Κόσμος

Εξι εκατομμύρια Ιρανοί υποφέρουν απο τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης

Περίπου 6 εκατομμύρια Ιρανοί που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες πλήττονται από τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, σύμφωνα με μια αξιωματούχο των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, την οποία επικαλείται η κυβερνητική εφημερίδα Iran Daily.   

Οι κυρώσεις έχουν «επηρεάσει σημαντικά» τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικού εξοπλισμού που προορίζονται για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η νεφρική ανεπάρκεια, δήλωσε η Φατεμέχ Χασεμί, στέλεχος του Ιδρύματος για Σοβαρές Ασθένειες, από τις οποίες πάσχουν, σύμφωνα με την ίδια, περίπου 6 εκατομμύρια Ιρανοί.

Αν και οι δυτικές κυρώσεις δεν αφορούν την πώληση στο Ιράν φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο τραπεζικές συναλλαγές κάνουν δύσκολη την εισαγωγή τους και αυξάνουν το κόστος τους, γεγονός που οδηγεί σε «ελλείψεις» σε κάποιους τομείς, σημείωσε η Χασεμί.

«Υπάρχει έλλειψη κυρίως (σε φάρμακα) για τη θεραπεία καρκίνων, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της θαλασσαιμίας αλλά και για τις αιμοκαθάρσεις», διευκρίνισε η ίδια.

«Οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων εγχώριας παραγωγής έχουν αυξηθεί από 15% ως 20% στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, ενώ αυτές των εισαγόμενων από 20% ως 80%», είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ο υπεύθυνος μιας ιρανικής φαρμακευτικής εταιρείας, ο Μοχάμαντ Χοσεΐν Χαριρί, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Isna.

«Κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε μια φαρμακευτική κρίση στο άμεσο μέλλον, αν οι υπεύθυνοι δεν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Χαρίρι.

Σύμφωνα με την Iran Daily, η Χασεμί είχε στείλει τον Αύγουστο μια επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην οποία του ζητούσε να επέμβει ώστε να «αρθούν οι κυρώσεις που είναι πολιτικής φύσης και επηρεάζουν με απαράδεκτο τρόπο τους ασθενείς» στο Ιράν.

Είναι η πρώτη φορά που ιρανός αξιωματούχος αναφέρεται στις επιπτώσεις που έχουν οι δυτικές κυρώσεις στη δημόσια υγεία στο Ιράν.

Διαβάστε
Διαψεύδουν οι ΗΠΑ συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για το ενδεχόμενο επέμβασης στο Ιράν – Νέες εκατέρωθεν πυραυλικές επιθέσεις Τεχεράνης και Ισραήλ
Τουλάχιστον 30 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ εκτόξευσε τη νύχτα το Ιράν - Νέα τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ και Νετανιάχου για το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 5 ώρες
Η πυρηνική εγκατάσταση «φρούριο» στο Φορντό στο Ιράν και το μόνο όπλο που μπορεί να την καταστρέψει
Η Φορντό, βαθιά προστατευμένη στο εσωτερικό ενός βουνού, αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολους στόχους για οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση καταστροφής πυρηνικών υποδομών
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στο κτίριο του IRIB, του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας, στην Τεχεράνη 10