Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Δημοψήφισμα Ιταλία: Μένει μέχρι να… φύγει ο Ρέντσι

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο Ματέο Ρέντσι, έφτασε μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο για να παραιτηθεί, όμως ο Πρόεδρος Ματαρέλα τον μετέπεισε.Τι συνέβη την επομένη του δημοψηφίσματος στην Ιταλία

Η κατηγορηματική δήλωση του Ματέο Ρέντσι περί παραίτησής του, μια ώρα μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων exit poll πήγε… περίπατο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, αφού προήδρευσε για τελευταία (μέχρι την επόμενη) φορά στο υπουργικό του συμβουλίου, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραιτηθεί.

Εκεί ο Πρόεδρος Ματαρέλα, του ζήτησε να αναβάλλει την παραίτησή του ως την Παρασκευή, μέχρι δηλαδή να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Ο Ματέο Ρέντσι, μπορεί να μην προχώρησε σε κάποια δήλωση, όμως φέρεται να αποδέχτηκε σιωπηλά την παράκληση και παραμένει μέχρι νεωτέρας στη θέση του.

Τα πρώτα ονόματα για την διαδοχή του πάντως έχουν ήδη ακουστεί, με τον νυν υπουργό Παντοάν να είναι παρών στη σχετική λίστα και… απών από το Eurogroup για την Ελλάδα, γεγονός που συζητήθηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ. Η μέρα μπορεί να κύλησε σε ήπιο κλίμα και χωρίς “κραυγές” μετά την μάχη του ιταλικού δημοψηφίσματος, μια δήλωση όμως ενός μέλους της διοίκησης της ΕΚΤ, ήταν ικανή να βάλει… φωτιά στις ιταλικές τράπεζες.

Η μη παραίτηση Ρέντσι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας φέρεται διατεθειμένος να παραμείνει στη θέση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού από τη Γερουσία, αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai, αυτό προέκυψε από την συνομιλία του Ρέντσι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Κατά πληροφορίες που διέρρευσαν ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα ζητήσει, πιθανότατα, ψήφο εμπιστοσύνης από τους γερουσιαστές, για να επισπεύσει την έγκριση του προϋπολογισμού. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν την στήριξή τους στην κυβερνητική συμμαχία.

Κατά συνέπεια, εκτός από θεαματικές εκπλήξεις, την πολιτική εμπιστοσύνη τους θα εκφράσουν, όπως πάντα, το Δημοκρατικό Κόμμα και η Νέα Κεντροδεξιά. Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, παρά την ήττα του στο δημοψήφισμα, ο Ματέο Ρέντσι δεν εννοεί να αποσυρθεί από την πολιτική, ούτε να παραιτηθεί από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι πιθανοί διάδοχοι του Ρέντσι

Κυκλοφορούν ήδη πολλά ονόματα για τον διάδοχο του Ρέντσι. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο νυν υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στενός συνεργάτης του Ρέντσι, αλλά κι ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να χειριστεί κυρίως την τροποποίηση του εκλογικού νόμου πριν από τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.

Χωρίς Παντοάν το Eurogroup

Στην απουσία του ιταλού υπουργού Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν από το σημερινό Eurogroup αναφέρεται η εφημερίδα La Repubblica. Στην συνεδρίαση των υπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης, την Ιταλία εκπροσωπεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Oικονομικών της Ρώμης, Βιντσέντσο Λα Βία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απουσία αυτή οφείλεται στην επικείμενη παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και της κυβέρνησής του, αλλά και στο ότι ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα θα μπορούσε να αναθέσει ακόμη και σήμερα εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Ως γνωστόν, δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τον Πάντοαν να συμπεριλαμβάνεται στους επικρατέστερους υποψήφιους για την πρωθυπουργία.

Η La Repubblica εκτιμά πάντως ότι η απουσία του Πάντοαν από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν βοηθά την χώρα, από την στιγμή που ο ιταλικός προϋπολογισμός για το 2017 είναι ακόμη υπό εξέταση και το Eurogroup ετοιμάζεται πιθανότατα να ζητήσει από την Ιταλία μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Πρόβλημα με τις τράπεζες

Η Ιταλία ίσως χρειαστεί να δαπανήσει δημόσιο χρήμα για τη διάσωση κάποιων τραπεζών της, συμπεριλαμβανομένης και της απόκτησης ποσοστών σε αυτές, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η διαφορά μεταξύ της Ιταλίας και άλλων κρατών όπως της Γερμανίας και της Αυστρίας είναι ότι, μέχρι τώρα, στην Ιταλία δεν έχει υπάρξει σημαντική κρατική βοήθεια ή εξαγορές (των τραπεζών) από το κράτος», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Νοβότνι, που είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

«Άρα δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα είναι απαραίτητο για να κράτος να αποκτήσει ποσοστά (στις τράπεζες) με κάποιο τρόπο», πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή, ήταν αρκετή για να χαλάσει το ήπιο κλίμα που επικρατούσε μέχρι εκείνη την ώρα.

Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης σημείωσε άμεσα απώλειες της τάξης του 3,61%, με την  Banca di Milano να υποχωρεί 7,37%, την Banco Popolare να βρίσκεται στο -7%, την Unicredit να σημειώνει απώλειες 5,71%, την Monte dei Paschi να βρίσκεται στο -3.90%, την  Mediobanca   στο -3,72%, την Intesa Sanpaolo στο -3,00% και την UBI Banca στο -2,21%.
Τα προβλήματα στην Monte dei Paschi καθώς μια αναμενόμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ακυρώθηκε ενώ κυκλοφόρησαν φήμες ακόμα και για “κούρεμα” καταθέσεων, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε