Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Καιρός: Ο κυκλώνας Ζορμπάς είναι εδώ! Καρέ – καρέ το πέρασμά του

Καιρός: Ο κυκλώνας Ζορμπάς είναι εδώ! Καρέ – καρέ το πέρασμά του
Φωτογραφία: meteo / ΕΑΑ

– Καραδοκεί ο κυκλώνας Ζορμπάς που το Σάββατο, 29.09.2018, θα “επισκεφθεί” το ακρωτήριο Ταίναρο
– Δείτε ανά τρίωρο το πώς θα κατευθυνθεί – Ο καιρός θα παρουσιάσει ραγδαία μεταβολή
– Σε ισχύ το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
– Δείτε ζωντανή εικόνα από την πορεία του Ζορμπά και διαβάστε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για ολόκληρη τη χώρα

Ο Ξενοφών έφυγε αλλά έρχεται ο κυκλώνας Ζορμπάς, ο οποίος ήδη οργανώνεται περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των ακτών της Πελοποννήσου και είναι έτοιμος να μας “χορέψει” με τους θυελλώδεις ανέμους και τις έντονες καταιγίδες μέσα στο σαββατοκύριακο. Ο καιρός αγριεύει επικίνδυνα και για να μην ζήσουμε και εμείς… επικίνδυνα καλό θα είναι να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είμαστε προσεκτικοί γιατί τα φαινόμενα θα είναι ακραία και επικίνδυνα.

Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες προβλέψεις της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο κυκλώνας Ζορμπάς εξασθενεί ήδη όσον αναφορά την ταχύτητα των ανέμων.

Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα μας φέρει ο κυκλώνας Ζορμπάς μίλησε στο δελτίο του ΑΝΤ1 ο Τάσος Αρνιακός που έδωσε το αναλυτικό στίγμα για το που θα χτυπήσει ο κυκλώνας Ζορμπάς από το πρωί του Σαββάτου έως και το απόγευμα της Κυριακής, οπότε και τα επικίνδυνα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ο κ. Αρνιακός τόνισε: “Ο κυκλώνας Ζορμπάς αυτή την στιγμή βρίσκεται πολύ ανοικτά από τα χωρικά μας ύδατα. Βρίσκεται κοντά στο νότιο Ιόνιο και έτσι θα είναι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής”. Το πρωί του Σαββάτου (09.00) θα μας πλησιάσει και άλλο, αλλά θα είναι ακόμη εκτός των χωρικών μας υδάτων.

Καιρός: Από το Σάββατο το μεσημέρι τον… ρυθμό θα δίνει ο κυκλώνας Ζορμπάς

Το Σάββατο στις 09:00 το πρωί,ο κυκλώνας Ζορμπάς θα βρίσκεται ακόμη έξω από τα χωρικά μας ύδατα.

κυκλώνας Ζορμπάς καιρός

Στις 15:00 το μεσημέρι όπως σημείωσε ο κ. Αρνιακός ο Ζορμπάς θα βρίσκεται στο ακρωτήριο Ταίναρο.

κυκλώνας Ζορμπάς καιρός

Από εκεί θα προχωρήσει το βράδυ στις 21.00 στο Μυρτώο Πέλαγος κοντά στη Μήλο.

κυκλώνας Ζορμπάς καιρός

Την Κυριακή στις 09.00 το πρωί θα βρίσκεται πλέον στις Κυκλάδες κοντά στο ύψος της Σύρου.

κυκλώνας Ζορμπάς καιρός

Το μεσημέρι της Κυριακής περίπου στις 15.00 θα …χορεύει στο Ικάριο Πέλαγος και από εκεί θα φτάσει στη Χιο, όπου θα τελειώσει το πέρασμά του από τη χώρα μας.

κυκλώνας Ζορμπάς καιρός

Μετά θα κατευθυνθεί στην Κωνσταντινούπολη και στον Εύξεινο Πόντο.

κυκλώνας Ζορμπάς καιρός

Δείτε όλα όσα είπε ο Τάσος Αρνιακός στον Ant1

Έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι

Ο κ. Αρνιακός τόνισε πως όσο ο κυκλώνας Ζορμπάς θα μπαίνει στο Αιγαίο Πέλαγος θα αρχίζει να εξασθενεί καθώς βρίσκει μια ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και τα νησιά που θα του περιορίσουν την δύναμη. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει καθώς οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις ενώ θα έχουμε έντονες βροχοπτώσεις που θα ξεκινήσουν από τη νότια Πελοπόννησο , τα Κύθηρα και τη δυτική Κρήτη, ενώ όσο ο Ζορμπάς θα ανεβαίνει προς τα πάνω θα έχουμε έντονες βροχές στην ανατολική Πελοπόννησο, στην Αττική, τις Κυκλάδες και μετά στην Εύβοια, στις Σποράδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το φαινόμενο από την Κυριακή το απόγευμα θα αρχίζει να εξασθενεί καθώς θα πηγαίνει προς την Τουρκία.

Click4more: Άνεμοι 100 χιλιομέτρων την ώρα! Ίσως είναι μόνο η αρχή για τον κυκλώνα Ζορμπά

Στο δελτίου του ΑΝΤ1 μίλησε απο το Λος Άντζελες και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης,κ. Κώστας Συνολάκης.

Ο κ. Συνολάκης τόνισε πως αυτά τα φαινόμενα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αν και θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια για να αποδειχθεί και επιστημονικά. Όμως όπως ανέφερε “η κοινή λογική αυτό μας λέει. Δηλαδή οι κυκλώνες σχηματίζονται όταν ακριβώς η θάλασσα είναι πιο ζεστή, γι’ αυτό και στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ έχουμε κυκλώνες αυτή την εποχή. Η κλιματική αλλαγή, ένα από τα αποτελέσματα που έχει είναι να αυξάνει την θερμοκρασία της θάλασσα και ειδικά την επιφανειακή θερμοκρασία και λόγο αυτού οι πιθανότητες να έχουμε περισσότερους κυκλώνες με μια πιο ζεστή θάλασσα είναι πολύ μεγάλες”.

Δεν τρελάθηκε ο καιρός, εμείς τρελαθήκαμε

Όσο για το αν θα ενταθούν αυτά τα φαινόμενα τα επόμενα χρόνια και αν ο καιρός “τρελάθηκε” όπως λέει ο απλός λαός ξεκαθάρισε πως “δυστυχώς εμείς τρελαθήκαμε, όχι ο καιρός. Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής η επιστημονική κοινότητα προσπαθούσε να τις επεξηγήσει για χρόνια. Για τουλάχιστον δυο δεκαετίες. Και θέλω να θυμίσω ότι και η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά αμφισβητούσε την κλιματική αλλαγή και λέγαν οι μεν ότι είναι μια συνωμοσία της αριστεράς η δε ότι είναι μια συνωμοσία της δεξιάς και δεν παίρναμε μέτρα”.

Δείτε live πώς κινείται ο κυκλώνας Ζορμπάς

Δείτε στον παρακάτω διαδραστικό χάρτη ζωντανά την πορεία που καταγράφει ο κυκλώνας Ζορμπάς

“Δεν έχουν γίνει μακροπρόθεσμες μελέτες στη Μεσόγειο – Δεν ξέρουμε τις συνέπειες σε βάθος χρόνου”

Μάλιστα εξήγησε πως “ακόμη και με τη συνθήκη που έγινε στο Παρίσι οι ΗΠΑ θέλουν να αποσυρθούν. Δηλαδή δεν το έχουμε πάρει στα σοβαρά. Και εμείς το εισπράττουμε. Ειδικά στη μεσόγειο, κάτι που μας ανησυχεί επειδή δεν έχουμε κάνει τις κατάλληλες μακροπρόθεσμες μελέτες δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε με μεγάλη ακρίβεια ποιες θα είναι οι συνέπειες σε 20 ή 30 χρόνια. Μελέτες που έχουν κάνει οι ολλανδοί ή όπως στο Ισραήλ που έχουν κάνει καταπληκτικές μελέτες για να υπολογίσουν τη άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Εμείς δεν το έχουμε κάνει αυτό”

Καιρός: “ Το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής θα είναι τριπλάσιο από το τωρινό μας κόστος”

Ο κ. Συνολάκης τόνισε πως πρέπει και εμείς οι ίδιοι να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, ενώ προειδοποίησε πως αν δεν λάβουμε μέτρα το κόστος από την κλιματική αλλαγή θα είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο από το τωρινό μας κόστος δανεισμού.

Click4more: Μεσογειακός Κυκλώνας: Κύματα γίγαντες! Θα φτάσουν τα 11 μέτρα!

“Αφότου ξεχάσουμε την απαίσια οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια και πολύ αφότου αποπληρώσουμε το χρέος , αυτό που θα εισπράττουμε είναι το τεράστιο μας χρέος στην κλιματική αλλαγή και αν δεν αρχίσουμε να παίρνουμε μέτρα να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής το κόστος θα μας γονατίσει. Και μιλάμε για ένα κόστος σε 50-60 χρόνια το οποίοι μπορεί να φτάσει τις 3 ή 4 φορές όσο είναι ο εξωτερικός μας δανεισμός τώρα. Είναι δηλαδή κάτι που πρέπει να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε”.

Να παραδώσουμε μια Ελλάδα λίγο χειρότερη απ’ ότι τη παραλάβαμε

“Και δεν χρειάζονται φοβερά μέτρα με πάρα πολλά χρήματα, πρέπει απλώς όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να μετριάσουμε το πόσο διοξείδιο του άνθρακα παράγουμε ο καθένας μας με τα σκουπίδια με τις μετακινήσεις, ώστε να αφήσουμε μια Ελλάδα τουλάχιστον λίγο χειρότερη απ’ ότι την παραλάβαμε. Να την αφήσουμε καλύτερη θα είναι πάρα πολύ δύσκολο”, κατέληξε ο κ. Συνολάκης.

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για το Σάββατο, 29.09.2018, σε όλη τη χώρα

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 ενισχυόμενοι βαθμιαία σε 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες.
άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 σταδιακά 7 και στα ανατολικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη ανατολική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ιονίου, ήπειρος, δυτική στέρεα, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νοτιά. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο νότιο ιόνιο 9 τοπικά 10 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Click4more: Βήμα – βήμα η πορεία του κυκλώνα – Άνεμοι 130 χιλιομέτρων μαζί με καταιγίδες

Θεσσαλία, ανατολική στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και βαθμιαία και στην ανατολική στέρεα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς τις Σποράδες θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 και τη νύχτα τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και βαθμιαία 7 με 8 και στα νοτιά 9 και τοπικά 10 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7, βαθμιαία 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το βράδυ θα ενταθούν.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία ενίσχυση. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Με πληροφορίες από: Ant1 / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις