Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Αίγυπτος: Η κυβέρνηση καλεί τους οπαδούς του Μόρσι να “ακούσουν τη φωνή της λογικής” – ΕΕ και Βερολίνο ζητούν αυτοσυγκράτηση

Αίγυπτος: Η κυβέρνηση καλεί τους οπαδούς του Μόρσι να “ακούσουν τη φωνή της λογικής” – ΕΕ και Βερολίνο ζητούν αυτοσυγκράτηση

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να “ακούσουν τη φωνή της λογικής” και να σταματήσουν τη βία, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας λέγοντας ότι επέδειξαν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάλυση των καταυλισμών των οπαδών του Μόρσι στο Κάιρο.

Σε δήλωσή της, η κυβέρνηση αναφέρει πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου πολιτικής μετάβασης που υποστηρίζεται από το στρατό “με τρόπο ώστε κανένα μέρος να μην αποκλεισθεί από τη συμμετοχή”. Kαλεί επίσης τους διαδηλωτές να μην αντιστέκονται στις αρχές προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων πρέπει να σταματήσουν να υποκινούν τη βία. “Η κυβέρνηση θεωρεί αυτούς τους ηγέτες πλήρως υπεύθυνους για οποιαδήποτε αιματοχυσία και για τις ταραχές και τη βία που συνεχίζονται”, προστίθεται στη δήλωση.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, χαρακτήρισε σήμερα “εντελώς απαράδεκτη” την ένοπλη επέμβαση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των οπαδών του Μόρσι που διαδήλωναν στο Κάιρο.
“Ένοπλη επέμβαση εναντίον αμάχων, εναντίον ανθρώπων που διαδηλώνουν… Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο”, δήλωσε ο Γκιούλ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σφοδρότερους διεθνείς επικριτές του “απαράδεκτου πραξικοπήματος”, όπως έχει αποκαλέσει την ανατροπή του Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις. Η ΕΕ χαρακτήρισε σήμερα “εξαιρετικά ανησυχητικές” τις πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς στο Κάιρο και κάλεσε όλα τα μέρη “να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, “καταδίκασε αυστηρά” την επέμβαση της αστυνομίας. “Δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί οι πολυάριθμοι νεκροί που καταμετρήθηκαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο”, τόνισε.
“Η βία δεν θα οδηγήσει σε καμιά λύση και καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων και των νεκρών είναι εξαιρετικά ανησυχητικές”, δήλωσε ο Πέτερ Στάνο μιλώντας ως εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ο Σουλτς κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να “εξασφαλίσει σε όλους τους Αιγύπτιους (…) την ελευθερία να διαδηλώνουν ειρηνικά”. “Είναι ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης να βρει μια δίκαιη και ειρηνική διέξοδο στη σημερινή κρίση”, τόνισε.
Στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε “όλες τις πολιτικές δυνάμεις” στην Αίγυπτο “να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας”.

“Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επαναλάβουν αμέσως το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας”, δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο. “Πρέπει να εμποδιστεί οποιαδήποτε νέα αιματοχυσία στην Αίγυπτο. Καλούμε όλα τα μέρη να επιστρέψουν αμέσως σε μια πολιτική διαδικασία που να περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις”, τόνισε ο Βεστερβέλε.

“Περιμένουμε από τη μεταβατική κυβέρνηση και τις αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις”, συνέχισε.
“Και με τον ίδιο τρόπο περιμένουμε από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αποστασιοποιηθούν ξεκάθαρα από τη βία και να μην δρουν με βίαιο τρόπο”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμφύλιος… προπαγάνδας στην Αίγυπτο – Για 500 νεκρούς μιλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι – LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Χάος και αίμα στην Αίγυπτο – Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τους νεκρούς

Ποτάμι το αίμα στους δρόμους του Καϊρου CNN: 120 νεκροί υποστηρικτές του Μόρσι!

Αίγυπτος: Παρατείνεται η κράτηση του Μοχάμεντ Μόρσι – Κόσμος

Φόβος για νέο λουτρό αίματος στην Αίγυπτo – Οι υποστηρικτές του Μόρσι ξαναβγαίνουν στους δρόμους – Κόσμος

Αίγυπτος: Συνεδριάζει η κορυφαία ισλαμική αρχή για την κρίση στη χώρα – Κόσμος

Ο Βεστερβέλε στην Αίγυπτο: Καμία σύγκριση μεταξύ Μόρσι και Χίτλερ – Κόσμος

Αίγυπτος: Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους διαδηλωτές να φύγουν από τις πλατείες – Κόσμος

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε