Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες έως το πρωί – Αστραπές, κεραυνοί και μποφόρ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες έως το πρωί – Αστραπές, κεραυνοί και μποφόρ
φωτογραφία: αρχείο Eurokinissi

Σε εξέλιξη είναι μια νέα κακοκαιρία η οποία οφείλεται σε ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, που υπάρχει ανοικτά των ακτών της Λιβύης και το οποίο έχει μια κίνηση ανατολική, ελαφρά βορειοανατολική.

Ως αποτέλεσμα από την κακοκαιρία είναι να υπάρχει απαγορευτικό, με τα 8, 9, ακόμα και 10 μποφόρ, σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά ακόμα και στην κεντρική Μεσόγειο, νότια της Ιταλίας, μέχρι και την ανατολική Μεσόγειο και τις ακτές της Κύπρου.

Αυτές οι καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν όλη τη νύχτα και αφορούν στα νησιά και στις θαλάσσιες περιοχές.

Ένα τόξο με ηλεκτρική δραστηριότητα πιάνει από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο. Αυτή η δραστηριότητα έχει αστραπές και κεραυνούς και δίνει βροχές και καταιγίδες σε όλους, σχεδόν, τους νομούς της Κρήτης, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, αλλά και στην Πελοπόννησο και ειδικά στη νότια, στην κεντρική και στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι έντονες αυτές βροχές, ίσως, στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας, Άργους και Κορίνθου αργότερα, θα δημιουργήσουν κάποια προβλήματα.

Αλλά και στο λεκανοπέδιο Αττικής τα μεσάνυχτα και αργότερα αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Το θέμα είναι αν θα σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Το μηνιαίο ύψος βροχής για την Αττική, για τη Φιλαδέλφεια για παράδειγμα, για την Αθήνα, είναι περίπου 45 με 50 χιλιοστά. Και εκείνο που έχει σημειωθεί, το μέγιστο, σε 24ωρη βάση, ήταν 55 με 60 χιλιοστά.

Το ύψος βροχής που αναμένεται τώρα στην Αττική θα είναι, περίπου, στα 20 – 25 χιλιοστά, δηλ. σε μέτρια επίπεδα.

Οπωσδήποτε, δεν πρόκειται να σημειωθεί η πλημμύρα της 17ης Νοεμβρίου του 2017 στη Μάνδρα.

Αυτό το σκηνικό, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (6.2.2019) στο λεκανοπέδιο της Αττικής, θα επηρεάσει, επίσης, μέσα στη νύχτα την Εύβοια αλλά και την ανατολική Θεσσαλία και θα επεκταθεί και στο βόρειο Αιγαίο.

Πού αλλού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Επικίνδυνη για πολλές βροχοπτώσεις είναι η Πιερία. Περιοχές που δεν θα επηρεαστούν, σχεδόν καθόλου, θα είναι η Ήπειρος και η Κέρκυρα. Η Μακεδονία και η Θράκη θα επηρεαστούν μερικώς. Ξημερώνοντας, θα επηρεαστεί το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, μέχρι και τα Δωδεκάνησα.

Στην Αττική, την Τετάρτη (5.2.2019), ο καιρός θα είναι άστατος, θα υπάρχουν ανοίγματα, η θερμοκρασία θα πέσει και δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς Κελσίου.

Σταδιακά, θα σταματήσουν τα φαινόμενα και στην κεντρική και στη βόρεια Ελλάδα και θα παραμείνουν στην ανατολική και στη νότια.

Ο καιρός μέχρι του… Αγίου Βαλεντίνου

Την Πέμπτη (7.2.2019) τα φαινόμενα θα περιοριστούν, θα πνέουν βοριάδες και ο υδράργυρος θα υποχωρήσει.

Την Παρασκευή (8.2.2019) θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, αλλά και λίγη ψύχρα.

Το Σαββατοκύριακο (9 & 10.2.2019) ο καιρός βελτιώνεται και η θερμοκρασία θα ανέβει.

Πολύ καλός αναμένεται ο καιρός την προσεχή Δευτέρα (11.2.2019), την επομένη (12.2.2019), καθώς και την Τετάρτη (13.2.2019).

Ακούστε την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Νίκο Καντερέ:

 

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις