Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

26 νεκροί για την εκεχειρία – Αρχίζει ο διπλωματικός “πόλεμος” στην Ουκρανία

26 νεκροί για την εκεχειρία – Αρχίζει ο διπλωματικός “πόλεμος” στην Ουκρανία

Από τον περασμένο Νοέμβριο όταν ξέσπασε η κρίση κατά του Βίκτορ Γιανούκοβιτς στην Ουκρανία, δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες, οι νεκροί είναι 26. Όλοι τους έγιναν θυσία για μια εκεχειρία που κανείς δεν ξέρει αν και πόσο θα κρατήσει.

Χρειάστηκαν 26 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες για να πεισθούν η πλευρά της ουκρανικής κυβέρνησης αλλά και η πλευρά της αντιπολίτευσης να δώσουν εντολή για κατάπαυση πυρός.

Λίγο πριν τα πρόθυρα του εμφυλίου και εξαιτίας (κυρίως) των κυρώσεων με τις οποίες απείλησε η Δύση, στην Ουκρανία ο Γιανούκοβιτς, αργά το βράδυ της Τετάρτης κήρυξε «ανακωχή» με την αντιπολίτευση.

Για να φτάσει ως εκεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως στέλνει τρεις κορυφαίους διπλωμάτες της στο Κίεβο ενώ τόσο οι Βρυξέλλες όσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απείλησαν με κυρώσεις.


Στο Κίεβο φτάνουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, καθώς επίσης και ένας ανώτερος Ρώσου αξιωματούχος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε «την εκεχειρία και την επανέναρξη των συνομιλιών για να σταματήσει η αιματοχυσία » μετά από μια συνάντηση με τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης.

«Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα» ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωσή της.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κεντρικής εξουσίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς, ο οποίος μεταβαίνει στο Κίεβο όπου ταυτόχρονα θα φτάσουν ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ – Βάλτερ Στέινμαγερ και ο Πολωνός συνάδελφός τους Ράντοσλαβ Σικόρσκι.


Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πριν από την αναχώρηση τους για τις Βρυξέλλες όπου θα μεταφέρουν τις θέσεις του Ουκρανού προέδρου στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ομολόγους τους, σε μια έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Τη ρωσική πλευρά στις επαφές του Κιέβου θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν μέσω του οποίου η Μόσχα αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει την ουκρανική αντιπολίτευση να «συνεργαστεί με τις αρχές».

ΗΠΑ: Βίζα τέλος!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 20 ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας οι οποίοι θεωρούνται από την Ουάσιγκτον ως βασικοί υπεύθυνοι για τη φονική καταστολή των διαδηλώσεων στο Κίεβο.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν διευκρίνισε ονομαστικά τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε η απαγόρευση χορήγησης της αμερικανικής βίζας.

«Σήμερα κινηθήκαμε να περιορίσουμε τις θεωρήσεις σε περίπου 20 ανώτερα στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης και σε άλλα άτομα που θεωρούμε υπεύθυνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την πολιτική καταπίεση στην Ουκρανία» είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίεβο, πριν και μετά: Μια συγκλονιστική φωτογραφία από την Ουκρανία

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Κίεβο – Εντολή του Γιανούκοβιτς να “καθαρίσουν” την πλατεία Ανεξαρτησίας από τους “τρομοκράτες” – ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Μια 30χρονη Ουκρανή μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στη χώρα της

Ουκρανία: Διαδηλώτρια πέφτει νεκρή από σφαίρα! – Βιντεο – σοκ!

Ουκρανία: Ο Ναός έγινε… χειρουργείο! Συγκλονιστικές εικόνες

Χάος κι εθνικό πένθος για τους 25 νεκρούς στο Κίεβο – Έκτακτη Σύνοδος της Ε.Ε. για την Ουκρανία – LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Τα παιδιά της ουκρανικής “επανάστασης” (ΦΩΤΟ)

Ουκρανία: Νεκρός από σφαίρες δημοσιογράφος στο κέντρο του Κιέβου

Πιθανή η διάλυση της Ουκρανίας – O εμφύλιος μοιάζει αναπόφευκτος

Αίμα και θάνατος στην Ουκρανία – Νεκροί στους δρόμους του Κιέβου – Συνεχείς επιχειρήσεις της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας – ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε