούς χάρτες για σήμερα και για αύριο, Τρίτη
– Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Νίκο Καντερέ μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Από σήμερα ο καιρός γίνεται χειμωνιάτικος… και με τη βούλα και η εβδομάδα που ξεκίνησε αναμένεται να είναι η πλέον κρύα του φετινού χειμώνα! Οι πολικές θερμοκρασίες θα είναι το χαρακτηριστικό των ημερών, με τους ειδικούς μάλιστα να αναφέρουν πως ό, τι πέφτει θα είναι χιονόνερο ή χιόνι! Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους σήμερα και αύριο θα είναι οι πιο ψυχρές μέρες του χειμώνα. Μιλώντας στο newsit.gr ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές χαρακτήρισε την εβδομάδα που διανύουμε “πολική”.

Ο κ. Καντερές τόνισε πως θα έχουμε έντονες καταιγίδες στην Κρήτη και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και μιλάμε όπως είπε χαρακτηριστικά για ολικό παγετό στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Το κύμα κακοκαιρίας θα κάνει ένα μικρό διάλλειμα από το απόγευμα της Τρίτης και μάλιστα θα κοπάσουν και οι άνεμοι στα πελάγη αλλά από τα μέσα της εβδομάδας, την Τετάρτη, την Πέμπτη την Παρασκευή και το Σάββατο έρχονται ψυχρές αέριες μάζες από την Ρωσία με πολύ κρύο!

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Πειραιά, εν όψει της επιδείνωσης του καιρού, ανακοινώνει, ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα και λειτουργούν σε 24ωρη βάση, οι παρακάτω θερμαινόμενοι χώροι:

-Υπνωτήριο Δομών Αλληλεγγύης – 1ος όροφος του Πύργου του Πειραιά – Ακτή Ποσειδώνος 2

-Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης – Λ. Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 9 -11

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ κ. ΚΑΝΤΕΡΕ 

 

Εικόνες από τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης

Χορτιάτης Θεσσαλονίκης / Φωτό Eurokinissi

Χορτιάτης Θεσσαλονίκης / Φωτό Eurokinissi

Χορτιάτης Θεσσαλονίκης / Φωτό Eurokinissi

Χορτιάτης Θεσσαλονίκης / Φωτό Eurokinissi

Χορτιάτης Θεσσαλονίκης / Φωτό Eurokinissi

Χορτιάτης Θεσσαλονίκης / Φωτό Eurokinissi

“Στην πρίζα” τα χιονοδρομικά!

Την ίδια ώρα, σε ένα διαρκές …σκωτσέζικο ντους υποβάλλονται από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι αναγκάζονται να ανοίγουν και να κλείνουν τις εγκαταστάσεις τους ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού.

“Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες ήδη και τώρα τρέχουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης, επαναλαμβάνοντας πως “τα χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα μας λειτουργούν το πολύ τέσσερις μήνες το χρόνο, ενώ στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο τζίρος που κάνουν αντιπροσωπεύει το 60% του συνολικού σε κάθε έτος, ποσοστό που δεν καλύπτεται πια”.

Διευκρίνισε δε, ότι με τα …τερτίπια του καιρού “οι ετήσιες κάρτες που βγήκαν φέτος είναι λιγότερες σε ποσοστό 30%, έναντι της αντίστοιχης περσινής χρονιάς”, ενώ “οι φαν των χειμερινών σπορ μετακινούνται διαρκώς, κυνηγώντας το χιόνι, και πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τελικά τα χιονοδρομικά κέντρα στα γειτονικά κράτη, κυρίως στη Βουλγαρία”.

Η χιονόπτωση που ξεκίνησε από το βράδυ του Σαββάτου και κορυφώθηκε σήμερα τα ξημερώματα επέτρεψε τη λειτουργία ορισμένων πιστών στο χιονοδρομικό κέντρο Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν, που απέχει 45 χλμ από την πόλη της Έδεσσας, 140 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 570 χλμ από την Αθήνα.

Δείτε εδώ την ενημέρωση της αστυνομίας για διακοπές κυκλοφορίας, κατολισθήσεις και ηλεκτροδοτήσεις σε όλη την Επικράτεια

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΓΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας για το οδικό δίκτυο στην Περιφέρεια

Σε πλήρη λειτουργία είναι το χιονοδρομικό κέντρο στο Πισοδέρι, στη Φλώρινα, ενώ υπολειτουργούν αυτά σε Βασιλίτσα Γρεβενών, Ανήλιο στο Μέτσοβο, το Βελούχι στο Καρπενήσι, το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια, που απέχει μόλις 17 χλμ. από τη Νάουσα.

Η εικόνα από όλη την Ελλάδα

Στην Αττική, ο χιονιάς αναμένεται να… φτάσει σήμερα μετά το μεσημέρι, προς το απόγευμα με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ελαφρά χιονόπτωση στα βόρεια προάστια ως και το κέντρο της πόλης, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 1 έως 6 βαθμούς και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Το έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων της ΕΜΥ

Στη Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι ξύπνησαν και είδαν… άσπρη μέρα, αφού χιονίζει και στο κέντρο της πόλης! Το χιόνι δεν είναι πολύ, ωστόσο τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και τα πεζοδρόμια έχουν καλυφθεί σε πολλές περιπτώσεις.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Κλειστή ωστόσο παραμένει η γραμμή Κυλλήνη-Κεφαλονιά

Μέσα στην πόλη του Βόλου πέφτει από τα ξημερώματα πυκνό χιόνι, ενώ όλα τα προάστια περιμετρικά του Βόλου έχουν ντυθεί στα λευκά. Η χιονόπτωση είναι πυκνή σε όλο το Πήλιο και στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 60 εκατοστά. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό, αλλά η σφοδρή χιονοθύελλα, δημιουργεί έντονα προβλήματα στην περιοχή Καράβωμα προς Ζαγορά, όπου ο δρόμος έχει κλείσει. Η θερμοκρασία έχει πέσει στους -8 βαθμούς στα Χάνια, ενώ στον Βόλο στις 7 το πρωί τα θερμόμετρα έδειχναν 2 βαθμούς.

Κι αν η μισή Ελλάδα έχει καλυμμένη από… χιόνι και η άλλη μισή περιμένει τη… σειρά της, στον Έβρο αρχές και κάτοικοι είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, όχι μόνο εξαιτίας των βροχοπτώσεων σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα αλλά και μετά την ενημέρωση από τις βουλγαρικές αρχές για την απελευθέρωση νερών του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ. 

Όπως αναφέρει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που έχει εκδώσει η ΕΜΥ και παραμένει σε ισχύ, σήμερα Δευτέρα αναμένονται χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 8 μποφόρ και παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά όπου τη νύχτα κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Η κάθοδος του χιονιά ανά τρίωρο – ΧΑΡΤΕΣ

Η κάθοδος του χιονιά ανά τρίωρο την Τρίτη – ΧΑΡΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ
ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr.
Πηγή χαρτών: poseidon.hcmr.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΣΤΟ WEATHER CENTER TOY NEWSIT 

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε