Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

BBC: Πολύ κοντά σε συμφωνία για το Brexit Λονδίνο και Βρυξέλλες

Brexit
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να έχουν κάνει αρκετή πρόοδο για μία εμπορική συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό δήλωσε χθες, Τετάρτη (2/12), η Λόρα Κένσμπεργκ, αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ του BBC.

«Έπειτα από μήνες και μήνες και, ναι, μήνες συνομιλιών, αρκετές πηγές μου είπαν σήμερα [χθες] ότι η διαδικασία είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες», είπε η ίδια. «Ένας πρεσβευτής μου είπε ότι υπάρχει ελπίδα η συμφωνία να μπορέσει να ολοκληρωθεί την Παρασκευή», πρόσθεσε.

Μπαρνιέ: “Δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουμε τελικά”

Όλο και πιο αβέβαιος είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ για μια εμπορική συμφωνία με την Βρετανία. Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής πληροφόρησε την Τετάρτη (2/12) τους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν είναι σε θέση να πει ότι θα γίνει τελικά,  καθώς τα τρία βασικά θέματα των συνομιλιών παραμένουν ανεπίλυτα.

Η είδηση προκάλεσε αμέσως την πτώση της στερλίνας κατά 0,6%.

 Από τη μεριά τους οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν στον Μπαρνιέ ότι πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι η ουσία είναι σημαντικότερη από το χρονοδιάγραμμα και την λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου.

Click4more: Το «τέρας του Brexit» δεσπόζει στο λιμάνι του Ρότερνταμ (pics)

Η ενημέρωση του Μισέλ Μπαρνιέ επεδίωκε να καθησυχάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως το Παρίσι, ότι η ευρωπαϊκή διαπραγματευτική ομάδα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά συμφέροντα κατά τις συνομιλίες με το Λονδίνο.

Τα ακανθώδη θέματα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το ζήτημα των ισότιμων όρων ανταγωνισμού, της αλιείας και της μελλοντικής επίλυσης των διαφορών.

Ταυτόχρονα, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν οι διαπραγματευτές είναι σε θέση να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές ως προς τα τρία θέματα κλειδιά.

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Λονδίνο, πλησιάζουμε με ταχύτητα το κρίσιμο σημείο της επίτευξης συμφωνία ή της ρήξης, δήλωσε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις